Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

AXDC-1800: könnyű akkus porszívó 18V-os platformon

A termék bemutatása

 

 

A 18V-os platformra épített hasznos gépek egyike az új porszívónk száraz és nedves porszívózáshoz. A konstrukció lényege egy egyszerű "porzsák nélküli" rendszer - a beszívott szennyezett levegő a gyűjtőtartályba van vezetve, ahol a szennyeződést a szűrő felfogja. Nagy teljesítményű BLDC motorral van felszerelve, és maximális teljesítményen kb. 22 percig képes működni egy 18V/5Ah akkumulátorral, azaz kb. 4,5 perc/Ah a fogyasztása. 2Ah-s akkumulátorral tehát kb. 9 percig képes porszívózni. A készüléket nem alkalmas agresszív és gyúlékony folyadékok porszívózására.

HERMAN AXDC-1800 porszívó

1. ábra. HERMAN AXDC-1800 porszívó

  • 1. Akkumulátor tartó vízálló fedél
  • 2. Erős szénkefe nélküli motor: akár 900 l/perc légáramot is képes elérni 15 kPa vákuum mellett.
  • 3. Kétfokozatú légáramlást szabályozó gomb
  • 4. 7,8 literes gyűjtőtartály
  • 5. Sokféle tartozék
  • 6. HEPA szűrő
  • 7. Választható üzemmód: szívás / fújás

Ebben a kategóriában ne várjon technológiai csodákat, és ne hasonlítsa össze a nagy teljesítményű ipari porszívókkal. Azt kell értékelni amit ezek a porszívók nyújtanak - könnyű súly, könnyű kezelhetőség, gyors csatlakoztatás az elszívórendszerekhez és könnyű karbantartás.

Az ipari porszívók nagy teljesítményűek és nagy gyűjtőtartályokkal rendelkeznek – ezt itt nem található meg. Nem akarhatunk nagy gyűjtőtartályt és kisméretű porszívót, sem könnyű porszívót 2000 W-os motorral. Döntsük el, hogy mit akarunk - és főleg - mire van szükségünk. Ez a porszívó nem arra szolgál, hogy nagy mennyiségű vizet szívjon fel gyémántkoronával való fúráskor, és nem is arra, hogy egy ipari csarnokot porszívózzon fel. De ideális a csiszológépek, fúrókalapácsok, kirakófűrészek vagy körfűrészek elszívórendszeréhez való gyors csatlakoztatásra, vagy a műhelyben lévő asztal vagy a garázsban lévő autó kényelmes porszívózására.

 

A vezeték nélküli porszívó lehetséges felhasználási területei

2. ábra. A vezeték nélküli porszívó lehetséges felhasználási területei

HEPA szűrő

A HERMAN AXDC-1800 porszívó HEPA (High Efficiency Particulate Arrestance) szűrővel van felszerelve, azaz nagy hatékonyságú légrészecske szűrővel. Ezeket a szűrőket a modern porszívókban használják a por, pollen, penész, baktériumok és egyéb, a levegőben lévő részecskék felfogására. Különösen hasznosak az allergiások és a légzőszervi problémákkal küzdő emberek számára, mivel még a nagyon finom részecskéket is képesek felfogni. Érdekességként jegyezzük meg, hogy a HEPA-szűrőt eredetileg a NASA fejlesztette ki, hogy megvédje az embereket a radioaktív szennyezés esetén.

Akkumulátor

Az akkumulátornak köszönhető, hogy szabadok vagyunk, nem kell tápkábelt cipelnünk, konnektort keresnünk, vagy hosszabbítót használnunk. Hozzászoktunk a kényelemhez - elvégre a kényelem kedvéért fizetünk a töltőkért és az akkumulátorokért, és tisztában kell lennünk azzal, hogy az akkumulátornak - akár használjuk, akár nem - korlátozott az élettartama, és egy nap úgyis újat kell vennünk. És ha már eldöntöttük, hogy porszívózunk, akkor az legyen egyszerű.

A vákuum és az átfolyó légáram nagysága

Ez a két paraméter a két leggyakrabban idézett tulajdonság az ebbe a kategóriába tartozó termékeknél. Meg kell jegyezni, hogy egy "jó porszívóban" ezek a paraméterek egyensúlyban vannak - tehát a gyártónak egyensúlyt kell keresnie közöttük, és egyik sem lehet "extrém". A nagyobb vákuumnyomás alaposabb porszívózást tesz lehetővé - könnyebben "leszedi" az apró részecskéket az aljzatról. A nagyobb átfolyó légáram viszont fontos a terjedelmesebb és nehezebb szennyeződések felszívásakor.

Az váákumot kilopascalban (kPA - a fő SI-egység) adják meg, de millibarban (mbar) is megtalálható. Az átváltás egyszerű: 1 kPa = 10 mbar. A levegő átfolyási mennyisége liter/óra vagy liter/perc (l/óra vagy l/min) értékben található, így a számok könnyen kiszámíthatók az összehasonlításhoz.

Összehasonlítás a legközelebbi versenytársakkal*

Márka Modell Akku
feszültsége
[V]
Belépő
teljesítmény
[W]
Szűrő
felülete
[cm2]
Szívónyomás
[kPa]
Gyűjtőtartály
mérete
[l]
Max.
levegő
áram
[l/min]
Üzemidő Tömeg
[kg]
Kombinált
csatlakoztatás
Töltő Akku
Herman HERMAN AXDC-1800 18 348 4000 15 7,8 900 22min /
5Ah
2,8
(akku nélkül)
nem nem nem
Bosch BOSCH GAS
18V-10L
18 nincs megadva 2375 11,5 6,0 2040 4min /
Ah
4,7
(akku nélkül)
nem nem nem
Makita Makita DVC750LZX1 18 nincs megadva nincs megadva 7 7,5 1800 60min /
5Ah
4,3
(akku nélkül)
nem nem nem
Dewalt DeWalt DCV584L 18 300 nincs megadva nincs megadva 7,5 954 nincs megadva 4,8
(akku nélkül)
igen nem nem
Milwaukee Milwaukee M18
FPOVCL-0
18 nincs megadva nincs megadva 11,7 7,0 1416 30min /
8Ah
5,6
(akkuval)
nem nem nem
Metabo Metabo AS 18
L PC
18 nincs megadva 3600 12,0 7,5 2100 nincs megadva 6,9
(akku nélkül)
nem nem nem
Metabo Metabo AS 18 L PC
COMPACT
18 nincs megadva 3000 12,0 6,0 2100 nincs megadva 3,8
(akku nélkül)
nem nem nem
Hilti Hilti VC 5-A22 22 330 nincs megadva nincs megadva 3,5 2100 nincs megadva 5,2 nem nem nem

 

* A konkurens termékek műszaki adatait nyilvánosan elérhető forrásokból szereztük be, és azok pontosságáért nem vállalunk felelősséget.

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné