Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Gyémánt vágótárcsa sarokcsiszolókhoz - működési elv

Mi történik a gyémánt vágótárcsával történő vágáskor? Ha ismeri a vágás működési elvét, pénzt takaríthat meg és csalódást kerülhet el. Könnyebben megtalálja a megfelelő tárcsát az Ön egyedi igényeihez, és olyan különleges anyagok vágására is képes lesz, amelyekhez nem talál gyémánt vágóktárcsát.

Gyémánt vágótárcsa kialakítása sarokcsiszolóhoz

Agressa 125 mm-es gyémánttárcsa - Tárcsatest (1), középponti furat (2), egyedi gyártási szám (3), a tárcsa vágórésze - gyémánt szegmensek (4)

1. ábra. Agressa 125 mm-es gyémánttárcsa - Tárcsatest (1), középponti furat (2), egyedi gyártási szám (3), a tárcsa vágórésze - gyémánt szegmensek (4)

A gyémánt vágótárcsa egy kör alakú közepén lyukas acéllap amelynek kerületén a vágórész található. A vágórész különböző alakú, magasságú és vastagságú lehet, kötőanyag és szintetikus gyémántszemcsék keverésével készül.

A szintetikus gyémántszemcsék koncentrációja és mérete, valamint a kötőanyag összetétele határozza meg a gyémánt vágótárcsa "minőségét".

 

Mit értünk gyémánt vágótárcsa minősége alatt?

A felhasználó szemszögéből nézve egy vágótárcsa akkor jó minőségű, ha gyorsan és tisztán vág, és végtelenül hosszú ideig használható. És jó lenne, ha nem porzana vágás közben, ha mindenféle anyagokra lehetne használni és ...

Nincs ilyen tárcsa.

Minden gyártó az ellentétes igények között egyensúlyoz, és az eredmény mindig egy kompromisszumos megoldás. Ahhoz azonban, hogy megértsük miért vág a gyémánt vágótárcsa el kell magyarázni a működési elvet.

 

A gyémánt vágótárcsa működési elve

A tárcsa vágórészén - a penge kerületén - az éles és kemény gyémántszemcséket egy speciális fémből készült kötőanyag köti össze.

A gyémánt vágótárcsa működési elve az érintkezési felület fokozatos, porrá történő koptatása a gyémántszemcsék segítségével nagy kerületi sebességgel.

Más szóval, a gyémánt szemcsék ledarálják a vágandó anyagot, és mindent, ami az útjukba kerül, finom porrá zúznak. Itt érdemes megjegyezni, hogy a porvédő maszk használata száraz vágáskor nem formalitás, hanem szükségszerűség.

Bár a gyémántszemcsék élesek és nagyon kemények, munka közben tompulnak. Semmi sem tart örökké. A kötőanyag ebben a szakaszban kulcsszerepet játszik - időben el kell engednie a tompa gyémántszemcsét a vágótárcsából. A kulcsszó az "időben".

Makrofotó az Agressa gyémántkorong egy szegmenséről

2. ábra. Makrofotó az Agressa gyémántkorong egy szegmenséről

 

Usain Bolt teljes sebességgel veszi át a stafétabotot a 2017-es atlétikai világbajnokság 4x100 méteres döntőjében

Obr. 3. Usain Bolt teljes sebességgel veszi át a stafétabotot a 2017-es atlétikai világbajnokság 4x100 méteres döntőjében

Kicsit olyan ez, mint egy váltóverseny. Van egy kijelölt része a pályának, ahol az érkező futónak át kell adnia a botot a következő futónak. Ezen a részen mindkét futónak teljes sebességgel kell haladnia, hogy ne veszítsenek értékes századmásodperceket. A stafétabotot pontosan kell átadni - se előbb, se utóbb. Időben. A gyorsaság nem elég, a pontos átadás a kemény edzés eredménye.

Így van ez a gyémánt szemcsékkel is.

Nem elég, hogy a szemcse nagyon kemény, nagyon éles és elég nagy. Bár ez egy jó gyémánt tárcsához elengedhetetlen, a rendszer hatékonysága csak a megfelelő kötőanyaggal együtt érvényesül teljes mértékben.

 

Ha a kötőanyag túl korán engedi el a szemcséket, a penge gyorsan vág, de gyorsan kopik, ezért rövidebb az élettartama.

Ellenkező esetben - amikor a kötőanyag túl lassan engedi el a szemcséket - azok sokáig kopottan és tompán a "helyükön" maradnak. Ennek az a következménye, hogy a penge lassan vág, a munka nehézkesen halad, de az élettartam hosszabb.

A kötőanyag fő feladata a tompa gyémántszemcsék időben történő elengedése.

 

A gyémánt vágótárcsa kötőanyaga és a vágandó anyag közötti kapcsolat

A vágandó anyagok köre széles - gránit, márvány, csempe, járólap, beton, vasbeton...

Ezen anyagok keménysége eltérő - ezért a kötőanyagnak is eltérőnek kell lennie. Szabályként elmondható, hogy kemény anyag vágásához lágy kötőanyagú gyémánt vágótárcsára van szükség, és fordítva. Az aszfalt puha, ezért kemény kötőanyagot igényel, az érett beton kemény, ezért puha kötőanyagot.

A gyakorlatban azonban ez nem ilyen egyszerű. A betonok például különböző összetételűek, különböző szilárdságúak, különböző kavicsadalékokkal készülnek, vasaltak és vasalatlanok, és még a homogenitásuk is eltérő. Mindez némileg bonyolítja a helyzetet.

Építőanyagok sokfélesége

4. ábra. Építőanyagok sokfélesége

 

Amikor homogenitásról beszélünk, tipikus példa erre például a gránit - egy mélyen fekvő vulkáni kőzet. (Majdnem) minden gránitlelőhely homogén, de összetételük változó. Ilyen esetekben sokszor kísérleti úton keresik a "legmegfelelőbb" kötőanyagot, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen vágni az adott anyagban. Ezért speciális feladat az adott gránithoz legjobban illeszkedő gyémánt vágótárcsa legyártása.

A sarokcsiszolókban használatos vágótárcsák esetében fontos, hogy a gyémánttal vágandó anyagok többségének megfelelő optimális kötőanyagot tervezzenek.

Zárszó:

Ne tévesszen meg minket az a kijelentés, hogy a kemény anyagok vágására szolgáló tárcsák biztosan jók lesznek a puha anyagok vágására is. A kemény anyagok vágására szolgáló tárcsák lágy kötőanyaggal rendelkeznek, és csak kemény anyagokhoz alkalmasak. Az azonban mindig igaz, hogy a kezében tartott tárcsa nem csak azokhoz az anyagokhoz való, amelyek a csomagolásán szerepelnek, hanem minden hasonló keménységű anyaghoz is. A kérdés a vágás tisztasága – de ez a következő cikk témája.

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktatási anyagai
www.thequint.com/sports/olympic-sports/usain-bolt-farewell-race-qualifying-time
www.freepik.com/free-photo/bricklayer-worker-installing-brick-masonry-exterior-wall-with-trowel-putty-knife_4550498.htm


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Vincéné Sebestyén

    Köszönöm az információkat.

Következő cikk

Hogyan született a gyémánt vágótárcsa

Mit gondol, honnan származnak a gyémántok az Ön vágótárcsáján? Oroszországból, Brazíliából, Dél-Afrikából vagy máshonnan? A felsorolt országokban vannak a legnagyobb természetes gyémánt lelőhelyek, a gyémántkorongokban szintetikus gyémánt van, és a kettő között jelentős különbség van.

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné