Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Kétfunkciós hibrid gyémánttárcsa: HERMAN BD-70 Hybrid

A mindennapi életben megszerettük azokat a termékeket, amelyek két funkció kombinálásával megkönnyítik az életünket, vagy időt takarítanak meg nekünk. Ide tartoznak például a hibrid notebookok vagy a sampon és kondicionáló egyben.

A technológiai világban kicsit másképp tekintünk a sokoldalú termékekre. Az univerzális gumiabroncsok télen és nyáron egyaránt használhatóak, de egyik évszakban sem kiválóak. Egy univerzális fűrészlap vagy gyémánttárcsa különböző anyagokat vághat jól, de egyik vágására sem kiváló.

Vannak azonban kivételek ezen a területen is. A gyémánttárcsa - a csempék és járólapok specialistája -, amellyel vágni és csiszolni is lehet, kétségtelenül ezek közé tartozik.

HERMAN BD-70 Hybrid: járólap vágásához és szélek csiszolásához

1. ábra HERMAN BD-70 Hybrid: járólap vágásához és szélek csiszolásához

Hogyan néz ez ki a mai gyakorlatban

A csempézésnél gyakran kell vágni, majd az éles peremet finoman csiszolni. A csempéző mesteremberek azonban nem szoktak két különböző sarokcsiszolót vagy két különböző tárcsát maguknál tartani. Tehát egy sarokcsiszolót és azt a tárcsát használják csiszolásra, amellyel vágtak. A végeredmény nem mindig ideális.

 

A szerszámra támasztott követelmények

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy járólap vágó és csiszoló betétszerszámnak ahhoz, hogy gyors és szép eredményt érjünk el?

Vékonyan és pontosan kell vágnia, lehetőséget kell adnia a szélek csiszolására, amint a vágás befejeződött, és természetesen képesnek kell lennie arra, hogy vele a járólap sarka ívesen csiszolható legyen.

Nem szabad megfeledkeznünk a tartósságról sem - végül is azt akarjuk, hogy az eszköz tartós legyen. Elérhetetlennek hangzik, de lehetséges.

 

Hibrid gyémánttárcsa

Szokatlan 2in1 megoldás, amely működik: vágás és csiszolás egy szerszámmal. A tárcsa vágó része hexagonokból, szabályos hatszögekből áll, amelyek méhsejt-szerűen kapcsolódnak egymáshoz.

 

A hatszögeket kötőanyagba ágyazott gyémántszemcsék alkotják - mindezt 1,6 mm vastagságban. Ideális csempe vágásához, ahol vékony, pontos vágásra van szükség.

A hatszög alakú szegmensek a tárcsa peremén körkörösen helyezkednek el, és így jelentős - akár 25 mm-es - "magasságot" hoznak létre a vágási részen. Ez garantálja a nagy vágási felületet és a nagy tartósságot.

Ezt a területet élcsiszolásra is tervezték - a tárcsa nem fog "harapni" és a szükségesnél többet csiszolni. És hogy a tárcsa még tökéletesebb legyen, a gyártás során közepes keménységű kötőanyagot használnak, amely biztosítja a kellően gyors vágást.

Méhsejt

2. ábra Méhsejt

 

A hibrid tárcsa vágórésze

3. ábra A hibrid tárcsa vágórésze

Tehát mindenünk megvan. Vékony, pontos és viszonylag gyors vágás, csiszolási lehetőség és még hosszú élettartam is. És bónuszként - kiváló hírnevet szerez a burkolónak, mert a csempék pontosan és szépen vannak vágva.

Egyszer majd ezt a tárcsát is ki kell cserélni, de addig még sok víz elfolyik - vagy sok négyzetméternyi csempeburkolat pontosan, csiszolt szélekkel a helyére kerül.

Mivel a gyémánt szerszámok vágás közben jelentős hőt termelnek, a tárcsa hosszú élettartamának megőrzése érdekében a 2:1 arányt ajánlunk. Ez azt jelenti, hogy minden 20 másodperc vágás után hűtse a tárcsát úgy, hogy 10 másodpercig üresjáratban hagyja futni a sarokcsiszolót.

 

Az alábbi videón azt is láthatja, hogyan használják a hibrid tárcsát vágásra és csiszolásra:

 

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktatási anyagai


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Gabriella Kissné Varga

    Részletes jól értelmezhető leírás. Nagyszerű termék.

  2. Csaba Kiss

    Könnyen érthető szakszerű magyarázat.Hasznos volt és érdemes elolvasni!

  3. Vincéné Sebestyén

    Hasznos kiegészítőnek tűnik, kettő tartozék egyben, teszünk egy próbát :)

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné