Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

HSS fúrószárak: hogyan tájékozódjunk?

HSS, HSS-R, HSS-G, HSS-TiN és HSS-E ... néhány alapelv, hogy ne fogjon mellé.

Nem is olyan régen a fémre való fúrószárak kiválasztása egyszerű volt. Most viszont "csapdák" várnak ránk. Bemegy egy szakboltba, vagy rákattint a "HSS fúrószárat vásárolni" gombra, és hirtelen itt egy új megjelölés, ott egy másik megjelölés de hozzá különböző színek tartoznak - ki igazodik el közöttük?

HSS – High Speed Steel

A HSS gyorsacél. Nevét vágási sebessége miatt kapta, amely 3-4-szer nagyobb, mint a szerszámacélé, amelyhez hasonló. Az ötvözetlen szerszámacél azonban már 200°C-os hőmérsékleten elveszíti keménységét, így nem alkalmas fémre való fúrószárak gyártására.

A gyorsacél a magasan ötvözött acélok csoportjába tartozik. Lényeges eleme a szén. A fúrószár végső tulajdonságait azonban jelentősen befolyásolja más ötvözetek - leggyakrabban volfrám (W), molibdén (Mo), króm (Cr) és kobalt (Co) - megfelelő "keverése". Megfelelő kombinációjukkal a fúrószárak tulajdonságai 500-600°C-ig, kivételesen 1000°C-ig vagy még tovább is megőrizhetők.

A HSS tehát nem egy márkanév vagy acélmárka megnevezés, hanem acélok egész csoportja, amelyekben a különböző adalékanyagok eltérő százalékos aránya különböző fúrószár tulajdonságokat eredményez.

A HSS spirál fúrószárak áttekintése

1. ábra. A HSS spirál fúrószárak áttekintése

A fő összetevő, amely a fúrószár hőmérsékleti terhelhetőségét emeli, a volfrám. Minél több van belőle, annál jobb. Például a közönséges "fekete" fúrószárak körülbelül 2% volfrámot tartalmaznak, a legjobb minőségű kobaltos fúrószárak pedig több mint 6%-ot. A volfrám készletei azonban világszerte erősen fogynak, ezért évekkel ezelőtt megkezdődött a wolfrámot helyettesítő anyagok keresése. Különösen a molibdén és a kobalt kombinációival kezdtek kísérletezni.

Egy jó fúrószár fém fúrására - milyen is?

Itt is egy olyan termékről van szó, ahol egymásnak ellentmondó követelmények találkoznak: fúrási sebesség, tartósság, szívósság, rugalmasság, keménység és például a különböző fémek fúrásával kapcsolatos sokoldalúság. A követelmények közül sok agymással ellentétben áll, nem könnyű ezeket megfelelően kiegyensúlyozni, ezért természetes, hogy a különböző anyagok fúrásánál vannak sajátosságok.

Szerencsére a fúrószárak esetében elegendő számú változót tudunk befolyásolni. Mindenekelőtt a már említett ötvözőelemek, mert a minőségi és főleg a "megfelelő" fúrószár alapanyag a tartósság és a vágási tulajdonságok előfeltétele, amikor egy adott munkadarabba fúrunk. A további kulcselemek közé tartozik kétségtelenül a fúróhegy szöge, a vágóélek csiszolása (leggyakrabban Split Point), a spirál alakja és szögei és sok más paraméter, nem feledve, hogy egy dolgot mindannyian tehetünk minden alkalommal, amikor fémbe fúrunk - hogy lelkiismeretesen hűtjük azt megfelelő közeggel fúrás közben.

Ezek a szempontok azonban nem képezik ennek a cikknek a témáját, ezeket egy későbbi cikkben részletesebben ismertetjük.

Elég az elméletből, nézzük meg a HSS spirálfúrókat gyakorlati szempontból.

Ó, és még egy dolog.

DIN 338 - mit jelent?

Amikor valahol azt olvassuk, hogy "DIN 338 szerint készült", az nem valamilyen "különleges" minőségi osztályt jelent - ez egy szabvány, amelyben meg van határozva, hogy egy fúrószárnak milyen méretekkel kell rendelkeznie egy bizonyos átmérőnél. A DIN 338-as méretek a leggyakrabban használtak, ezért a DIN 1897, DIN 340 és DIN 1867-es méretekkel ritkábban találkozunk.

Példák egyes átmérőkre és méreteikre a DIN 1897, DIN 338, DIN 340 és DIN 1869 szabványok szerint

2. ábra. Példák egyes átmérőkre és méreteikre a DIN 1897, DIN 338, DIN 340 és DIN 1869 szabványok szerint

 

A HSS spirálfúrószárak nemcsak elnevezésükben, hanem színükben is különböznek egymástól.

Gyakran csak a HSS jelöléssel találkozunk - betű nélkül. A fúró színe: egérszürke. Nem tudunk róla semmit, csak azt, hogy hasonlít a spirálfúróhoz.

Ez a legegyszerűbb HSS fúró. A minősége nem áll messze a csavart szögtől. Olcsó, könnyen csiszolható és még polírozható is - itt a veszélye a minőségileg teljesen eltérő HSS-G fúróval való összetévesztésnek. Tény, hogy a felület színét tekintve eléggé hasonlónak tűnhetnek.

Néha azonban még egy ilyen fúrószár is "jól jöhet". Puha, és amikor fúrás közben "megszorul" - rugalmas, és lehet, hogy nem is törik el, így bizonyos feladatoknál az ilyen fúrószárral való fúrás olcsóbb, mint egy szuperjó drága fúrószár.

HSS fúrószár - no name

3. ábra. HSS fúrószár - no name

 

HSS-R fúró

4. ábra. HSS-R fúró

A HSS "no name" fúróknál lényegesen jobbak a HSS-R (Rolled) fúrószárak. Ezek spirálját a gyártás során meleghengerléssel alakítják ki, majd a felületet nitridálással kezelik - ezért fekete színűek. A nitrogén behatolása a fúró külső felületébe megváltoztatja a felületi szerkezetet és javítja a keménységet, a kopás-, fáradás- és korrózióállóságot.

A HSS-R fúrószárakat nem értékelik eléggé. Ennek oka lehet, hogy a korábbi években a piacot elárasztották a nem megfelelő alapanyagokból készült, rossz minőségű és olcsó fúrószárak. Ha azonban a gyártás során megfelelő alapanyagokat használnak, akkor ezek a fúrók nagyon jó választásnak bizonyulnak a kézi vagy asztali fúrókkal történő fúráshoz a közönséges acélokban. A HSS-R fúrófejek viszonylag alacsony ára a költséghatékony gyártási és megmunkálási módszernek köszönhető.

 

Egy osztállyal feljebb a HSS-G (Ground) fúrószárak találhatók. Ezeket automata gépeken történő köszörüléssel állítják elő, ahol a vágóélek (kerületi fazetták) és a fúrószár felülete is csiszolásra kerül. A nagyobb átmérőket (Ø 13 mm-től) először megmunkálják. Már első pillantásra feltűnnek nagyon szép és fényes ezüstös megjelenésükkel, ami különösen a precíziós megmunkálás eredménye. A felület csiszolásakor a fúrószár átmérője is köszörülődik, így a HSS-G fúrószárak nagyobb pontossággal rendelkeznek, mint a HSS-R fúrószárak. Itt már megengedhetjük magunknak, hogy nagyobb szilárdságú acélokba is fúrjunk. Egy ilyen fúrószár vásárlásakor azonban érdemes ellenőrizni, hogy van-e csiszolt hegye. Ha nem, akkor nem lehet kétszer olyan drága, mint a HSS-R. Ezekkel a fúrókkal gyorsabban lehet fúrni, tovább tartanak, és bár keményebbek, mint a HSS-R, nemcsak asztali fúróval, hanem kézifúróval is lehet velük fúrni.

HSS-G fúrószár

5. ábra. HSS-G fúrószár

 

HSS-TiN fúrószár

6. ábra. HSS-TiN fúrószár

HSS-TiN "arany" fúrószárak következnek. Mindenki titánnak hívja őket. Milyen titánium? Titán csak a felszínen van - és nem is titán, hanem egy titán-nitrid bevonat, amely a fúrószárnak arany színt ad. Elvileg ez egy HSS-G fúrószár bevonattal. Ez a bevonat nem (csak) a jól néz ki, más feladata is van. Nemcsak a fúrószár keménységét, hanem a szívósságát is növeli, ezért gyakran gyártják hatszögletű szárral ellátott változatban, és ütvecsavarozókhoz is használható. A megoldásnak azonban van egy hátránya is - mivel ez "csak" egy bevonat, az ilyen fúrószár csiszoláskor "közönséges" fúrószárrá válik. A HSS-TiAlN fúrószár például szintén ebbe a csoportba tartozik. Ennek a fúrószárnak a bevonata alumíniummal (Al) ötvözött titán-nitrid. Nagyon ritka fúrószár.

 

És felértünk a csúcsra. A kobaltadalékkal ellátott fúrószárakat HSS-E vagy HSS-Co néven emlegetik. A kobalt nem bevonat, hanem a alapanyag - vagyis az alapanyag ötvözete, amelyből a fúrószár készül. Találkozhatunk HSS-Co 5% vagy HSS-Co-8% megjelöléssel. Az érték természetesen a kobalt százalékos arányát fejezi ki a megengedett tűréshatáron belül.

Gyönyörű barnás, inkább bronz színűek. Egyesek szerint a színük "antik". Egyszóval nem szürkék, nem feketék, nem ezüstösek, nem fényesek és nem aranyszínűek. Nagyon jól tűrik a magas hőmérsékletet, keveset kopnak - ezt a fúrófejet bátran nevezhetjük TOP-nak. Nagyon jók például rozsdamentes acél fúrására, de nagy keménységük miatt kézi fúrásra nem nagyon alkalmasak, és különösen a kis átmérőjűek elég könnyen eltörhetnek.

HSS-E (HSS-Co) fúrószár

7. ábra. HSS-E (HSS-Co) fúrószár

És végül

Ha valakinek még a TOP minőségű HSS-Co 8% sem elég, és még "jobb" minőségre van szüksége, akkor csak a TCT (Tungsten Carbide Type) fúrószárak léteznek - amelyek volfrámkarbid alapú keményfémből készülnek. De itt álljunk meg, mert a porkohászat felé való nyitás nem ennek a cikknek a témája.

Kulcsszavak: fúrószár fém fúrására, HSS, HSS-R, HSS-G, HSS-TiN, HSS-E, HSS-Co

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Csaba Kiss

    Könnyen érthető szakszerű magyarázat.

  2. Ronta Zoltán

    Könnyen érthető szakszerű magyarázat.
    Amit hiányolok, a fúrószárakhoz tartozóan, nem ír javasolt fúrási fordulatszám tartományokat.

  3. Szilágyi Miklós

    Korrekt írás.

  4. Brezina Lajos

    Eléggyakran kell rozsdamentes lemezbe is fúrnunk kisebb-nagyobb furatot.
    A kicsik jellemzően csavarok előfúrásához kellenek, a nagyobb (10-10,5mm) a lemezroppantó tengelyének.
    Ezekhez a megmunkált anyag miatt eleve kobaltost használunk.
    A 6-6,5mm-es fúrószár meg azért kobaltos, mert rengeteg lemezt, fémtálcát fúrok vele. Itt a mennyiség-tartósság miatt fontos.
    A többi fúrószár típust, s a jelölésüket nem igazán ismertem eddig, így ez a cikk most hasznos volt nekem.
    Köszönöm!

  5. Deák Antal

    Jó és szakszerű magyarázat, könnyen érthető. Még sok hasonlót várok.
    Deák vas- műszaki, Bodrogkeresztúr

Következő cikk

A megfelelő fúrószár a tökéletes menethez

Menetet vágni nem nagy tudomány, ha betart néhány fontos alapelvet. Az egyik a fúrószár megfelelő átmérője. Hogy megkönnyítsük Önnek, van itt egy kis elméleti tudnivaló és egy gyakorlati táblázat az egyes menetek alá fúrandó furatátmérőkről.

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné