Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Milyen tipusú ütvefúrásra van szüksége?

A fúrógép fő feladata a fúrás. Valószínűleg el tudja képzelni, hogyan működik. A tokmányba befogott fúrószár forog, az él forácsolja az anyagot, és a fúrószár átmérőjének megfelelő lyukat fúr. Ez az eljárás a puha anyagok fúrására szolgál. Ha azonban építőanyagba kell lyukat fúrni, például téglába, betonba vagy kőbe, akkor ütvefúrásra van szükségünk. Ennek oka, hogy a kemény anyagokat először össze kell törni, majd a fúrással el kell távolítani.

A működési elvük szerint 2 ütvefúrási módot különböztetünk meg:

  • Mechanikus ütvefúrás
  • Elektropneumatikus ütvefúrás

Elmagyarázzuk részletesebben mindkét ütvefúrás működési elvét.

Mechanikus ütvefúrás

A mechanikus ütvefúrás úgy működik hogy a tokmány és a befogott fúrószár együtt mozog előre és hátra. Ezt a mozgást körmöstárcsák hozzák létre amik a forgás során átugranak egymáson létrehozva a tokmány elmozdulását. (1. ábra 1., 2., 3. pozíciói).

1. ábra A mechanikus ütvefúrás működési elve

 

Ez az ütvefúrás nem alkalmas beton fúrására, hanem inkább tégla vagy pórusbeton, azaz puha építőanyagokba fúrására. Fúráskor a szerszám enyhe rezgése érzékelhető. A kívánt hatás elérése érdekében fúrás közben 5-10 kilogrammos erővel kell nyomni a fúrót.

Ezt a tipusú ütvefúrást a klasszikus elektromechanikus fúrókban vagy akkumulátoros csavarozókban használják. Ütvefúrógépnek vagy egyszerűen fúrógépnek nevezzük őket. (2. Ábra)

2. ábra Fúrás mechanikus ütvefúrógéppel

 

Elektropneumatikus ütvefúrás

Az elektropneumatikus ütvefúró több alkatrészből áll és légdugattyús ütőművel rendelkezik.

A 3. ábrán a tokmányból (1), az ütközőszárból (2), az ütközőből (3), a dugattyúból (4) és a forgattyús mechanizmusból (5) áll. A forgattyús mechanizmus mozgatja a dugattyút, amely ismételten összenyomja az előtte lévő levegőt, így továbbítva a lökéseket az ütközőre, ez utóbbi az ütközőszárra, az pedig közvetlenül a fúrószárra. Ezzel az ismétlődő ütéssel a fúró vésőként működik, amely megtöri az anyagot, és a fúrószár spirálja segítségével kihordja a fúrt anyagot a lyukból.

3. ábra Az elektropneumatikus légdugattyús ütőmű működési elve

 

4. ábra Beton fúrása elektropneumatikus ütvefúróval

Hatékonysága lényegesen nagyobb, mint a mechanikus ütvefúrásé. Az elektropneumatikus ütés energiáját Joule-ban adják meg.

Az SDS-plus befogású fúrógépek ütési energiája 2-5 J, súlya pedig 3-5 kg.

Az SDS-max befogású fúrógépek ütési energiája 6-20 J, súlya pedig 6-12 kg.

Ezen adatok alapján kiválaszthatjuk a megfelelő ütvefúrót a munkához. Az ilyen "fúrót" technikailag elektropneumatikus fúrókalapácsnak nevezik (4. ábra).

 

Ütvefúró kéziszerszámok felhasználási területe

Az elektromechanikus fúrógépet kikapcsolt ütvefúróval használhatjuk fába és fémben való fúráshoz, főleg a háztartásban , vagy bekapcsolt ütvefúróval puha építőanyagokba való fúráshoz.

Az elektropneumatikus fúrókalapácsot beton és kő fúrására használják. Ez meghatározza használatát az építőipari munkáknál, de természetesen a háztartásban is használható, amikor kemény építőanyagokba fúrunk.

 

Hogyan fúrjunk helyesen

A mechanikus ütvefúrás sokkal magasabb ütésszámmal dolgozik (több tízezer), mint az elektro-pneumatikus (több ezer), de sokkal kisebb ütési energiával.

A mechanikus ütvefúrással történő fúráskor nem tudjuk szabályozni az ütési energiát, ezért minél jobban nyomjuk a szerszámot, annál gyorsabban fúrunk.

Elektropneumatikus ütvefúrással történő fúráskor azonban a szerszámra gyakorolt nyomóerő csökkenti a dugattyú mozgását és így az ütési energiát. A fúrás így lassabb lesz. Az optimális teljesítmény érdekében ajánlott, hogy egyáltalán ne gyakoroljunk nyomást a fúrókalapácsra, hagyjuk, hogy a saját súlya fejtse ki a nyomóerőt. Ez meghosszabbítja az alkatrészek élettartamát is.

 

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktatási anyagai
https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektropneumatick%C3%A9_kladivo
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vrtac%C3%AD_kladivo


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné