Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Phillips és Pozidriv – hogyan különböztessük meg őket?

Egyszerű módja a két leggyakrabban használt kereszthornyú csavar megkülönböztetésének: nem szükséges megvizsgálni a csavarfejben lévő horony alakját és geometriáját - a Pozidriv csavaroknak van négy bevágása 45°-os szögben elforgatva a fő kereszthoronyhoz képest a csavarfejen, így vizuálisan különböznek a Phillips-csavaroktól.

Már a legutóbbi cikkben említettük, hogy a kereszthornyos csavaroknak több változata létezik.

Ezek közül néhány meglehetősen egzotikus, és a gyakorlatban ritkán találkozik velük. A mai cikkben a két leggyakrabban használt csavarra fogunk összpontosítani – a Phillips-re és aPozidriv-ra (gyakran helytelenül Pozidrive-nak nevezik).

1. ábra. Csavarfejek: Phillips (1) és Pozidriv (2)

1. ábra. Csavarfejek: Phillips (1) és Pozidriv (2)

 

2. ábra. Különböző típusú kereszthornyok

2. ábra. Különböző típusú kereszthornyok

Van aki egyáltalán nem különböztetik meg, és azonosnak tartja őket, az ellenkező véglet az a nézet, amely szerint két teljesen különböző és nem kompatibilis konstrukcióról van szó. Mint általában, az igazság valahol a kettő között van, de ki kell mondani, hogy valóban különböző konstrukciókról van szó, és ezt jó ha gondolunk erre, amikor velük dolgozunk.

Ha szükséges, akkor egy Pozidriv csavart be lehet csavarni egy Phillips csavarbehajtóval (és fordítva), de - ne tegye. Elmondjuk, hogy miért.

A történelem

A Phillips-csavart John P. Thompson találta fel 1932-ben, de nem sikerült megnyernie a potenciális gyártókat, ezért eladta a tervét Henry F. Phillips kereskedőnek.

Ő ezt követően megalapította a Phillips Screw Company-t, továbbfejlesztette a csavar kialakítását, 1936-ban sikeresen szabadalmaztatta, és elérte, hogy a gyártók és a felhasználók egyaránt elfogadják. Akit érdekelnek a részletek, és tudni akarja, hogy mi mindent lehet leírni egy olyan egyszerű dologról, mint egy csavar, az beletekinthet a szabadalom eredeti szövegébe.

A Phillips típusú csavart gyakran kritizálják egy, a kialakításából eredő tulajdonsága miatt: a csavarbehúzó szerszám - csavarbit nagyobb nyomatéknál hajlamosabb kicsúszni a csavarfej hornyából, mint más "keresztfejű" kialakításoknál. Az eredeti geometria továbbfejlesztése 1949-ből, a 2 474 994 számú amerikai szabadalom leírja ezt a tulajdonságot.

A Pozidriv csavar a Phillips csavar továbbfejlesztett változatának tekinthető. A GKN Screws and Fasteners cég szabadalmaztatta 1962-ben.

3. ábra. Az eredeti Phillips csavar szabadalom

3. ábra. Az eredeti Phillips csavar szabadalom

A Pozidrivot úgy tervezték, hogy a Phillips csavarbehajtónál nagyobb nyomatékot és nagyobb fogást tegyen lehetővé. Ennek eredményeként a Pozidriv bit kevésbé valószínű, hogy kicsúszik a csavarfej hornyából. Ezenkívül teljesen kompatibilis a Supadriv csavarbehajtóval, amely a csavarok fejlesztésének következő állomása, és abban különbözik a Pozidriv hajtástól, hogy attól eltérően kis szögeltolódással (holtjátékkal) rendelkezik az ülőfelületek és a bit között.

Méretek, jelölések és változatok

A Phillips és Pozidriv hornyok és a hozzájuk tartozó betétszerszámok méretét a "PH" és a "PZ" nagybetűkkel jelölik, amelyeket egy 0 és 4 közötti szám követ, a számok a bitek méretét jelzik. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a bit.

A leggyakrabban használt méretek a PH1, PH2 és a PZ1, PZ2.

A teljesség kedvéért - ezeken az általánosan elérhető és használt méreteken kívül léteznek kisebb csavarok és a hozzájuk tartozó meghajtások is, amelyeket a PH00 vagy PH000 kóddal jelölünk. Ezeket a csavarokat néha "óraműves" csavaroknak nevezik, és elsősorban a finom elektronikában való használatra tervezték őket. Az építőiparban és a gépészetben nem fog velük találkozni.

A csavarokkal való munka során nagyon fontos, hogy ne csak a megfelelő típusú csavarhúzó betétszerszámot használjuk, hanem a betétszerszám mérete is megfeleljen a csavarfejben lévő horony méretének. Ha kisebb méretű bitet használ, a csavar és a betétszerszám közötti érintkezési felület sokkal kisebb lesz, a köztük lévő hézag nagyobb lesz, a csavarhúzó hajlamos lesz az "elforgásra", és sokkal nagyobb lesz a horony sérülésének kockázata. Ha nagyobb bitet akarnánk használni, nem tudnánk behelyezni a csavarfej hornyába.

Ha Phillips / Pozidriv csavarokkal szeretne dolgozni, és még "ránézésre" nem tudja megállapítani az egyes méreteket, az alábbi táblázat segíthet az adott csavarhoz megfelelő bitméret kiválasztásában:

Csavarok fémbe Ø (mm) Csavarok fába Ø (mm)
PH0 / PZ0 1,6 - 2,2 2,0
PH1 / PZ1 2,0 - 3,5 2,5 - 3,5
PH2 / PZ2 4,0 - 5,0 4,0 - 5,5
PH3 / PZ3 5,5 - 6,3 6,0 - 7,0
PH4 / PZ4 8,0 - 10,0 8,0

1. táblázat. A helyes csavarméretek fémhez és fához

 

Tehát: Phillips vs Pozidriv - miben különböznek?

A képen látható a nyilvánvaló különbség a Phillips és a Pozidriv csavarfejek között. Már ránézésre is egyértelmű, hogy bár mindkettő kereszthornyos, ezek a hornyok és az adott csavarhúzó vagy bit hegyének alakja is jelentősen különbözik.

A Phillips csavarfej horonygeometriájának kialakításából következik, hogy a Phillips csavarhúzó túl nagy nyomaték esetén kicsúszik a horonyból. Ezt a horony középső részén (a két egymásra merőleges horony metszéspontjánál) lévő lekerekítés és a horonyban lévő felfekvési felületek ferde alakja okozza.

Ezzel szemben a Pozidriv csavarokat úgy tervezték, hogy megakadályozzák vagy minimalizálják a csavarfejből való kicsúszás kockázatát.

4. ábra. Phillips vs Pozidriv

4. ábra. Phillips vs Pozidriv

5. ábra. Ék alakú kiemelkedés a biten (1) és a Pozidriv csavar fejében lévő megfelelő horony (2)

5. ábra. Ék alakú kiemelkedés a biten (1) és a Pozidriv csavar fejében lévő megfelelő horony (2)

A Pozidriv típusú csavarfejben lévő hornyot egy másik, kisebb kereszthorony egészíti ki, amely a fő horonyhoz képest 45°-kal el van forgatva. A csavarhúzó vagy a bit hegye megfelelő kiemelkedésekkel rendelkezik, amelyek ebbe a horonyba illeszkednek.

Ezáltal négy további érintkezési pont jön létre, és összességében nagyobb érintkezési felületet biztosít a szerszám és a csavarfej felfekvő felületei között, valamint szorosabb érintkezést –tehét kisebb illesztési rést.

A Phillips behajtás geometriája és annak következményei Phillips és Pozidriv csavarok használata esetén

6. ábra. Mindkét csavartípus csavarozása Phillips csavarhúzóbittel

6. ábra. Mindkét csavartípus csavarozása Phillips csavarhúzóbittel

A horony bevágásának geometriája is különbözik az összehasonlított csavarok között. Míg a Phillips horony ék alakú, enyhén befelé szűkülő, addig a Pozidriv horony falai csaknem párhuzamosak, ezért a Phillips bit, bár illeszkedik a Pozidriv horony aljához, nem illeszkedik olyan szorosan a csavarfej felfekvőfelületeihez - nagyobb a játéka.

A Pozidriv behajtás geometriája és használatának következményei Phillips és Pozidriv csavarok esetén

7. ábra. Mindkét csavartípus csavarozása Pozidriv csavarhúzóbittel

7. ábra. Mindkét csavartípus csavarozása Pozidriv csavarhúzóbittel

Még rosszabb a helyzet, ha a Phillips csavart Pozidriv bit segítségével csavarozzuk. Az alakja miatt még a Phillips-horony alját sem éri el, ráadásul a bit hegyén lévő további kiemelkedéseknek nincs hova beilleszkedniük, és nagyobb erő kifejtésekor megsértik a csavarfejet.

Gyakorlati használat

Az összehasonlított csavarok a különböző típusú hornyokkal és behajtásokkal nagy mértékben felcserélhetők, és elvileg nem hibázhat, ha bármelyiket használja. Ma a gyakorlatban inkább a Pozidriv csavarokkal találkozhat.

Meghatározott iparágak vagy gyártók különböző preferenciák, tényezők és történelmi gyakorlatok alapján választanak. Ezenkívül a Phillips és Pozidriv típusok közötti választás a regionális szokásoktól is függhet.

Zárszó:

A fentiekből világosan látszik, hogy vészhelyzetben bármilyen bit használható Phillips/Pozidriv csavarok meghúzására vagy meglazítására.

Ne feledje azonban, hogy csak akkor számíthat jó eredményre, ha egy bizonyos csavarral végzett munkánál, nemcsak a megfelelő típusú, de a megfelelő típusú és méretű bitet használja. Így nem fogja magát a szükségesnél jobban megerőltetni munka közben, ráadásul elkerülheti a csavarhornyok és a csavarhúzó betétszerszámok sérülését.

Kulcsszavak: tartozékok, bitek, bit, PZ bit, PZ, PH bit, PH, csavarok, talajcsavarok, kötőelemek

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_screw_drives
https://shop4fasteners.co.uk/blog/pozidriv-vs-phillips/
https://patents.google.com/patent/US2046837A/en


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Kékesi József

    Végre szépen összefoglalva megtudhattuk ebből a cikkből, mi az igazi különbség a két csavarfajta között

Következő cikk

A lamellás tárcsa alakjának hatása a csiszolás módjára

A csiszolásra szolgáló betétszerszámok egyik csoportja a lamellás tárcsákat foglalja magába. A lamellás tárcsákat nevezik legyezőktárcsáknak, lamellás korongoknak, legyezőlapos korongoknak is. A lamellás tárcsák fő alapanyagai a csiszolószalagok, amelyekből a lamellákat vágják. Ezeket legyezőszerüen helyezik el a tárcsa kerületén.

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné