Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Flex vagy sarokcsiszoló?

A valószínűleg legelterjedtebb elektromos kéziszerszám - a sarokcsiszoló - különböző neveken ismert. Honnan származik a flex kifejezés?

Flex DL 9

1. ábra. Flex DL 9

A sarokcsiszoló története 1922-ig nyúlik vissza, amikor Hermann Ackermann és Hermann Schmitt megalapították az Ackermann & Schmitt céget Stuttgartban (Bad Cannstatt kerületben). Ma a cég székhelye Steinheim an der Murr-ban található, és FLEX-Elektrowerkzeuge GmbH néven ismert. A cégalapítás oka az új találmányuk, az MS 6 kézi csiszoló gyártása és értékesítése volt. A csiszolót akkoriban egy olyan villanymotorral szerelték, amely egy flexibilis, azaz hajlékony tengelyt hajtott. Néhány évtizeddel később, 1954-ben ugyanez a vállalat bemutatta az első nagysebességű sarokcsiszolót, a DL 9-et. Bizonyára vannak még működő muzeális példányok...

Ha megnézzük a formáját és fő elemeinek elrendezését - például a védőburkolatot, a fogaskerékáttételt tartalmazó orsóházat, a szénkefe cseréjére szolgáló nyíllásokat, az oldalsó és hátsó fogantyúk elhelyezését -, be kell ismernünk, hogy feltűnően emlékeztet a mai sarokcsiszolókra.

 

A gumírozott oldalsó fogantyú és a bakelit hátsó fogantyú csökkentette az áramütés lehetőségét. A bakelitet akkoriban gyakran használták elektromos szigetelőanyagként. A hátsó fogantyúhoz egy kapcsoló is tartozott - ahogyan a mai "nagy" sarokcsiszolóknál is. Minden más, beleértve a csiszoló fedelét is, fém volt, még a műszaki tipustábla is...

A gép konstrukciója lehetővé tette a 178 mm átmérőjű forgó betétszerszámok használatát - ez 7" átmérőnek felel meg (Col = inch, inch = 25,4 mm). Az orsó 8500 fordulat/perc fordulatszámú volt, ami a forgó betétszerszámnak 80 m/s kerületi sebességet biztosított. Ezenkívül a motor az akkori viszonyokhoz képest tekintélyes - akár 1600 wattos - teljesítménnyel rendelkezett.

Tipustábla a műszaki adatokkal DL 9 Flex

2. ábra. Tipustábla a műszaki adatokkal DL 9 Flex

 

Még egy fontos részletet vehetünk észre a címkén. A két "Hermann" bizonyára tisztában volt azzal, hogy a sarokcsiszoló veszélyes szerszám, és annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem voltak szigorú biztonsági előírások az ilyen gépekkel való munkavégzésre, a címkére azt írták: : Größter Scheiben Ø mm : 178. Már akkor is fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a csiszológéppel biztonságosan használható tárcsa maximális átmérője 178 mm. És mit látunk ma az építkezéseken? Az egészséggel és az élettel való hazardírozást - csiszológépeket védőburkolat nélkül, a tárcsaátmérő pedig éppen olyan, amilyen kéznél van. Ez lenne napjaink modern adrenalin sportja?

Egyes európai országokban, különösen Németországban, Hollandiában, Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban, valamint Horvátországban, Romániában, Magyarországon és Bulgáriában a sarokcsiszolókat e történet miatt "flex" néven ismerik.

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, a sarokcsiszolókat - kisebb eltérésekkel - ma is abban a konstrukciós kivitelben gyártják ahogyan a FLEX régen gyártotta. SZÓ SZERINT a mai napig.

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DL9_Winkelschleifer.jpg?uselang=en


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Hogyan született a gyémánt vágótárcsa

Mit gondol, honnan származnak a gyémántok az Ön vágótárcsáján? Oroszországból, Brazíliából, Dél-Afrikából vagy máshonnan? A felsorolt országokban vannak a legnagyobb természetes gyémánt lelőhelyek, a gyémántkorongokban szintetikus gyémánt van, és a kettő között jelentős különbség van.

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné