Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Az ütvecsavarozó titka

Ahol a fúrócsavarozó befejezi, ott kezdi a munkát az ütvecsavarozó...

Ez egy nagy teljesítményű kéziszerszám, amely különösen ott használható, ahol nagy meghúzási nyomatékra van szükség.

Például kerékcserénél, autók, vonatok és nehézipari gépek gyártása és javítása során. Továbbá a nehéziparban és az építőiparban, acélszerkezetek szerelésénél. Rozsdás csavarok és anyák meglazítására is alkalmas valamint csavarkötések meghúzására.

Lehet, hogy azt mondja, hogy mindezt el lehet végezni egy hagyományos fúrócsavarozóval.

Igen, ez igaz. A fúrócsavarozó kialakítása azonban nem ideális az ilyen műveletekhez, csak jelentős túlterhelés mellett tudna ilyen munkát végezni, ami viszont a szerszám idő előtti elhasználódásához vagy tönkremeneteléhez vezet.

1. ábra. Ütvecsavarozó metszete

1. ábra. Ütvecsavarozó metszete

A működási elv

Ahhoz, hogy megértsük az ütvecsavarozó működési elvét, meg kell értenünk a fúrócsavarozó és az ütvecsavarozó mechanizmusa közötti különbségeket.

A klasszikus csavarozóban a nyomaték a sebességszekrényben növekszik meg. A sebességváltó szekrény fogaskerekekből áll, amelyek egy bizonyos áttételi aránnyal rendelkeznek. A motor nyomatékát ezek a fogaskerekek növelik meg, nagyobb nyomatékot biztosítva a szerszám tokmányának.

Anim. 1. Az ütőmű működési elve az ütvecsavarozó mechanikájában

Az ütvecsavarozó nem használ fogaskerekeket a nyomaték létrehozásához.

Két erő kombinációját használja: a szerszám forgó részeinek tehetetlenségét és az ütőmű kalapácsának energiáját, ami lehetővé teszi, hogy kis erőfeszítéssel nagy meghúzási nyomatékot érjünk el, és a legnehezebb körülmények között is csavarozhassunk.

Az ütést az úgynevezett kalapács hozza létre, amely forgás közben az ütvecsavarozó tokmányára ütődik (Anim. 1.) a forgás irányában, nem pedig a szerszám tengelyének irányában, ahogyan azt a fúrókalapácsoknál ismerjük. Ezt az ütésmechanikát az emberek néha összekeverik az elektropneumatikus kalapács ütésmechanikájával. Ezeknek az ütéseknek az energiája lényegesen nagyobb, mint a hagyományos fúrócsavarozók hajtóműve által a szerszámra átvitt energia. A gyakorlatban gyakran találkozunk olyan rozsdás csavarral, amelyet hagyományos csavarozóval nem tudunk meglazítani. Az ütvecsavarozó azonban néhány másodperc alatt megbirkózik vele.

A kalapácsot egy rugó hajtja, amelyre egy bizonyos előfeszítés van beállítva.

Ha tehát a csavarozási terhelés nagyobb, mint a rugó előfeszítés beállítása, akkor automatikusan bekapcsol az ütő üzemmód.

Az ütvecsavarozó használata

Mivel az ütvecsavarozó nem rendelkezik gyorstokmánnyal, amely hengeres szárú fúrószárakat be tudna fogni, a fúrási lehetőség a nem annyira elterjedt, speciális végződésű fúrók használatára korlátozódik (pl. hatszögletű szárú fúrószár fémre HERMAN DM-30 HSS-G TiN).

Az ütvecsavarozó tengelye vagy egy külső négyzet alakú csatlakozóban végződik a dugókulcsok rögzítéséhez, vagy egy belső 1/4" hatszögletű csatlakozóban a csavarhúzóhegyek és más 1/4" méretű tartozékok rögzítéséhez. A külső négyszög mérete általában 1/2", amely lehetővé teszi az összes kapható dugókulcs csatlakoztatását az anyák és a hatlapfejű csavarok meghúzásához és meglazításához. A piacon kaphatók 1/4" vagy 3/8" méretű külső négyzettel ellátott ütvecsavarozók is.

A leghatékonyabb választás egy olyan ütvecsavarozó, amely mindkét csatlakozóval rendelkezik, de nem sok ilyen van a piacon. Egy ilyen ütvecsavarozó sokoldalúan használható a fenti műveletek mindegyikéhez. Ilyen választás például a HERMAN AXI-1801.

Fontos megjegyezni, hogy a csavarhúzóbiteknek legalább 50 mm hosszúaknak kell lenniük. A kisebb hosszúságú bit beesne a tokmányba, és nem lehetne kivenni. Jó választás a mágneses bittartó használata, amely lehetővé teszi bármilyen hosszúságú bit használatát. A szerszám működési elve miatt nem ajánlott a hagyományos (lágy) csavarhúzóbitek használata, amelyeket lágy csavarozáshoz terveztek. Az ütvecsavarozó ütései erős oldalirányú feszültséget keltenek a bitben, és a bit túlzott és idő előtti kopását okozzák. A torziós (ütvecsavarozó) biteket, amelyek torziós zónával rendelkeznek, elsősorban ütvecsavarozóban való használatra tervezték. A bit torziós zónája erős rugóként viselkedik, és a nagy ütéseknek is ellenáll. Ugyanakkor csökkenti a bit hegyére nehezedő nyomást, és megakadályozza a korai kopást vagy törést. Ez a hatás természetesen szabad szemmel nem látható.

2. ábra. HERMAN AXI-1801 ütvecsavarozó

2. ábra. HERMAN AXI-1801 ütvecsavarozó

Kezdetben az ütvecsavarozókat elsősorban az autójavító műhelyek vagy a nehézgépgyártás igényeihez gyártották. Ezeket a nagy teljesítményű ütvecsavarozókat sűrített levegővel hajtották és hajtják ma is. Az olyan alkalmazásokhoz, ahol nincs szükség ekkora teljesítményre (építőipar, gépipar stb.), elektromos és újabban akkumulátoros meghajtású ütvecsavarozókat használnak. Az akkumulátoros változat ma már annyira elterjedt, hogy gyakran megtalálható a mesteremberek műhelyében.

Kulcsszavak: ütvecsavarozó, elektromos ütvecsavarozó, akkumulátoros ütvecsavarozó, akkumulátoros csavarhúzó, hatszög, négyzet, ütvecsavarozó bitek

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://youtu.be/ocZzeognfU4


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Csaba Kiss

    Hasznos volt!
    Érdemes volt elolvasni!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné