Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

AXJS-1801: Nagy teljesítményű akkumulátoros szúrófűrész "P-MODE" funkcióval

Erős, mint egy hállózati elektromos kéziszerszám, a mozgást korlátozó tápkábel nélkül - ez minden ezermester kívánsága. Az AXJS-1801 akkumulátoros szúrófűrész pontosan ilyen. A szúrófűrész egyre gyakrabban használt változata - a műhelyben vagy az építkezésen.

A termék bemutatása

 

 

Az új HERMAN AXJS-1801 szúrófűrész a szénkefe nélküli motornak köszönhetően kisebb, mint az elődje, de teljesítményben nem marad el még a nagyobb, konkurens szúrófűrészektől sem.

A fűrész szíve egy nagy teljesítményű, 18 V-os akkumulátorral működő, szénkefe nélküli BLDC motor. Ennek a motornak köszönhetően a fűrész aránylag könnyű és jól kezelhető. Minden 18V-os HERMAN Battery Li-ion BL típusú akkumulátort használhatunk.

1. ábra.  A fűrész metszete - a motor

1. ábra. A fűrész metszete - a motor

A szúrófűrész használata

2. ábra. Felfűrészelt deszkák

2. ábra. Felfűrészelt deszkák

Nemcsak az anyagok közvetlen vágására használhatjuk, mesterien megoldja a nyíllások kivágását is. A megfelelő fűrészlappal tehát nemcsak egyenes vonalakat, hanem íveket is vághatunk.

Egy 5Ah-s akkumulátorral sok munkát elvégezhetünk. Például több mint 300 db keresztvágást 120 x 20 mm-es száraz lucfenyő deszkában, HERMAN JW-13 Demony fűrészlap, fűrészelés elővágás nélkül (2. ábra).

Természetesen nem mindig kell ilyen nagy halom fát felfűrészelnünk. Ilyenkor jönnek jól a kisebb kapacitású - 4Ah vagy 2Ah kapacitású - és ezáltal kisebb súlyú akkumulátorok, amit biztosan értékelni fog munka közben.

A fűrész rövidebb testtel rendelkezik, mint a legtöbb szúrófűrész, ezért fordulékony és nagyon kényelmes vele dolgozni.

Rezgési tartományt kiválasztó  kapcsoló

Mivel nem minden anyagot célszerű ugyanazzal a fűrészlap rezgési sebességgel vágni, két rezgési sebesség közül választhatunk. A kiválasztott tartományon belül még lehetőség van a motor fordulatszámának fokozatmentes szabályozására is a kapcsolóba épített szabályzó segítségével. A motor fordulatszáma és a rezgési sebesség között közvetlen arányosság áll fenn - ez azt jelenti, hogy a maximális motorfordulatszámon a rezgési sebesség maximális a kiválasztott tartományon belül.

Az első rezgési tartomány 0-2300 rezgés/perc. A legtöbb fém fűrészelésére alkalmas.

Ha azonban például műanyagot vagy plexit kell fűrészelnünk, a nagy rezgésszám a fűrészlap felmelegedése miatt megolvasztaná ezeket az anyagokat, és a fűrészlap beragadna. A megfelelő fűrészlap mellett a vágási sebesség is fontos, különösen ilyen esetekben.

3. ábra. Rezgési tartományt kiválasztó kapcsoló  0-2300 (1),  0-3000 (2) és  retesz (3)

3. ábra. Rezgési tartományt kiválasztó kapcsoló 0-2300 (1), 0-3000 (2) és retesz (3)

Az ilyen anyagok esetében a megfelelő tartomány 1500-2000 rezgés/perc. Nagyon könnyen tudunk segíteni magunkon - a kapcsoló kissebb erővel való nyomásával a motor fordulatszámát (és így a rezgéseket) úgy állítjuk be, ahogyan nekünk szükséges. Acél fűrészelésekor javasoljuk a vágóolaj használatát, amelyet a fűrészlap fogaira fújunk, hogy csökkentsük a súrlódást (és ezáltal a hőmérsékletet) és növeljük a fűrészlap élettartamát.

A második rezgési tartomány 0-3000 rezgés/perc, és fa fűrészelésére alkalmas. A nagyobb sebesség megfelelő fűrészlappal kombinálva tiszta és sima vágási felületet biztosít.

A rezgési tartományt kiválasztó kapcsoló egyik helyzete a főkapcsolót blokkoló funkció. Ez egy biztonsági funkció, különösen fontos a fűrész hordozásakor - megakadályozza a szerszám véletlen bekapcsolását.

"P-MODE"

4. ábra. A rezgésszám grafikonja a fűrészre gyakorolt nyomás függvényében

4. ábra. A rezgésszám grafikonja a fűrészre gyakorolt nyomás függvényében

Az egyedi "P-MODE" funkció szintén a fűrészlap rezgésszámához kapcsolódik. A fűrész bekapcsoláskor alacsonyabb fordulatszámon rezeg - ez segít abban, hogy pontosan ott kezdjük el a fűrészelést, ahol kell. Amikor a fűrészlap a munkadarab ellenállását érzékeli, a fűrész automatikusan teljes sebességű üzemmódba kapcsol. Közvetlenül az anyag fűrészelésének befejezése előtt visszavált P üzemmódba, mivel kisebb nyomást gyakorolunk a fűrészre. Ennek köszönhetően nem szakadnak ki a fa rostjai a vágás végén, és tisztább vágást eredményez. Ugyanakkor az rezgésszám a fent említett módon egy kapcsolóval folyamatosan szabályozható.

Fűrészelés elővágással

Vannak olyan munkák, ahol nem a vágás minősége a fontos, hanem a fűrészelés sebessége.

Ebben az esetben három elővágási sebesség közül választhatunk egyet, hogy növeljük a vágás sebességét. Az elővágás azt jelenti, hogy a fűrészlap orbitális mozgást végez, és a fűrészelés gyorsabb és agresszívabb. A fűrész lökethossza 26 mm. Ez az adat megadja, hogy a fűrészlap 26 mm-t mozog fel-le irányban, miközben dolgozik.

5. ábra. Elővágás kapcsoló

5. ábra. Elővágás kapcsoló

A vágási szög beállítása

6. ábra. A vágási szög beállítása

6. ábra. A vágási szög beállítása

A szerszámról nem hiányzik a vágási szöget kiválasztó gyors funkció sem. A reteszelő kar egyszerű meglazításával a vágási szög -45° és +45° között választható. A skála jól láthatóan fel van tüntetve a talpon.

A leggyakrabban használt szögek a -45°, 0° és +45°, és ezek nagyon gyorsan beállíthatók a fűrésznek az alaplapon lévő, megfelelő horonyba történő egyszerű becsúsztatásával. Természetesen ezeken a leggyakrabban használt szögeken kívül a talp a -45° és +45° közötti tartományban bármilyen kívánt szögre beállítható, ha egyszerűen elforgatjuk a talpat a fűrésztesthez képest, és a reteszelő kart reteszeljük.

Az alaplap

A fűrész része egy fém alaplap, amelyen egy leszerelhető műanyag alátétlap található. A műanyag alátétlap kíméletesebb a fűrészelendő anyag felületéhez, és megakadályozza az esetleges karcolásokat. Ha olyan anyagot fűrészelünk, ahol ez nem számít, az alátétlapot eltávolíthatjuk. Alatta az alaplap fém felülete található, amely kisebb ellenállást fejt ki a vágandó anyagon való mozgatáskor.

Egyéb előnyök

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni a munkaterület hasznos megvilágítását két LED segítségével.

A fűrész egy gyorskioldó fűrészlap befogó rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi a szabványos "T" szárú fűrészlapok egyszerű cseréjét és a fűrészlap automatikus kioldását egy kar meghúzásával.

A motor hűtésére szolgáló beszívott levegőt a kimeneten fúvóként van használva (7. ábra) - vágás közben eltfújja a fűrészport a látómezőből. Fűrészeléskor a vágási vonal továbbra is jól látható marad.

7. ábra. Automatikus fűrészpor elfújás

7. ábra. Automatikus fűrészpor elfújás

A tartozékokban van egy porszívó csatlakoztatására szolgáló közdarab is.

A fűrész alapkivitelében két 18V-os 5Ah-s akku és egy gyorstöltő található, de megvásárolható 2Ah-s akkuval szerelt változatban is, természetesen, ha már van HERMAN 18V-os akkuja, akkor „géptest“ változatban is megvásárolhatja.

Vezérlőelemek és felszereltség

8. ábra. A vezérlőelemek áttekintése

8. ábra. A vezérlőelemek áttekintése

  • 1. Rezgési tartományt kiválasztó  kapcsoló
  • 2. Elővágás kapcsoló
  • 3. Fűrészlap befogó
  • 4. Főkapcsoló fordulatszámszabályzóval
  • 5. Fűrészlap kioldókar
  • 6. Alaplap rögzítő kar

Nagy teljesítményű BLDC motor, Li-ion akkumulátorok, kis súly, P-mode funkció... Mindezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a HERMAN AXJS-1801-et mindennapi kényelmes és hatékony fűrészelésre használják az anyagok széles skáláján.

Összehasonlítás a legközelebbi versenytársakkal *

Márka Modell Feszültség
[V]
Rezgésszám
[/min]
P-MODE
funkció
Löket [mm] Max. vágás
vastagság - fa
[mm]
Max. vágás
vastagság – acél
[mm]
Vágásiszög
[°]
Elővágási
fokozatok
száma
Tömeg
Akku nélkül
[kg]
HERMAN Herman AXJS-1801 18 0-3000 igen 26 135 10 od -45
do 45
3 2
BOSCH Bosch GST 185-LI 18 0-3500 nem 26 125 10 od -45
do 45
4 2
Makita Makita DJV180Z 18 0-2600 nem 26 135 10 od -45
do 45
3 2,8
Makita Makita DJV182Z 18 0-3500 nem 26 135 10 od -45
do 45
4 2,6
DeWalt DeWalt DCS334P2 18 0-3200 nem 26 135 10 od -45
do 45
3 2,1
Milwaukee Milwaukee M18FJS-502X 18 0-3500 nem 25 135 10 od -45
do 45
5 2,2
Metabo Metabo STAB 18 LTX 100 18 0-2800 nem 22 100 10 od -45
do 45
4 2
Hilti Hilti SJD 6-A22 22 0-3000 nem 28 150 10 od -45
do 45
3 2,2

 

* A konkurens termékek műszaki adatait 2023 októberében a nyilvánosan elérhető forrásokból szereztük be, és nem vállalunk felelősséget azok helyességéért.

Kulcsszavak: szúrófűrész, fűrészlap, P-MODE, szénkefe nélküli BLDC motor

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Csaba Kiss

    Hasznos volt!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné