Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Az elektromos sarokcsiszolók leggyakoribb meghibásodásai

A sarokcsiszolók a legnagyobb igénybevételnek kitett kéziszerszámok közé tartoznak, ezért előfordulhat, hogy meghibásodnak.

A sarokcsiszolók meghibásodásai általában könnyen javíthatók, és nem nehéz őket kijavítani.

A hálózati kábel sérülése

A hálózati kábel hibája leggyakrabban a sarokcsiszolóba való belépés helyén, vagy a csatlakozódugó közelében jelentkezik. A kábel bármilyen sérülése veszélyessé teszi a sarokcsiszoló használatát, mivel áramütés következhet be.

A hiba elhárításához ki kell cserélni a hálózati kábelt. Ezt a javítást hozzáértő szakembernek kell elvégeznie (megfelelő elektromos képzettséggel és tapasztalattal), de ideális esetben a szerszámot hivatalos javítóműhelybe kell küldeni. A tápkábel sérülésének elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy a kábelt ne hajlítsa meg éles szögben, ne tekerje túl erősen a csiszológép köré, és ne húzza erősen a kábelt munka közben. Soha ne használja a kábelt a szerszám hordozására, a csatlakozódugó tolására vagy az aljzatból való kihúzására. Védje a kábelt a hőtől, olajtól, éles szélektől és mozgó alkatrészektől.

Törött kábel a dugaszvillánál

1. ábra. Törött kábel a dugaszvillánál

Eltört kábel a sarokcsiszolóba való csatlakozásnál

2. ábra. Eltört kábel a sarokcsiszolóba való csatlakozásnál

 

A szénkefék elhasználódása

A szénkefék az elektromos szerszámok fontos részét képezik, és a szerszámmal végzett munka során elhasználódnak. Időben történő cseréjükkel megelőzhető a forgórész sérülése, amelynek javítása költségesebb.

Az elektromos szerszámokban kétféle szénkefetípust használnak, az egyik feladata az, hogy elhasználódáskor megszakítsa az áram folyását és megvédje a forgórészt a sérüléstől.

A hiba kijavításához a szénkeféket kell kicserélni, amiben szívesen segítünk Önnek szervizünkben.

Új (1) és kopott  (2) szénkefe a Herman WX 12501 sarokcsiszolóhoz

3. ábra. Új (1) és kopott (2) szénkefe a Herman WX 12501 sarokcsiszolóhoz

 

A kapcsoló sérülése

Új kapcsoló (1) és sérült kapcsoló (2)

4. ábra. Új kapcsoló (1) és sérült kapcsoló (2)

A kapcsoló mechanikus, elektromechanikus vagy elektronikus alkatrész. Károsodását leggyakrabban az érintkezők eltömődése okozza az anyag csiszolása vagy vágása során keletkezett por által. Legrosszabb esetben a kapcsoló kiéghet.

A kapcsoló cseréje nem bonyolult, de azt hozzáértő személynek kell elvégeznie, lehetőleg egy szervizközpontban. A kapcsoló meghibásodásának csökkentése érdekében tartsa a szerszámot és a kapcsolót tisztán, és tárolja száraz környezetben.

 

A sarokcsiszoló túlterhelése által okozott meghibásodások

A bonyolultabb meghibásodásokat a sarokcsiszoló tartós túlterhelése okozza. Ekkor a kéziszerszám súlyosabb károsodása következik be, egésszen az elektromotor, a fogaskerekek és a csapágyak tönkremeneteléig. Az ilyen meghibásodások a szerszám fordulatszámának és hangjának megváltozásában nyilvánulnak meg.

 

A rotor - a motor forgó részének sérülése.

A rotor meghibásodása a gyakori túlmelegedés vagy a megmunkált anyag apró részeinek a kommutátor lapátok közé való bejutása miatt következik be. A meghibásodás a kommutátor lapátjain keletkező villamos ívek formájában jelentkezik.

Ha a szerszámot a meghibásodás ellenére tovább használják, a rotor tönkremegy, a kommutátorlapátok kiszakadnak, vagy a tekercs kiég. Az ilyen hiba a készülék más részeit is érinti, ezért mindenképpen forduljon a szervizhez. Védje a forgórészt a sérüléstől a szénkefék időbeni cseréjével és a sarokcsiszoló túlterhelésének mellőzésével.

Új rotor (1) és rotor sérült lamellákkal (2)

5. ábra. Új rotor (1) és rotor sérült lamellákkal (2)

 

A sztator avagy a sztátor sérülése

Sérült (megégett) sztátor (1) és új sztátor (2)

6. ábra. Sérült (megégett) sztátor (1) és új sztátor (2)

A sztátor károsodását általában a forgórész túlmelegedése okozza, ami a sztátor tekercseléseinek károsodását eredményezi.

A rotorcseréhez hasonlóan ajánlott a szerviz igénybevétele, mivel ez a meghibásodás általában más meghibásodásokkal jár együtt. Védje a sztátort a károsodástól azzal, hogy nem terheli túl a sarokcsiszolót.

 

A fogaskerék áttétel károsodása

A sarokcsiszoló fogaskerék sérülésének kísérő jele a szerszám hangjának megváltozása és az orsó megnövekedett holtjátéka.

Az ilyen sérült szerszámok további használata a fogaskerék fogainak kitörését vagy akár az áttétel elakadását is okozhatja.

A fogaskerekek sérülésének elkerülése érdekében csak az adott szerszámtípushoz megfelelő betétszerszámokat használjon.

Új fogaskerekek (1) és sérült fogaskerekek (2)

7. ábra. Új fogaskerekek (1) és sérült fogaskerekek (2)

 

Az orsó reteszelésének sérülése

A reteszelőtárcsa sérülése: a reteszelőcsap betét sérülése (1) sérült reteszelőcsap (2) új reteszelőcsap (3)

8. ábra. A reteszelőtárcsa sérülése: a reteszelőcsap betét sérülése (1) sérült reteszelőcsap (2) új reteszelőcsap (3)

Az orsórögzítő csap sérülése szintén gyakori hiba a sarokcsiszolóknál. Az orsórögzítő célja, hogy az orsót rögzítse, amikor a szorítókarimát meglazítják vagy meghúzzák. Gyakori sérülési ok a betétszerszám utófékezése, ami a legjobb esetben az orsórögzítő peremének lecsiszolódását okozza, rosszabb esetben kitépi az orsórögzítőt a fogaskerékházból, a legrosszabb esetben eltörik a fogaskerékház orsórögzítőt megvezető része.

A hiba kijavításához a fogaskerekeket ki kell préselni és vissza kell préselni a helyére. Ehhez a munkához speciális szerszámokra van szükség, ezért elkerülhetetlen a szakszerviz felkeresése. Annak érdekében, hogy ne sérüljön meg az orsórögzítő, soha ne használja azt a betétszerszám fékezésére.


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Csaba Kiss

    Könnyen érthető szakszerű magyarázat.Hasznos volt és érdemes elovasni!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné