Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Mi a helyes: ütvecsavarozó vagy ütvebehajtó?

Add ide a fúrót és egy húszas fúrószárat - mondja az apa a fiának. A fiú gyakran segít az apjának a fából készült teraszok építésében, ezért habozás nélkül átnyújt az apjának egy akkus fúrócsavarozót, amelybe a kívánt átmérőjű fa fúrására való fúrószár van befogva. A 18 V-os akkus fúrócsavarozó 60 Nm-es meghúzási nyomatékkal könnyedén megbirkózik egy 150 x 150 mm-es fenyőgerendába fúrandó 20 mm átmérőjű furattal. "Add ide a csavarbehajtót és két csavart" - kéri az apa néhány perc múlva. A fiú kivesz két csavart a szerelődobozból, egy pillanatra megáll, majd kivesz egy akkus ütvecsavarozót a dobozból, és átadja. A tétovázást nem az okozta, hogy nem tudja, mit adjon az apjának, tudja, hogy a 10,8 V-os HERMAN AXI-1080 "ütvecsavarozó" 100 Nm nyomatékkal meghaladja a 8 x 200 mm-es csavarok gerendába csavarásához szükséges követelményeket. Valami más tűnt fel neki. Amikor előző nap a gumiszervizben járt, a szerelő szintén egy ütvecsavarozóval dolgozott, de az másképp nézett ki.
Szóval, mi a helyzet ezekkel a "behajtókkal"? Mi az ütvecsavarozó és mi az ütvebehajtó?

Bár sokan felváltva használják az ütvecsavarozó és az ütvebehajtó megnevezést, valójában különböző kéziszerszámokról van szó. Mindkettőt úgy tervezték, hogy "ütések" révén nagy nyomatékot hozzanak létre, de mindkettőt más-más munkaműveletekre tervezték.

Mi tehát a különbség egy ütvecsavarozó és egy ütvebehajtó között?

Az ütéseket létrehozó ütőművel rendelkező szerszámok hatékonyak a "nagyobb erőt" igénylő csavarok vagy anyák lazításakor vagy meghúzásakor. Az ütőműt használó kialakítás nagyobb nyomatékot biztosít, mint a hagyományos csavarozók sebességszekrénye. Az ütőmű (1. ábra) egy motort (1) és egy rugót (2) használ egy forgó tömeg (kalapács) (3) felgyorsítására, amely a kimeneti tengelyre (más néven üllőre) (4) csapódik.

A terhelés nélküli szerszám egyenletes működésű, nem üt, az ütések csak a beállított terhelési érték túllépése után indulnak el. Az ütőműves váltó részletes működési elvét itt olvashatja el.

Mind az ütvecsavarozó, mind az ütvebehajtó nagyon hasonlóan néz ki, és ugyanazon az elven működik. Azonban semmiképpen sem azonosak vagy felcserélhetők. Teljesen eltérő jellegű munkaműveletekre tervezték őket. Gyakran a két kifejezést felváltva vagy egyszerre használják.

1. ábra. Ütőmüves sebességváltó

1. ábra. Ütőmüves sebességváltó

A téves információk már az angol "impact wrench" és "impact driver" szavak fordításából is adódnak. Mindkét esetben ütvebehajtónak fordítják őket, még olyan nyelveken is, mint a német, ahol pontos terminológiához vagyunk szokva. Itt is az "impact wrench" és az "impact driver" egy szóval "Drehschlagschrauber"-nek van fordítva.

Animáció: az ütvecsavarhúzó működési elve

Hogyan különböztessük meg őket?

2. ábra. Ütvecsavarozó (A), ütvebehajtó (B) és kombinált tokmány (C)

2. ábra. Ütvecsavarozó (A), ütvebehajtó (B) és kombinált tokmány (C)

A egyes kéziszerszámok közötti különbség nagyon egyszerű. Elég megnézni a szerszám tokmányát, és máris kiderül, hogy milyen típusú szerszámról van szó.

Ütvecsavarozó – a szerszám tokmánya egy 1/4" (6,35 mm) belső hatszög (2. ábra A). Például a HERMAN AXI-1080 ütvecsavarozó. E kéziszerszámok betétszerszámai elsősorban a megfelelő szárú csavarbitek vagy fúrószárak.

Ütvebehajtó – a szerszám tokmánya egy külső 1/2"-os négyszög (2. ábra B). A betétszerszámok csak a dugókulcskulcsok.

Ütvecsavarozó/ütvebehajtó – A tokmány egy 1/4" (6,35 mm) belső hatszög és egy 1/2" külső négyszög kombinációja (2. ábra C). A betétszerszámok csavarhúzóbitekből, valamint dugókulcsokból állnak. Az ilyen kombinált kialakítás ritka, és kevés gyártó kínálja. A HERMAN AXI-1801 ütvecsavarozó/ütvebehajtó az egyik tipikus képviselője, és a BOSCH kínálatában is megtalálható két modell.

Hogy az egyes négyszögek méreteiről képet kapjunk, a 3. ábra méretarányosan mutatja az egyes méreteket.

  • 1" külső négyszög - professzionális felszerelés extra nagy csavarokhoz és kötésekhez (a dugókulcsok mérete 41 és 80 mm között mozog)
  • 3/4" külső négyszög - professzionális felhasználás az autóipari szervizben teherautók, mezőgazdasági gépek, buszok, vonatok stb. esetében (a dugókulcsok jellemzően 18 és 50 mm közöttiek)
  • 1/2" külső négyszög - normál munkaműveletekhez, otthoni műhelyben és személygépkocsik kerékcseréjéhez méretezve (a dugókulcsok általában 8 és 36 mm közöttiek)
  • 3/8" külső négyszög - kisebb ütvebehajtókhoz, otthoni használatra alkalmas (a dugókulcsok mérete jellemzően 6 és 24 mm között mozog, ez a legsokoldalúbb és egyben a legelterjedtebb készlet)
3. ábra. A négyszögek méretének összehasonlítása

3. ábra. A négyszögek méretének összehasonlítása

Felhasználási tartomány és ajánlott munkaműveletek

Az ütvecsavarozót alacsony és közepes igénybevételű rögzítési munkákhoz tervezték, például fa szerkezetek, épületburkolatok stb. összeszereléséhez. Az ütvecsavarozók, bár nem elsősorban erre a célra készültek, kompatibilis szárú - jellemzően 1/4" (6,35 mm) hatszögű fúrószárral ellátott fúrószárak használata esetén furatok fúrására is alkalmasak.

Az ütvecsavarozó/ütvebehajtó alkalmasabb a nehéz rögzítési munkákhoz, tetőszereléshez stb. és a csavarok vagy anyák kevésbé igényes lazításához és meghúzásához.

Az ütvebehajtó közepes és nehéz lazítási vagy meghúzási feladatokkal is gond nélkül megbirkózik. Tipikus példa erre a nagyméretű csavarok meghúzása/lazítása autók kerekein, kerékfelfüggesztésekén, csöveken, síneken stb.

A szerszám súlya

Mint korábban említettük, az ütőműves kéziszerszámok kialakítása nagyon hasonló. A nyomaték nagysága a fordulatszámtól, a "visszatérítő" rugó erejétől függ, de a legfontosabb tényező a forgó "kalapács" tömege. Az ütvecsavarozók ezért sokkal könnyebbek, mint az ütvebehajtók. Már a szerszám megjelenése is sejteti, hogy mit várhatunk a tőle. Az ütvecsavarhúzókhoz képest az ütvebehajtók sokkal masszívabb és természetesen nehezebb hajtóművel rendelkeznek. A HERMAN AXI-1801/18 V ütvecsavarozó/ ütvebehajtó - 210 Nm meghúzási nyomatékkal rendelkezik 1,0 kg szerszámsúly mellett. Ez a meghúzási nyomatékérték bőven elegendő a szerelési munkákhoz. Az 1355 Nm meghúzási nyomatékkal rendelkező ütvebehajtó 1,8 kg-os súlyú - ami majdnem kétszerese! Egy ilyen ütvebehajtó erejét azonban nem használjuk ki a gerendázat összeszerelésekor, és a magasban való munkavégzés egy ilyen nehéz szerszámmal egyáltalán nem kényelmes.

A meghajtás

A pneumatikus/levegős ütvebehajtókat sűrített levegő hajtja. Hogy működni tudjanak egy tömlőn keresztül egy kompresszorhoz kell csatlakoztatni őket.

Az elektromos ütvebehajtók hálózati árammal működnek. Használatuk ezért a hálózat elérhetőségéhez kötött.

Az akkus ütvebehajtók akkumulátort használnak energiaforrásként. Nagyon népszerűek a felhasználók körében, mivel az akkumulátornak köszönhetően nem támaszkodnak külső áramforrásra. Előnyük a könnyű szerkezetük és a kényelmes használatuk. Korlátozó tényező lehet a teljesítményük és az akkumulátor kapacitása. Jó tartalékban tartani egy másik akkumulátort.

4. ábra. Akkus ütvecsavarozó/ütvebehajtó AXI-1801

4. ábra. Akkus ütvecsavarozó/ütvebehajtó AXI-1801

5. ábra. Akkus ütvecsavarozó AXI-1800 munka közben

5. ábra. Akkus ütvecsavarozó AXI-1800 munka közben

A hidraulikus ütvebehajtók a legerősebbek közé tartoznak. Ezeket nagynyomású hidraulikus olaj hajtja, és ipari körülmények között használják őket.

Csavarbitek/dugókulcsok ütőműves kéziszerszámokhoz

Ütőműves kéziszerszámok használatakor fontos, hogy olyan tartozékokat használjon, amelyeket az adott típusú munkaművelethez terveztek. Ajánlott az ütőműves szerszámokhoz tervezett bitek használata.

6. ábra. Dugókulcskészlet ütőműves kéziszerszámokhoz

6. ábra. Dugókulcskészlet ütőműves kéziszerszámokhoz

7. ábra. Csavarbit-készlet ütőműves kéziszerszámokhoz

7. ábra. Csavarbit-készlet ütőműves kéziszerszámokhoz

A forgatónyomaték

A forgatónyomaték azt az erőt fejezi ki, amelyet a szerszám képes kifejteni. Minél magasabb a nyomaték értéke, annál kényelmesebb a munkavégzés. Néha azonban nincs értelme birtokolni egy 2200 Nm nyomatékú ütvebehajtót, ha nem szükséges egy teherautóról leszerelni a kerekeket.

Ideális esetben olyan szerszámot válasszon, amelynek meghúzási nyomatéka megfelel annak a konkrét munkának, amelyet a szerszámmal végezni fog. Az ütvebehajtók meghúzási nyomatékértéke magasabb, mint az ütvecsavarozóké. Ez a rendeltetésükből következik. Az ütvebehajtók nyomatékértéke körülbelül 600 Nm-től több ezer Nm-ig (a hidraulikus meghúzók esetében) terjed. Az ütvecsavarozók nyomatékértéke kb. 300 Nm-ig terjed.

Előnyök

Az ütvebehajtók használata rendkívül kényelmes. A legtöbb esetben nem vagy csak kevés előzetes beállítást igényelnek, és rendkívüli szakértelem nélkül azonnal használhatóak. Könnyűek, így más elektromos szerszámokhoz képest könnyen kezelhetők. Formájuk is nagyon ergonomikus és kényelmes mind a professzionális szerelők, mind a barkácsolók számára. Elég nagy teljesítményűek a legtöbb gyakorlati célra. Lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a legnagyobb anyákat vagy csavarokat is könnyedén rögzítse vagy meglazítsa. Az igényes feladatokhoz nagyszerű választás, mert jelentős nyomatékot termelnek, miközben lehetővé teszik, hogy szabályozhassa, mekkora erőt alkalmazzon.

Hátrányok

Az ütvebehajtók nem minden munkához alkalmasak. A nem elég erős kötőelemekben kárt okozhatnak, ezért soha nem szabad őket kis csavarok meghúzására használni. A szerszám egycélú, csak csavarozásra használható. Bár egyes modellek ütéskikapcsoló funkcióval is rendelkeznek, ezért megfelelő tartozékok használatával fúrásra is használhatók. Manapság már léteznek olyan fúrószárak, amelyeknek a száruk 1/4" (6,35 mm) külső hatszögletű véggel rendelkezik, és ebbe a kéziszerszámba be lehet őket fogni.

Zárszó

Az ütvecsavarozó és az ütvebehajtó közötti különbség megértése kulcsfontosságú. Az adott munkaművelethez megfelelő kéziszerszám kiválasztása biztosítja a hatékonyságot, a pontosságot és a kezelő biztonságát.

Kulcsszavak: ütvecsavarozó, ütvebehajtó, behúzó, csavarlazítás, csavarbehúzás, csavarozás

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi


Szerezzen egy 4.000 Ft értékű kupont egyszerűen:

1. Értékelje a cikket
Értékelés hozzáadása

2. Válaszoljon helyesen a kvíz kérdésekre
Indítsa el a kvízt

Cikkek recenzió

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné
×