Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Az év mérkőzése: Sarokcsiszoló vs. szablyafűrész

Nem is olyan régen e két gép közötti verseny egyértelműen a sarokcsiszoló győzelmét jelentette volna. Az elmúlt évtizedekben azonban nem sokat változtak a képességei, és még ma is sokan úgy gondolnak a szablyafűrészre, mint egy egycélú kéziszerszámra, amellyel a kertben ágakat lehet fűrészelni. Pedig a fejlesztés (különösen) a szablyafűrész tartozékok tekintetében olyannyira előrehaladt, hogy eljött az ideje, hogy a két gépet összehasonlítsuk egymással.

A mérkőzés három harmadból áll majd. Az első a különböző alapanyagú munkadarabok vághatóságára, a második az alkalmazhatóságra - vagyis a vágás során előforduló leggyakoribb körülményekre - összpontosít. A harmadik harmad a paraméterekre összpontosít. Mindegyik harmadban 10 értékelhető kritérium van. Bár az eredmények nem lesznek mindig egyértelműen fekete-fehérek, de biztosan nem lesznek szivárványszínűek sem. Először azonban röviden áttekintjük, hogy miben különböznek ezek a gépek.

Szerkezeti különbségek

A két elektromos kéziszerszám teljesen eltérő kialakítású.

A sarokcsiszoló motorja egy sebességváltón keresztül hajtja a tengelyt, amelyre a vágó betétszerszámot rögzítik. Ez forgó mozgással végzi munkáját (1. ábra). A sarokcsiszoló vágószerszámának maximális kerületi sebessége 80 m/s, ami egy 125 mm-es sarokcsiszoló esetében kb. 10 000/perc fordulatszámot jelent. A fordulatszám szabályozással ellátott sarokcsiszolóknál az alacsonyabb fordulatszámot főleg csiszoláshoz és polírozáshoz állítják be, bár egyes anyagok vágásakor néha alacsonyabb fordulatszám indokolt. Ezzel a problémakörrel azonban senki sem foglalkozik – ha vágás akkor menjen.

1. ábra. Animáció: Sarokcsiszoló vágás közben

A szablyafűrész a motor forgó mozgását egy excentrikus bütyökkel ellátott sebességváltón keresztül alakítja át oda-vissza mozgássá. A vágási művelet a fűrészlap tolásával és húzásával valósul meg. A fűrész maximális rezgésszáma általában 2800-3200 rezgés/perc között van, a löket (lökethossz) pedig általában 20-32 mm között van.

2. ábra. Animáció: Szablyafűrész vágás közben

Mindkét szerszám lényegesen eltérő módon és jelentősen eltérő forgácsolási sebességgel osztja (vágja) a munkadarabot.

Rövid bemelegítés után kezdődhet a mérkőzés. Akkor csináljuk.

Első harmad: a 10 leggyakoribb anyag (munkadarab)

A sarokcsiszoló képes a legtöbb fémet az standard alumínium-oxid vágótárcsával vágni. Nem kell túlságosan aggódni a tárcsaválasztás miatt - nincs ugyanis sok lehetőség. A legtöbb esetben a vágótárcsa kiválasztása egyszerű, és a felhasználók a tartósságra és a vágási sebességre összpontosítanak. Igaz, léteznek speciális vágótárcsák alumíniumhoz vagy öntvényhez, de a legtöbb esetben ezek alkalmassága kérdéses. A gyémánttárcsák betont, kemény és lágy építőanyagokat, burkolatokat és csempéket vághatnak, és a megfelelő betétszerszámok kiválasztásakor könnyű eligazodni. Vannak azonban itt is korlátok, amelyekről lejjebb olvashat.

Másrészt a sarokcsiszoló nem alkalmas puha anyagok, például fa, műanyag, plexi stb. vágására. A standard vágótárcsák hajlamosak megégetni vagy megolvasztani az anyagot ahelyett, hogy vágnák azt. A színesfémek (réz, alumínium, sárgaréz stb.) vágása gyakran problémás. Igaz, hogy a TCT betétekkel ellátott speciális tárcsák használatával ez is lehetséges bizonyos mértékig. A vágás azonban nem kényelmes, és ami még fontosabb, nem biztonságos. Mostanában új betétszerszámok is megjelennek a sarokcsiszolókhoz, de én személy szerint nem vágnék pl. láncfűrész fogakkal ellátott tárcsákkal, ahogyan azt a különböző reklámfelvételeken gyakran látni. Soha ne feledkezzünk meg a biztonságról - a sarokcsiszolóval elővigyázatosan kell bánni.

A szablyafűrésznek szinte semilyen anyaggal nincs gondja, csupán egy feltételt kell teljesíteni: a megfelelő fűrészlapot kell használni az adott munkadarabhoz. A szabványos Cr-V (króm-vanádium) vagy HCS (szénacél) fűrészlapokkal bármit vághatunk ami fából van és néhány műanyagfajtát is, a BiM (bi-metál) fűrészlapokkal pedig vághatunk minden műanyagot, kemény és puha fát, színesfémeket, mint a réz, alumínium vagy sárgaréz, sőt keményebb fémeket és rozsdamentes acélt is. A keményfémmel (TCT) karbiddal (TCC) vagy gyémánt szemcsékkel ellátott fogak nagyságrendekkel megnövelik a fűrészlapok élettartamát, és lehetővé teszik öntöttvas, edzett acél, és a legtöbb kompozit anyag és még különböző építőanyagok vágását is. Igaz, hogy a járólap vágása szablyafűrésszel nem túl praktikus, de a megfelelő fűrészlappal még ez is lehetséges. Ennek ellenére, a járólap esetében csak a sarokcsiszoló kap pontot (1. táblázat).

Alapanyagok Sarokcsiszoló Szablyafűrész
Fa 0 1
Műanyag 0 1
Epoxi, üvegszálas epoxi lemez 0 1
Fémek 1 1
Szinesfémek 0 1
Kompozit anyagok 0 1
Beton 1 0
Járólap 1 0
Puha építőanyagok 1 1
Rozsdamentes acél 1 1
Az erdmény az 1. harmad után 5 8

1. táblázat. Sarokcsiszoló vs. szablyafűrész: 10 alpanyag

 

Az első harmad a szablyafűrész javára dőlt el, 5-8-ra vezet.

Második harmad: 10 különböző alkalmazási terület

A második harmad rögtön három ponttal indul a sarokcsiszoló javára. A szablyafűrész ugyanis nem tudja a munkadarabot sem csiszolni, sem polírozi, sem tisztítani. Ha valakinek ezek az munkafolyamatok jelentik a sarokcsiszoló használatának elsődleges okát, akkor nem kell, hogy tovább olvassa ezt a cikket. Az összehasonlításba azonban hét másik praktikus alkalmazási területet is beiktattunk.

Az egyenes vágás mindkét szerszámmal kényelmes, nem kell magyarázni. Pont mindkét szerszámnak.

Gyakran van szükségünk részleges vágásra – ez olyan vágás, ahol a vágószerszám nem megy át a munkadarab teljes vastagságán a vágási oldalról (3. ábra).

Valaki ezt bevágásnak, hornyolásnak vagy bemetszésnek is nevezheti, amelyet a munkadarabba kell készíteni.

3. ábra. Részleges vágás sarokcsiszolóval - horony a betonban

3. ábra. Részleges vágás sarokcsiszolóval - horony a betonban

A szablyafűrész nem nagyon alkalmas erre a célra, mert a fűrészlap egyenes, egy oldalról vág, és mozgástérre van szüksége. Szablyafűrésszel részleges vágások csak puha anyagokban végezhetők, de még akkor sem lesz olyan szép és tiszta a vágás, mint a sarokcsiszolóval. A részleges vágás mélységét sarokcsiszolóval történő vágáskor a penge és a sebsségváltó burkolata korlátozza. Az eredményül kapott vágás azonban tiszta lesz, mivel forgó mozgással történik. A sarokcsiszoló biztos pontot szerez.

4. ábra. Merülővágás acéllapba sarokcsiszolóval

4. ábra. Merülővágás acéllapba sarokcsiszolóval

A merülő vágás olyan vágás, amely nem a munkadarab szélénél kezdődik, hanem másütt, például középen (4. ábra).

Ennél a vágásnál is a szablyafűrész a részlegesvágáshoz hasonlóan veszít - csak puha anyagokhoz alkalmas.

Meg kell azonban ismételni, hogy a legtöbb puha anyagot a sarokcsiszoló nem tudja vágni. Hunyjunk szemet és adjunk pontot a sarokcsiszolónak - nehogy valaki azt mondja, hogy a szablyafűrésznek drukkolunk.

De tény, hogy a fűrész nem képes egy acéllemez merülő vágására másik segédszerszám használata nélkül.

Álljunk meg egy pillanatra a hengerelt fém profiláruk vágásánál – amelyek leggyakrabban négyzet, téglalap vagy kör keresztmetszetűek. Előre szólok, hogy mind a sarokcsiszoló, mind a szablyafűrész pontot fog kapni, de itt az előnyök a legtöbb esetben a fűrész oldalán állnak.

A sarokcsiszoló egy 125 mm átmérőjű vágótárcsával nem fogja egyszerre átvágni az 50x50 mm-es zártszelvényt (1. videó). A vágási mélysége kb. 30 mm, ezért a munkadarabot el kell fordítanunk, hogy körbevágjuk a kerületét.

Nagyobb profiloknál még rosszabb a helyzet. Ezeket csak a szablyafűrész tudja egyetlen folyamatos vágással elvágni. A sarokcsiszolóval "körbe kell mennünk"a teljes vágási vonalon a munkadarab kerületén.

1. videó. 50x50 mm-es zártszelvényt vágása sarokcsiszolóval és szablyafűrésszel

 

5. ábra. Bontási vágás műanyag ablakok cseréjekor

5. ábra. Bontási vágás műanyag ablakok cseréjekor

A bontási vágások olyan vágások, amelyek során szétszedünk vagy szétbontunk valamit.

Főleg arról van szóo hogy a fűrészlap útjába vágáskor különböző anyagok kerülhetnek, és a fűrészlapnak meg kell birkózniuk velük. Ez alatt nem csak a fémkapcsokat vagy szögeket tartalmazó deszkák összevágását gondoljuk.

A bontási vágások alatt például az ablakcsere során végzett vágásokat értjük (5. ábra), ahol a fűrészlap egyszerre vágja a műanyagot, a PUR-habot, az acél rögzítőelemeket és ki tudja még mit.

 

A fal mellett történő vágáshoz vagy ívek vágásához a szablyafűrész a tökéletes szerszám.

A bimetál fűrészlap, ahol a HSS-fogak rugóacél lapra vannak rögzítve, bár meghajlik, mint egy íj, de levágja, amit szükséges.

Könnyedén megbirkózik egy acél vízvezetékcsővel (6. ábra) vagy bármilyen ív kivágásával.

Tiszta pontok a szablyafűrész számára.

6. ábra. Acélcső vágása a fal síkjában

6. ábra. Acélcső vágása a fal síkjában

Alkalmazási területek Sarokcsiszoló Szablyafűrész
Csiszolás 1 0
Polírozás 1 0
Tisztítás 1 0
Egyenes vágás 1 1
Részleges vágás 1 0
Merülővágás 1 0
Zártszelvények vágása 1 1
Bontási munkák 0 1
Határolósík melletti vágás 0 1
Görbe vágások 0 1
Az erdmény a 2. harmad után 7 5

2. táblázat. Sarokcsiszoló vs. szablyafűrész: 10 alkalmazási terület

A második harmad utánnunk van, a sarokcsiszoló 7:5-re nyert. Az utolsó harmad kezdete előtt az összesített állás 14:12, eddig a szablyafűrész javára.

Harmadik harmad: 10 paraméter

Az eddigi állás szoros, és kezdődik az utolsó, döntő harmad.

Vágási kapacitás
Ez alatt a kifejezés alatt a szerszámmal vágható maximális munkadarabvastagságot értjük.

A sarokcsiszolók vágási kapacitása 20 és 70 mm között mozog, és a tárcsa átmérőjétől függ, amely általában 115 és 230 mm között van.

A fűrész vágási kapacitása alapvetően a fűrészlap hosszával van megadva. A fűrészlapok általában 300 mm-es hosszúságban és annál nagyobb hosszban is kaphatók. Választáskor azonban ügyeljen arra, hogy milyen hosszról van szó. Ez lehet a teljes hossz vagy a munkahossz, néha mindkettőt megadják. A munkahossz általában 20 mm-rel rövidebb, mint a teljes hossz. A 20 mm-t a befogórendszer "ellopja". Azonban még a munkahossz sem azonos a vágási kapacitással - ott van még a fűrész lökete. A szablyafűrésznek ezt a paraméterét nem kell fejből tudnia. Egyszerűen vonjon le még 40 mm-t, és a megmaradó hossz a vágási kapacitás. Még biztonsági tartalék is van benne.

Például egy 250 mm teljes hosszúságú fűrészlap vágási kapacitása legalább 190 mm (250 - 20 - 40), egy 250 mm munkahosszú fűrészlap vágási kapacitása legalább 210 mm (250 - 40).

Egy 120x120mm-es fa gerenda egszerre történő átvágása a HERMAN AXRS-1800 akkumulátoros szablyafűrésszel egy 240mm teljes hosszúságú Demony fűrészlappal igen impozáns teljesítmény (2. videó).

Egyértelmű pont a szablyafűrésznek.

2. videó. Fa gerenda vágása (Herman AXRS-1800 + RW-20 Demony)

7. ábra. Vágási horony alakja: felül sarokcsiszoló, alul fűrészlap

7. ábra. Vágási horony alakja: felül sarokcsiszoló, alul fűrészlap

A vágás szélessége
A vágás szélessége és a vágó betétszerszám vastagsága nem azonos értékek. Bár a köztük lévő különbségek csekélyek, szándékosan iktattuk be ezt a pontot. Az ördög a részletekben lakozik - még ez az "apró részlet" is fontos lehet valakinek. Hiszen az elektromos kéziszerszámokat soha nem lehet kézben tartani nem kívánt oldalirányú elmozdulás nélkül, és a szerszám rezgése is növeli a horony szélességét. Ez a jelenség a vágótárcsáknál sokkal határozottabb, mint a fűrészlapoknál (7. ábra).

Ez főként azért van, mert az alumínium-oxid szemcsék az egész tárcsában, azaz annak oldalain is megtalálhatóak. Ezenkívül a vágótárcsa ritkán pontosan olyan vastag, mint amilyen vastagság a címkén van. A szabvány megengedi az eltéréseket, így a címkén feltüntetett 1 mm-es vastagság gyakran 1,3 mm, a 2 mm-es pedig gyakran 2,5 mm.

A fűrészlap vastagsága mindig azonos. Ez általában 0,9 mm és 1,2 mm között mozog az acél vágására szolgáló BiM fűrészlapok esetében. A vágási szélesség egyes munkafolyamatokban kulcsfontosságú paraméter lehet. Kevesebb alapanyagot fogyaszt - kevesebb a pazarlás, pontosabb a vágás, kevesebb a por és a forgács. Akár haragszik valaki, akár nem - pont a szablyafűrésznek.

A vágás sebessége
A sarokcsiszoló motorok általában nagyobb teljesítményűek, mint a szablyafűrész motorok. A sarokcsiszolónál elvileg nem vágásról vagy fűrészelésről van szó, hanem a munkadarab szétcsiszolásáról. A vágás energiaigényesebb.

A szablyafűrész a kisebb motorteljesítmény ellenére képes felvenni a versenyt a sarokcsiszolóval a vékonyabb vágási rés miatt. A gyors tájékozódáshoz tekintse meg a vágási sebesség tesztet (3. videó). Mindkét szerszám akkumulátoros, ugyanazon a 18 V-os platformon működik, és ugyanazt az anyagot vágja, a munkadarab méreteit - egy 30x30 mm-es négyzet alakú zártszelvényt - pedig úgy választottuk meg, hogy mindkét szerszámmal folyamatos vágást biztosítsunk. A felhasznált vágószerszámok általánosan elérhetőek.

3. videó. Folyamatos vágás: hasonló sebesség

4. videó. Nagyobb zártszelvény: gyorsabba szablyafűrész

Kis zártszelvények vágásakor, ahol a sarokcsiszoló is folyamatosan vág, a két szerszám vágási sebessége összehasonlítható - esetünkben ez 10 másodperc volt. És a fűrészlapot "szárazon" - vágóolaj, nélkül - hasznátuk, ami nemcsak a súrlódást csökkenti, hanem más pozitív hatásai is vannak a vágás során (de ez egy másik téma).

Tekintsük meg azt az esetet is, amikor nagyobb méretű zártszelvényt kell vágni, és a sarokcsiszoló vágási kapacitása nem elegendő - azaz kis sarokcsiszolónk van, és a tárcsa átmérője nem teszi lehetővé, hogy folyamatosan vágjunk egy 50x50 mm-es négyzet keresztmetszetű zártszelvényt. Meg kell szakítanunk a vágást és el kell fordítanunk a munkadarabot. Ez jelentősen megnöveli a vágási időt a szablyafűrészhez képest (4. videó).

Tisztában vagyunk vele, hogy ebben az összehasonlításban sok a "ha". Ez minden bizonnyal egy külön cikk témája - mivel sok változó játszik szerepet. Az eredmény függ a vágótárcsától, a fűrészlap élességétől, attól, hogy használnak-e vágóolajat és milyet, a gép teljesítményétől, a munkadarab anyagától, profiljától és így tovább.

A videókban az átlagos vékonyfalú 2,5 mm-es zártszelvényeket használtuk. De mi van akkor, ha az előttünk álló feladat egy jókora vasdarab, például egy 100 mm átmérőjű, 8 mm falvastagságú "cső" vágása? Vastagfalú, nagyobb méretű profilok vágásakor a fűrész nem mindig van fölényben, és a sarokcsiszoló valószínűleg gyorsabban megbirkózik az ilyen munkával, mint a fűrészlap. Pontot adunk mind a sarokcsiszolónak, mind a szablyafűrésznek - elvégre mindkét szerszám megérdemli... képzelje el, ha ezt a "csövet" kézi vasfűrésszel kellene levágnia.

Zaj
A két eszköz hangnyomásszintje összehasonlítható, és a köztük lévő különbség nem jelentős. Egy decibelben megadott szám azonban nem elég. Mindkét szerszámnál mindenképpen szükséges a hallásvédelem, de én személy szerint a sarokcsiszoló hangjának frekvenciaspektrumát sokkal kellemetlenebbnek találom, mint a fűrészét. Tehát szubjektíven értékelem: egy pont a szablyafűrésznek.

Por, szikrák és biztonság
A sarokcsiszoló több és sokkal finomabb port termel, mint a szablyafűrész. A finom por általában könnyebben terjed, és több egészségügyi problémát okoz, így a sarokcsiszolók nagyobb problémát jelentenek a munkahelyi egészségvédelem szempontjából. A szablyafűrész fűrészeléskor főleg nagyobb forgácsokat termel, amelyek nem szóródnak szét a levegőben, hanem súlyuknál fogva a legközelebbi környező felületekre hullanak, és sokkal kisebb potenciális egészségkárosodást okoznak.

A sarokcsiszoló fém munkadarabok megmunkálásakor sok szikrát termel. Gyakran nemcsak a környezet károsodásának veszélye, hanem a tűzveszély is fennáll. Bizonyos esetekben éppen ez a negatívum az, ami miatt a sarokcsiszolót nem tudjuk használni. A szablyafűrész még acél vágásakor is szinte egyáltalán nem termel szikrát, ezért a sarokcsiszoló tűzbiztos alternatívájának tekinthető.

Ami a biztonságot illeti, tény, hogy mindkét szerszám okozhat sérülést - elvégre a vágás vagy a fűrészelés eleve veszélyes. A vágási sebesség miatt azonban a sarokcsiszoló sokkal veszélyesebb elektromos szerszám, és sokkal súlyosabb sérüléseket okozhat. Nem lehet mit tenni - három pont a szablyafűrésznek.

Méretek, súly és ár
Méretét és súlyát tekintve mindkét eszköz hasonló. Persze, egy 300 mm hosszú, befogott fűrészlappal a szablyafűrész nagyobb, mint egy sarokcsiszoló - de ez valószínűleg mindenki számára nyilvánvaló. Ami pedig magának az elektromos kéziszerszámnak az árát illeti, jelenleg egy szablyafűrész ára valamivel magasabb, mint egy sarokcsiszolóé. Igaz, ha a motorjaik hasonló teljesítményűek.

Különélló, de nagyon fontos téma a vágás ára. Ez azonban a fent említett munkafolyamatok és alapanyagok szempontjából egy másik fejezet, és erről valamelyik későbbi cikkben bővebben fogunk beszélni.

Paraméterek Sarokcsiszoló Szablyafűrész
Vágási kapacitás 0 1
A vágás szélessége 0 1
A vágás sebessége 1 1
Zaj 0 1
Por 0 1
Szikrák 0 1
Biztonság 0 1
Méretek 1 1
Súly 1 1
Ár 1 0
Az erdmény a 3. harmad után 4 9

3. táblázat. Sarokcsiszoló vs. Szablyafűrész: 10 paraméter

A harmadik harmad győztese (3. táblázat) egyértelműen a szablyafűrész, és így ő lett a mérkőzés összesített győztese. A végeredmény a következőképpen alakult:

A mérkőzés menete Sarokcsiszoló Szablyafűrész
1. harmad: Alapanyagok 5 8
2. harmad: Munkafolyamatok 7 5
3. harmad: Paraméterek 4 9
Összesített eredmény 16 22

4. táblázat. A verseny eredményei

Összefoglalás és zárszó

Egyetértek azzal, hogy néhány összehasonlítás nem teljesen egyértelmű, és ha egy másik bíró lett volna a pályán, lehet, hogy másképp döntött volna néhány esetben. A cikk célja az volt, hogy bemutassa két népszerű, de nagyon különböző felépítésű elektromos kéziszerszám leggyakoribb alkalmazási területeit, és paramétereikkel rávilágítson néhány olyan szempontra, amelyeket a mindennapi munkánk során esetleg nem veszünk észre. Semmiképpen sem volt szándékunk egyik szerszámot sem kiemelni - elvégre mindkettő nagyon hasznos segítőtársunk, és egyáltalán nem az a kérdés, hogy melyik a jobb.

A sarokcsiszoló sokoldalú tehetség, különösen a fémmegmunkálásban - nemcsak vág, hanem csiszol, políroz és tisztít is. A legkeményebb acélokat is meg tudja munkálni, betonhoz és falazathoz is használható. Különösen a fémmegmunkálásban és az építőiparban nélkülözhetetlen, és a betétszerszámok kiválasztása is viszonylag egyszerű.

A szablyafűrész a vágás specialistája bármilyen alapanyagú, méretű és alakú munkadarabokról legyen szó. Kiválóan alkalmas a fa és a műanyag vágására, valamint speciális alkalmazási területei vannak és veszélyes környezetben végzett munkáknál is hasznos. Ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználhassa képességeit, a megfelelő fűrészlapra van szükség.

Kulcsszavak: sarokcsiszoló, szablyafűrész, motor, gyémánt tárcsák, fűrészlap

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné