Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

A kéziszerszámok tisztasága a karbantartás alapja

Nem is hinné, hogy mennyi szervizbeavatkozásra nem lenne szükség, ha nem lenne hanyagság és nem hiányozna a szerszámról való minimális gondoskodás. Az amit ebben a cikkben tanácsolunk gyakorlatilag nem kerül pénzbe, de rengeteget megspórolhat vele.

Egyetlen gép sem működik örökké. Rendszeres karbantartással azonban - legalább alapszinten - jelentősen csökkenthető a mechanikai alkatrészek elhasználódása és a komolyabb meghibásodások kockázata. Sajnos a legtöbb felhasználónak fogalma sincs arról, hogy a megfelelő karbantartás mennyivel meghosszabbíthatja egy szerszám élettartamát, és mennyi pénzt lehet megtakarítani az elhanyagolt karbantartás miatt szükségtelenül drága javításokon, illetve az új szerszámok gyakoribb vásárlásán. Megéri tehát figyelmet fordítani a karbantartásra.

Ma a szerszámok tisztaságával fogunk foglalkozni. Higgyen nekem, ha követi az ebben a cikkben leírt egyszerű elveket, jelentősen csökkenteni fogja szerszámai javításának szükségességét - vagy legalábbis jelentősen késleltetni fogja a javításokat. Sokszor csak annyit kell tennie, hogy a munka elvégzése után kitisztítja a szerszámot (1. videó).

1. videó. Szerszám gyors kitisztítása

Por és fűrészpor

A szerszám tisztasága alatt nemcsak az elektromos kéziszerszám burkolatának (házának) tisztaságát értjük, hanem különösen az elektromos szerszám "belsejének" tisztaságát. A porról van szó (sarokcsiszolók, kombinált fúró- vagy vésőkalapácsok, csavarozók...)esetében vagy a fűrészporról (szablya-, szúró- vagy körfűrészek...) esetében. Röviden, különböző apró szennyeződésekről.

1. ábra. Fűrészpor és por

1. ábra. Fűrészpor és por

A munka típusától és a feldolgozott anyagtól függően több vagy kevesebb is lehet a porból. E szennyeződések "típusát" és mennyiségét tekintve az OSB-lap fűrészelése szúrófűrésszel és a hornyok vágása betonba gyémántlappal szerelt sarokcsiszolóval egyáltalán nem hasonlítható össze (1. ábra).

A munkás légutait munkavégzés közben általában reszpirátor védi. Magának a gépnek is szüksége van azonban védelemre - a szellőzőnyílásokon keresztül bejutó por a csatornák "labirintusában" leülepszik, rontja a motor hűtési hatékonyságát, behatol a csapágyakba, leülepszik a motor tekercselésén, és a kommutátoros motoroknál karcolásokat és hornyokat hagy a kommutátoron és a szénkeféken.

Ezért amikor rendszeres - vagy ha úgy tetszik, napi - karbantartásról beszélünk, akkor a munka típusának és a megmunkált anyagnak megfelelő időközönként végzett karbantartást értjük alatta.

Mit jelent a "megfelelő időközönként" kifejezés

Az OSB-lapok fűrészeléséhez használt szúrófűrészt napi használat esetén hetente egyszer kell tisztítani, de a sarokcsiszolót amellyel minden nap hornyokat vágunk a betonba nem elég a műszak végén kitisztítani. Más szóval - ne várjon tőlünk naptárat karbantartási ütemtervvel. Döntse el Ön úgy, ahogy a józan ész diktálja. De inkább gyakrabban, mint ritkábban.

Miért fontos a tisztítás

A hűtés fontossága, a tiszta szellőzőnyílások fontossága, valamint annak magyarázata, hogy az általunk kifizetett villamos energia hol megy veszendőbe, továbbá a felvett teljesítmény, a leadott teljesítmény és a hatásfok megértése mind nagyon szorosan összefügg.

A szerszámba táplált energiának mindig csak egy részét tudjuk a kimeneten felhasználni (2. ábra). Az elektromos kéziszerszámok veszteségeinek nagy része hőveszteség, és ennek mértéke elsősorban a motor típusától és kialakításától függ. Míg a szénkefe nélküli BLDC- és PMSM-motorok esetében ez az arány 10-20%, addig a szénkefés kommutátoros motorok esetében a hőveszteségek elérik a 40%-ot, néha még ennél is többet. Például egy 1000 W-os bemeneti teljesítményű elektromos szerszám 400 W hőt "termel". Ez nem elég egy szoba fűtéséhez, de egyszerre tíz laptop töltőjét "elbírná".

2. ábra. Példa egy 60%-os hatásfokú sarokcsiszolóra

2. ábra. Példa egy 60%-os hatásfokú sarokcsiszolóra

3. ábra. Ventilátor (1), sztátor (2), rotor (3), burkolat (4), beszívó nyílás (5), kifújó nyílás (6)

3. ábra. Ventilátor (1), sztátor (2), rotor (3), burkolat (4), beszívó nyílás (5), kifújó nyílás (6)

A hőt ki kell juttatni a gépből. Ez a szellőzőrendszer és az irányított légáramlás feladata a gép belsejében (3. ábra): a levegő a beszívó nyílásokon keresztül jut be, bonyolult útvonalak és csatornák labirintusán keresztül halad tovább, és az kifújó nyílásokon keresztül távozik.

A hűtőlevegő a vákuumnak köszönhetően kerül a kéziszerszám motorjába. A megfelelő vákuumot ami a szükséges levegőmennyiség beszívását biztosítja a ventilátor fordulatszáma és propellerének alakja hozza létre, amely gyakran turbinára hasonlít egyes szerszámoknál, amelyeknél megnövekedett a hűtési igény és ezáltal a beszívott levegő mennyisége.

Ha ezek a bonyolult légutak és csatornák beszűkülnek vagy eltömődnek a leülepedett szennyeződések miatt, és/vagy a ventilátor fordulatszáma nem megfelelő, a hűtés nem működik.

Fontos megjegyzés

A rotornak megfelelő fordulatszámmal kell rendelkeznie ahhoz, hogy elegendő vákuumot hozzon létre - a vákuumérték 100%-a névleges fordulatszámon jön létre. Ha a fordulatszám csökken (pl. túlterhelés miatt), a ventilátor fordulatszáma ezzel arányosan csökken.

A vákuum azonban nem egyenes arányban csökken - például ha a névleges fordulatszám a felére csökken, a vákuum a negyedére esik. Ez választ ad arra a kérdésre is, hogy miért kell a szerszámot úgy terhelni, hogy az (legalább megközelítőleg) a névleges fordulatszám-tartományban működjön.

Természetesen a gyártók (nem mindegyik) mindent megtesznek, amit csak tudnak: páncélbevonatozzák a tekercseket, porzáró alkatrészeket használnak, de még mindig nem lehet teljesen kiküszöbölni ezt a csapást, és küzdenünk kell a por ellen.

Különösen veszélyes a fém munkadarabok felületének csiszolásakor keletkező fémpor. A finom részecskék elektromosan vezetők, és rövidzárlatot okozhatnak. A legérzékenyebbek a kapcsolók, a motor tekercselései és a kommutátoros motorok esetében a szénkefék vagy azok tartói (4. ábra).

4. ábra. Fémporral eltömődött érzékeny alkatrészek

4. ábra. Fémporral eltömődött érzékeny alkatrészek

Három stratégia a por és a fűrészpor elleni küzdelemhez

Az első az, hogy minimalizáljuk a por behatolását a belső térbe a szellőzőnyílások különböző szűrőanyagokkal való lefedésével, például női nejlonharisnyával . Ennek a megoldásnak bizonyos esetekben van létjogosultsága, de a "szűrő" nagy sűrűsége miatt akadályozza a hűtőrendszerhez szükséges elegendő mennyiségű levegő bejutását, és a motor túlmelegedésével jár.

5. ábra. Kivehető szűrő (1) a HERMAN WX-12505 csiszológépen

5. ábra. Kivehető szűrő (1) a HERMAN WX-12505 csiszológépen

Egy ilyen "segíts magadon" módszer valamilyen formában alkalmazható lehetne, például egy nagyon poros környezetben, kis munkaigény esetén. Egyes modern elektromos kéziszerszámok valóban nagyon sűrű rácshálóval rendelkező szűrőkkel rendelkeznek (5. ábra). Ezek sok port és szennyeződést felfognak, de gyakran kell őket tisztítani - az eltömődés leállítja a hűtőrendszer levegőellátását.

A második, hogy a munkahelyen rendet kell tartani, és a szennyeződéseket - lehetőleg porszívóval - el kell távolítani, hogy a leülepedett por ne okozzon feleslegesen még több szennyeződést felkavarodásával. Egyes szerszámok karimás végződéssel vannak ellátva a porszívó csatlakoztatására - amikor csak lehetséges, használja ezt. Az így csatlakoztatott porszívó gyakran lehetővé teszi, hogy porvédő maszk nélkül dolgozzunk, és javítja a munkaterület láthatóságát. Ez egy hatékony módja annak, hogy jelentősen csökkentsük a por bejutását a szerszám belsejébe.

A harmadik stratégia a rendszeres tisztítás. A cikk elején megmutattuk, hogyan lehet gyakorlatilag egy perc alatt elvégezni egy gyors, de nagyon szükséges szerszámtisztítást. Ehhez nincs szüksége semmire, csak egy perc időre és egy fújtatóra vagy sűrített levegőre.

Nézzen meg egy összetettebb tisztítási változatot is (2. videó). Ezt például 20-60 munkaóránként érdemes elvégezni - ez ismét csak a munka jellegétől és a megmunkálandó anyagtól függ.

Például napi több órás csiszolás esetén legalább hetente egyszer. A videón a szétszerelés után (2:30) látható, hogy még a kifújás után is sok por marad a szerszámban.

Ne felejtse el egyúttal ellenőrizni a szénkeféket és a kommutátor állapotát is. Ha ezt a munkamenetet nem szeretné elvégezni, akkor tisztíttassa ki és ellenőriztesse le a szerszámot egy szakszervizben.

2. videó. A kéziszerszám alapos tisztítása

Zárszó

Az elektromos kéziszerszámot a névleges fordulatszám-tartományon belül üzemeltesse (hogy a ventilátornak "jó húzása" legyen), és tartsa tisztán (hogy a levegő akadály nélkül áramolhasson).

Abban az esetben, ha a szennyeződés túlságosan megülepedett és sűrített levegővel nem fújható ki, soha ne használjon fémtárgyakat, például csavarhúzót a tisztításra. A fémeszköz biztosan karcolásokat hagy a műanyag burkolat tisztított területein, és a por könnyebben megreked ezekben a barázdákban vagy karcolásokban. Ezeknek a felületeknek simának kell maradniuk - hogy a por átrepüljön mellettük, és ne rekedjen meg. Mindenképpen jobb, ha ezt egy vékony ecsettel vagy egy megfelelő méretű fa lapocskával végzi.

Az összes szerszám közül a sarokcsiszolók szenvednek a legtöbbet. A fúró- és vésőkalapácsok a második helyen vannak, de ezek a legboyolultabb elektromos kéziszerszámok közé tartoznak - nem éppen egyszerű szétszedni és összeszerelni egy fúrókalapácsot megfelelő készségek és tudás nélkül. A többi szerszám pedig elvileg messze elmarad a fárókalapácsoktól a szennyeződések tekintetében, és általában egy alapos kifújással is ki lehet őket tisztítani.

Az elektromos kéziszerszámok karbantartásának szerves része a mozgó alkatrészek kenése. Erről azonban egy későbbi cikkünkben bővebben is szót ejtünk.

Kulcsszavak: karbantartás, elektromos kéziszerszámok, szerszámtisztítás, szerszámkarbantartás, sarokcsiszoló, fúró- és vésőkalapácsok

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://imartpk.com/power-tools/angle-grinder-maintenance-care-all-you-need-to-know/
https://adsy.me/home_questions/how-to-clean-an-angle-grinder/


Szerezzen egy 4.000 Ft értékű kupont egyszerűen:

1. Értékelje a cikket
Értékelés hozzáadása

2. Válaszoljon helyesen a kvíz kérdésekre
Indítsa el a kvízt

Cikkek recenzió

  1. Kálman István

    Egytertek a leírtakkal

Következő cikk

Milyen tipusú ütvefúrásra van szüksége?

A fúrógép fő feladata a fúrás. Valószínűleg el tudja képzelni, hogyan működik. A tokmányba befogott fúrószár forog, az él forácsolja az anyagot, és a fúrószár átmérőjének megfelelő lyukat fúr. Ez az eljárás a puha anyagok fúrására szolgál. Ha azonban építőanyagba kell lyukat fúrni, például téglába, betonba vagy kőbe, akkor ütvefúrásra van szükségünk. Ennek oka, hogy a kemény anyagokat először össze kell törni, majd a fúrással el kell távolítani.

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné
×