Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Fúrószárak fa fúrására - hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

A fa fúrására szolgáló fúrószárak minden asztalos, iparos vagy barkácsmester felszerelésének szerves részét képezik, és fontos szerepet játszanak a fúrás világában. Megfelelő kiválasztásuk és használatuk jelentős hatással lehet a fúrás minőségére és hatékonyságára, és hozzájárul a "fás" projektek sikeres befejezéséhez.

Először azonban nézzük meg, hogy mi is valójában a fúrószár.

A fúrószár egy olyan fa megmunkáló betétszerszám, amelynek jellemzője, hogy a közepén egy központosító csúcs van, a kerületén pedig egy vagy több éles elővágó penge, amelyek egyenletesen, simára vágják át a fa rostjait a furat körül. Ezáltal a furat felülte viszonylag sima lesz. A jól definiált vágóélek gyors és pontos fúrást tesznek lehetővé, és többszöri használat esetén is megőrzik élességüket, így egyenletes fúrási végeredményt biztosítanak.

A fára való fúrószárak különböző anyagokból készülnek, amelyek mindegyikének megvannak a maga előnyei és korlátai. A legelterjedtebb a HSS (High-speed-steel) acél, amely különösen alkalmas puhafa és forgácslapok fúrására. A króm-vanádium adalékkal ellátott gyorsvágóacél fúrószárak a hagyományos acél fúrószárak továbbfejlesztett változatai. A króm-vanádium javítja a fúrószárak keménységét, szilárdságát és tartósságát. Ez lehetővé teszi, hogy keményebb faanyagba is hatékonyan fúrjanak.

Sima furat

1. ábra. Sima furat

Többféle fába való fúrószár létezik, amelyek mindegyike más-más alakú és speciális fúrási feladatokra készült. A fúrás típusa szerint 4 alaptípust különböztetünk meg:

  • 1.  Spirál fúrószár fára
  • 2.  LEWIS fúrószár fára
  • 3.  Lapos marófúró fára
  • 4.  Forstner fúrószár fára

Spirál fúrószár

A spirál fúrószár hengeres szárral és egyes vagy kettős spirállal rendelkezik, amely két vágóélben végződik, amelyek közepén egy központosító csúcs található. A spirális vágóélek segítik a fűrészpor továbbítását, gyors és hatékony fúrást tesznek lehetővé.

Spirál fúrószár fába

2. ábra. Spirál fúrószár fába

A furatok mérete a megfelelő fúrószár átmérőjétől függ. TIPP: Hagyományos metrikus csavarkötés esetén a furat átmérőjének valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a csavar átmérőjének. Önmetsző csavarok esetében viszont célszerű a lyukat kb. 2 mm-rel kisebb átmérőjűre fúrni.

10 mm átmérőig a szár megegyezik a fúrószár átmérőjével, a nagyobb átmérőknél a szár átmérője legfeljebb 13 mm lehet, hogy a fúrószárat be lehessen fogni egy hagyományos fúrógép tokmányába.

Általánosan használható puha- és keményfa esetén.. Megtalálható "Fúró fa fúrására" vagy „Classic fúrószár fa fúrására“ néven is.

LEWIS fúrószár

A LEWIS fúrószár hatszögletű szárral rendelkezik, amely biztos befogást tesz lehetővé a tokmányban, és erősen spirál alakú, ezért kapta a "csigafúró" nevet.

A spirál végén éles vágóél van, és középen egy önközpontosító menetes csúcs található, amely pontosan rögzíti a fúrószárat a fúrás tervezett helyén.

Mély furatok készítésére használják, masszív spirálja agresszívan húzza be a fúrófejet a fába. Alkalmas puha és kemény faanyagok fúrására egyaránt. Jellemzői alkalmassá teszik speciális fúrási munkákhoz, például gerendák, ácsszerkezetek és más tömörfa építmények szerelésére. 6 és 32 mm közötti átmérővel és 460 mm hosszúságig kapható. Nagyobb furathosszak és átmérők fúrásához nagyobb forgatónyomatékkal rendelkező, nagy teljesítményű kéziszerszámok szükségesek.

LEWIS fúró fa fúrására

3. ábra. LEWIS fúró fa fúrására

Lapos marófúró

A lapos marófúró általában ¼" külső hatlapú szárú, és jellemzője, hogy spirál helyett lapos pengéje van, a penge mindkét oldalán éles elővágóélek, középen pedig éles csúcs van a pontos fúrás és a fúrószár vezetése érdekében.

Lapos marófúró

4. ábra. Lapos marófúró

Ács-, villany- és vízvezeték-szerelési munkákhoz szükséges nagy átmérők fúrásához használják.

Alkalmas süllyesztett furatok készítésére is, hogy elrejtsen bármilyen csavart, és a fa felületét nem zavarja a kiálló csavarfej. Alkalmas puha és kemény faanyagok fúrására egyaránt, és leggyakrabban 10-40 mm átmérőben kapható.

Hossza általában legfeljebb 150 mm, de hosszabbító szárral akár 300 mm-ig is meghosszabbítható.

Forstner fúrószár fára

A fúrószár szára lehet ¼" hatszögletű vagy hengeres legfeljebb 10 mm átmérőjű, a fúrófej átmérőjétől függően. Spirál helyett tömör fúrófejjel rendelkezik, amelynek élei és belső része 4 nagy vágóélt tartalmaz. A fúrófej közepén egy fúrófej-központosító csúcs található a pontos fúrásvezetés érdekében.

A Forstner fúrószár hossza legfeljebb 130 mm, mivel nem mélyfúráshoz használják.

Nagy átmérőjű furatok (10-50 mm) és lapos vakfuratok – szekrénytartó zsanérok vagy bútorszerelvények - készítéséhez használható.

A vakfurat olyan furat, amelyet nem az anyag teljes vastagságán keresztül fúrunk, csak egy bizonyos mélységig. Főleg puhafában használják.

Forstner fúrószár - vakfurat

5. ábra. Forstner fúrószár - vakfurat

A fent említett alaptípusokon kívül számos speciális fúró létezik fa fúrására:

A koronás fafúrók a nagy átmérőjük miatt különlegesek, és például fiókok vagy egy kis folyosólámpa furatainak fúrására alkalmasak.

A lépcsős fúrók fára vékony fa deszkákba való nagy furatok fúrására szolgálnak. Előnyük, hogy elég egyetlen fúrószár, és nem kell egy egész készlet hagyományos fúrószárat használnunk.

A vésőfúrót különböző téglalap alakú lyukak vagy mélyedések vésésére használják.

A süllyesztőfúró segít a csavarfejet és a deszka felületét egy síkba hozni.

A fúrógép fordulatszáma

Fa fúrásakor tudnunk kell, hogy milyen fordulatszámmal kell fúrnunk ahhoz, hogy hatékonyan és helyesen fúrjunk. Alacsony sebességnél a furat minősége romlik, nagy sebességnél a furat felülete megég, és a fúrószár megsérül. A puhafa és keményfa fúrásához az optimális fordulatszámokat az alábbi táblázatban találja. Célszerű ezeket legalább hozzávetőlegesen betartani. A gyakorlatban szabad szemmel nem lehet meghatározni a fordulatszámot, de a kéziszerszám címkéjén található maximális fordulatszám leolvasásával segíthetünk magunkon. A fordulatszám-szabályozóval állítsuk be a megfelelő értéket.

 

 

Kulcsszavak: fúrószár fa fúrására, csigafúró, lapos marófúró, Forstner fúrószár

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://de.wikipedia.org/wiki/Holzbohrer#Kunstbohrer/_Zylinderkopfbohrer


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Csaba Kiss

    Könnyen érthető szakszerű magyarázat.Hasznos volt és érdemes elovasni!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné