Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Figyeljen az elektromos kéziszerszámok szellőzőnyílásaira

A gép tisztaságán és a levegőt beszívó szellőzőnyílásokon kívül még egy feltételt figyelembe kell venni. Lássuk, hogy mi az.

A ventilátor elhelyezése az elektromos kéziszerszám rotortengelyén gyakori és bevált tervezési megoldás. Természetesen feltételezzük, hogy a szellőzőrendszer kellően méretezett a motor hatékony hűtéséhez, amikor a motor a névleges fordulatszám-tartományban üzemel.

Miért fontos a működőképes hűtőrendszer

Ha a motor 100%-os hatékonysággal működne, nem kellene foglalkoznunk semmilyen hőmérséklettel. A gépbe belépő elektromos energiát (felvett teljesítmény) maradék nélkül átalakítanánk mechanikai munkává (leadott teljesítmény). Tudjuk azonban, hogy ez nem így van, és az energia egy része elvész - nagyrészt hő formájában. Például az elektromos szerszámok kommutátoros motorjainál ez akár több tíz százalék is lehet - egy 1000 W-os sarokcsiszoló könnyen "termel" akár 400 W hőt. Egészen jó "radiátor".

Ennek a hőnek ki kell jutnia a gépből. Ez a hűtőrendszer feladata.

Szellőzőnyílások és elhelyezkedésük

A ventilátor az elektromos kéziszerszám külső burkolatán lévő nyílásokon szívja be a hűtőlevegőt. A kommutátoros motorral ellátott szerszámok esetében a beszívónyílások általában a szénkefék közelében találhatók. A hideg levegő így hatékonyabban hűti a motor legforróbb részét - a kommutátort -. A kommutátor elhelyezkedése általában "távolabb" van a betétszerszámtól, ezért sokkal kisebb a szennyeződés és a por beszívásának valószínűsége. Ó, és ha ez az elhelyezés nem zavarja a kéziszerszám természetes fogását, akkor rendben van.

A szellőzőnyílások tipikus elhelyezkedése

1. ábra. A szellőzőnyílások tipikus elhelyezkedése

A levegőt a leggyakrabban a hajtómű és a motorburkolat közelében található réseken keresztül fújják ki, a lehető legközelebb a betétszerszámhoz. A kifújt levegő energiáját hatékonyan használják fel a porszemcsék a géptől és a betétszerszámtól való "eltávolítására".

 

A motor még üresjáratban is melegszik

Első ránézésre nem így tűnik, de igaz. Nézzük meg tehát a HERMAN WX-12501 1000W-os sarokcsiszoló rotorhőmérsékletének különbségét, amikor üresjáratban (terhelés nélkül), fedetlen szívónyílásokkal fut. A teszt második részében a szívónyílásokat befedjük. Az első hat percet vizsgáljuk.

A szívónyílások szigetelőszalaggal való lefedése

2. ábra. A szívónyílások szigetelőszalaggal való lefedése

 

Hőmérsékletek az 1000 W-os sarokcsiszoló üresjárata alatt

3. ábra. Hőmérsékletek az 1000 W-os sarokcsiszoló üresjárata alatt

Teljesen működő szellőztető rendszer esetén a hőmérséklet az első hat percben szinte állandó. A hőmérséklet 22°C-ról 24°C-ra emelkedett, ami mindössze 2°C-os emelkedést jelent. Azonban azt is láthatjuk, hogy a kikapcsolás után a következő percben a hőmérséklet 24°C-ról 43°C-ra, azaz majdnem 20°C-al emelkedik. Ezt az állapotot részletesebben az „Egy perc elég...“ című cikkben ismertetjük. Még az "ártalmatlan" üresjárat is a kezdeti (szobahőmérséklet) kétszeresére melegíti a motort.

Teljesen más volt a hőmérséklet lefolyás, amikor a motor lefedett szívónyílásokkal üresjáratban futott. A hőmérséklet gyorsan emelkedett, percenként kb. 5°C-kal. A hatodik perc végén a forgórész már 50°C-os, és jön a legkritikusabb perc - a leállítás utáni első perc. A következő 60 másodpercben a hőmérséklet nagyon gyorsan emelkedik - több mint 90°C-ra, majd lassan lehűl. És mindez terhelés nélkül!

A sarokcsiszoló külső burkolatának hőmérséklete megközelítette az 50 °C-ot. A kezet nem lehet rajta tartani, de az égési sérülések veszélye még nem igazán fenyeget.

 

Terheléses teszt

Annak érdekében, hogy konstans tesztfeltételeket biztosítsunk egy 1000 W-os kommutátoros motor szellőzőrendszerének működésére a befedett szellőzőnyílások mellett, a RIFLEX GTR3 automata tesztgépet, a HERMAN WX-12501 sarokcsiszolót és a HERMAN LS-10 Area lamellás tárcsát használtuk korund csiszolószalagokkal, 60-as szemcsemérettel.

A csiszolási nyomást úgy választottuk meg, hogy a gép éppen a névleges felvett teljesítmény felső határán túl dolgozzon. A 3,5 kg-os csiszolónyomáson az átfolyó áram értéke 4,5-5,5 A között volt, ami 230 V-on 1035-1 265 W felvett teljesítménynek felel meg. Ennek a csiszológépnek a névleges bemeneti teljesítménye 1000 W, tehát "kissé" túlterhelt volt, ami a vizsgálat fókuszát tekintve rendben van.

Tesztgép sarokcsiszolóval

4. ábra. Tesztgép sarokcsiszolóval

 

Hőmérséklet görbék 1000 W-os sarokcsiszoló üresjárati és terheléses vizsgálatánál nyitott és letakart szellőzőnyíllásoknál

5. ábra. Hőmérséklet görbék 1000 W-os sarokcsiszoló üresjárati és terheléses vizsgálatánál nyitott és letakart szellőzőnyíllásoknál

A sarokcsiszoló rotorjának hőmérséklete a teljesen működő szellőztető rendszerrel és a fenti terhelés mellett az első három percben körülbelül 32 °C-ra emelkedett, és ezen a szinten maradt. A szellőztető rendszer minden probléma nélkül fenntartotta a rotor állandó hőmérsékletét.

A terhelt rotor hőmérséklete jelentősen magasabb volt, amikor a szívónyílások le voltak fedve. Hat perc alatt 20°C-ról közel 70°C-ra emelkedett, és a leállást követő első percben elérte a maximális értéket, közel 130°C-ot.

 

Van még egy fontos dolog, amit meg kell említeni - a sarokcsiszoló burkolatának hőmérséklete meghaladta a 90°C-ot! Ez a hőmérséklet nagyon magas, ami azért van, mert a burkolat és a motor között gyakorlatilag nem volt légáramlás. Ilyen hőmérsékleten a sarokcsiszoló könnyen visszafordíthatatlanul károsodhat, és fennáll a burkolattal való közvetlen érintkezés miatti súlyos égési sérülések veszélye!

Helyes és helytelen fogás

6. ábra. Helyes és helytelen fogás

 

Nem gyakran fordul elő a gyakorlatban, hogy a szívónyílások teljesen lefedettek. A szerszám helytelen megfogása azonban eltakarhatja őket, és lehet, hogy észre sem vesszük - hiszen ez mindenkivel előfordulhat. Bizonyos munkaműveleteknél hajlamosak vagyunk a szerszámot a szívónyílásoknál megfogni. Kerüljük el ezt, de ha mégis szükséges, akkor csak néhány másodpercig dolgozzunk így a szerszámmal.

Kulcsszavak: elektromos kéziszerszámok, csiszoló, sarokcsiszoló, flex, szellőzőrendszer, szellőzőnyílások, kommutátoros motor

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Csaba Kiss

    Könnyen érthető szakszerű magyarázat.Hasznos volt és érdemes elovasni!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné