Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

HERMAN IceCut – a jég és csont vágó

A következő újdonság a szablyafűrészlapok sorából a rozsdamentes acélból készült speciális HERMAN RY-60 IceCut fűrészlap.

Ez nem egy tipikus építész vagy lakatos betétszerszám, bár nekik is hasznos lehet... Csontok, fagyasztott élelmiszerek és jég fűrészelésére van megalkotva. Az ilyen anyagok vágása még soha nem volt ilyen egyszerű. A vastag csontok átfűrészelését is kis erőfeszítéssel megoldja. November van, közeledik a karácsony és vele együtt az őszi disznótorok ideje, de például a vadászok egész évben használhatják. Talán elgondolkodott már azon, hogy hogyan vágják a csontokat vagy a jeget az élelmiszeriparban. Egy kés vagy bárd nem lenne hatékony, és ezekel az eszközökkel nem mindig "találja el" a megfelelő pontot. Ezért kell a megfelelő kéziszerszámot a hozzá tartozó betétszerszámmal használni. Itt jön be a képbe ezeknek a feladatoknak az igazi specialistája, a HERMAN IceCut.

1. ábra. HERMAN RY-60 IceCut fűrészlap

1. ábra. HERMAN RY-60 IceCut fűrészlap

Bármilyen furcsán hangzik is, műszaki szempontból a jég, a csontok és a fagyasztott élelmiszerek munkadarabok.

Mi a közös bennük?

Valószínűleg mindannyian úgy gondolunk a csontra, mint kemény anyagra; nem véletlen, hogy a mélyhűtött húst "csontkeményre fagyottnak" is nevezik - tehát ismét egy kemény "munkadarabról" van szó. A jég a víz szilárd halmazállapota, és tudjuk, hogy a víz megszilárduláskor növeli a térfogatát - a jég sűrűsége tehát kisebb, mint a víz sűrűsége, és a jég úszik a víz felszínén.

Ami a fűrészlap tervezési tulajdonságait illeti - különösen a fogak vágási geometriáját tekintve -, ezek igen érdekes munkadarabok. A "valódi munkadarabok" közül a hozzájuk legközelebb álló a még nem szárított keményfa (pl. tölgy, bükk, dió, cseresznye) lehetne. Ezért ennek a speciális fűrészlapnak a fogak közötti távolsága hasonló azokhoz a fűrészlapokhoz amelyek a fa durva vágására szolgálnak (3 és 6 t.p.i. között).

A HERMAN RY-60 IceCut fűrészlap fogköze 8,5 mm, ami azt jelenti, hogy 3 t.p.i.-s.

A t.p.i. (tooth per inch) rövidítés a fűrészlap fogainak sűrűségét jelzi. Pontosabban azt, hogy hány fog van a fűrészlap 1 inch (2,54 cm) hosszúságán.

Nagy különbség a kertben lévő, nedvet tartalmazó élő ágakat vágni vagy száraz lucfenyő deszkákat vágni. Mindkét munkadarab a "fa" kategóriájába tartozik, de a munkadarabok eltérő nedvességtartalma miatt a fűrészlapok teljesen eltérő foggeometriával rendelkeznek.

Élő fa fűrészeléséhez a legmegfelelőbbek a köszörült és szétfelé irányuló fogak (CS - Crossground Set vagy Ground & Side Set jelölésű), száraz fa fűrészelését pedig a mart szétfelé irányuló fogak is elegendőek (MS - Milled & Side Set jelölésű). Igaz, hogy egy mart fogazású fűrészlap friss fát is tud fűrészelni, de nem úgy fog vágni "mint kés a vajban". Még akkor sem, ha a fogak közötti távolság elég nagy lesz.

2. ábra. Sertéscsont fűrészelése

2. ábra. Sertéscsont fűrészelése

3. ábra. Mart, szétfelé irányuló fogak

3. ábra. Mart, szétfelé irányuló fogak

A csontok és a jég vágására szolgáló fűrészlap legmegfelelőbb fogazata a mart és szétfelé irányuló - azaz felváltva jobbra és balra dőlő - fogak. Ennek oka, hogy a csont szerkezete közelebb áll a száraz fa szerkezetéhez, mint az élő fáéhoz. A fogaknak ez az elrendezése lehetővé teszi a gyors, sima, erőlködés nélküli vágást. Az IceCut fűrészlap munkahossza 280 mm, teljes hossza pedig 300 mm. Ennek köszönhetően játszva elbánik a vastag jéggel vagy csonttal is.

A fogak elrendezése tehát hasonló a száraz fára való fűrészlapokéhoz, azzal a különbséggel, hogy a vágás szélessége majdnem kétszerese a fűrészlap vastagságának. Ez azért van, hogy a friss csontokból származó "nedves fűrészpornak" legyen elég helye, és ne "szorítsa be" a fűrészlapot munka közben - a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 1,2 mm vastag fűrészlap vágási szélessége több mint 2 mm.

A fűrészlap előre és hátrafelé mozogva is vágásban van, így a vágási felület durva. Természetes, hogy még a fagyasztott csontokat is frissnek tekintjük - elvégre miért fagyasztana valaki szárított csontokat? A szárított csontok vágása és a friss csontok vágása hasonló probléma, mint a száraz és az élő fa vágása.

A legtöbb fűrészlap alapanyaga a magas ötvözött szénacél HCS (High Alloyed Carbon Steel), a Cr-V króm-vanádium acél vagy a bimetál acél. Gyakran találkozhatunk keményfém betétes fogakkal is. A mi speciális fűrészlapunk teljes egészében rozsdamentes acélból készül - ez azért van, hogy ellenálljon a korróziónak, mivel az élelmiszeriparban is használják, és ezért gyakran érintkezik vízzel.

Videó: Sertéscsont fűrészelése

Ez a szerszám univerzális 1/2"-os befogórésszel rendelkezik, amely a leggyakrabban használt, gyorskioldó rendszerrel ellátott szablyafűrészekbe befogható.

Cikkeinkben gyakran írjuk: aki ért hozzá, az pénzt takarít meg. Itt is felmerülhet valakiben a kérdés - minek neki rozsdamentes acél fűrészlap, ha választhat egy sokkal olcsóbb szénacél vagy króm-vanádium fűrészlapot is. Hiszen rengeteg sokkal olcsóbb fűrészlapot találhat, amelyek vágási geometriája és fogazása hasonló ehhez a speciálishoz.

Azonban takarékoskodni is tudni kell. A közönséges fűrészlapok festékkel vannak lefestve, amely fűrészelés közben ledörzsölődik, és részei a munkadarabhoz ragadnak. A korróziót nem lehet megakadályozni a nedves munkadarabokkal való érintkezéskor - csak olajozással, és akkor is csak részben.

Lehet spórolni, de akkor jó étvágyat kívánunk az acetonos festékhez, a rozsdához és a gépolajhoz!

A fűrészlap jól használható húsfeldolgozó üzemekben vagy házi disznótorokon a húsfeldolgozás során.

Kulcsszavak: fagyasztott élelmiszerek fűrészelése, jégfűrészelés, fagyasztott hús, szablyafűrész, elektromos szablyafűrészek, akkumulátoros szablyafűrészek

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ľad


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Gabriella Kissné Varga

    Részletes érdekfeszítő leírás. Vásárlóink nagyon elégedettek a termékkel.

Következő cikk

Gyémánt vágótárcsa sarokcsiszolókhoz - működési elv

Mi történik a gyémánt vágótárcsával történő vágáskor? Ha ismeri a vágás működési elvét, pénzt takaríthat meg és csalódást kerülhet el. Könnyebben megtalálja a megfelelő tárcsát az Ön egyedi igényeihez, és olyan különleges anyagok vágására is képes lesz, amelyekhez nem talál gyémánt vágóktárcsát.

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné