Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

A 18V-os akkus csavarozók meghibásodásának leggyakoribb okai

Az elektromos kéziszerszám használata az alkatrészek elhasználódását okozza. Ebben a cikkben végigvesszük a leggyakoribb problémákat, amelyekkel az akkus fúrócsavarozó használata során találkozhat.

1. ábra. Csavarozó metszetben: tokmány (1), kapcsoló (2), motor (3), sebességváltó (4), elektronika (5), akkumulátor (6)

1. ábra. Csavarozó metszetben: tokmány (1), kapcsoló (2), motor (3), sebességváltó (4), elektronika (5), akkumulátor (6)

Az akkus fúrócsavarozó kompakt, könnyű és hordozható kéziszerszám, és a munkák széles skálájához használható, a kisebb feladatoktól kezdve, mint például a szekrények összeszerelése, egészen a nagyobb projektekig, mint a tetőfedés, pavilonépítés stb. Fő előnye a kényelmes munkavégzés a tápkábel hiányának köszönhetően.

1. diagram Az akkus fúrócsavarozók egyes alkatrészeinek meghibásodási statisztikái egy év alatt

1. diagram Az akkus fúrócsavarozók egyes alkatrészeinek meghibásodási statisztikái egy év alatt

Az egyes alkatrészek százalékos meghibásodási aránya (1. diagram) a különböző típusú akkumulátoros csavarozók esetében némileg eltérhet, de a leggyakrabban cserélt pótalkatrészek mindegyiknél ismétlődnek. Nézzünk meg közelebbről hat kulcsfontosságú alkatrészt.

Tokmány

A tokmányt a betétszerszám szerszámba való befogására használják. Manapság az akkus csavarozóknál már szabványos az úgynevezett gyorskioldó tokmány, amely a betétszerszámot a szorítópofák közé szorítja, tokmánykulcs használata nélkül. A tokmány nem megfelelő behúzása a betétszerszám elforgását és a szorítópofák elhasználódását eredményezi (2. ábra). A tokmány sérülése megelőzhető, ha megfelelő - ovális szárú vagy hatszögletű szárú - szerszámokat használ. A nem megfelelő betétszerszámok használata a szorítópofák egymáshoz viszonyított elmozdulását okozhatja. A pofák elmozdulását okozhatja az is, ha a kéziszerszám leesik és a tokmányt ütés éri, a tokmány a munkadarabhoz ütközhet, vagy a tokmánymechanizmus „átugrik“. Munka közben ügyeljen arra, hogy a tokmány fúrás közben ne ütközzön hirtelen a munkadarabnak, és ezáltal ne sérüljön meg a tokmányház. Tartsa tisztán és rendszeresen kenje a tokmányt.

2. ábra. Sérült tokmányok

2. ábra. Sérült tokmányok

Sebességváltó

3. ábra. A motor sebességváltójában a fogaskerekek sérülése

3. ábra. A motor sebességváltójában a fogaskerekek sérülése

A sebességváltó (3. ábra) sérülését különösen a menet közbeni sebességváltás vagy a szerszámnak a munkadarabba való hirtelen beszorulása okozhatja. Az előbbi könnyen megelőzhető - várjon, amíg a motor leáll. Soha ne váltson sebességet (sebességfokozatot) a szerszám forgása közben! A legtöbb professzionális csavarozó rendelkezik fékrendszerrel. Így nem kell sokáig várnia - a motor általában két másodpercen belül leáll. A betétszerszám hirtelen elakadása a munkadarabban gyakran előfordul, különösen fém profiláruk fúrásakor. Azonban még egy kevésbé tapasztalt munkásnak is "éreznie" (és hallania!) kell, hogy közeleg az idő, amikor a nyomóerőt csökkenteni kell... És ha mégis megtörténik a beszorulás, kapcsolja ki a szerszámot, és óvatosan vegye ki a betétszerszámot az anyagból. Ezzel elkerülhető a sebességváltó fogaskerekeinek sérülése.

Kapcsoló

A motor szabálytalan működésének leggyakoribb oka a szennyezett kapcsoló (4. ábra). A kapcsoló lehetővé teszi a szerszám vezérlését és működtetését.

Egyes kéziszerszámoknál a kapcsoló az elektronikával szétvélaszthatatlanul egybe van építve és ez megdrágítja a cseréjét.

Rendszeres sűrített levegővel történő tisztítással és kontakt spray használatával megelőzhető a kapcsoló károsodása.

4. ábra. Szennyezett kapcsoló

4. ábra. Szennyezett kapcsoló

Motor

5. ábra. Kiégett motor

5. ábra. Kiégett motor

Az akkumulátoros szerszámokban egyenáramú szénkefés és szénkefe nélküli motorokat használnak. A legtöbb motorkárosodás (5. ábra) a szerszám túlterhelése, a szünetek nélküli munkavégzés vagy a szellőzőnyílásokon keresztül a szerszámba jutó szennyeződések miatt következik be. Mindezek a tényezők jelentősen megnövelik a motor hőmérsékletét, vagy nem teszik lehetővé a megfelelő hűtést. Egy ilyen csavarozó motorja könnyen olyan hőmérsékletre melegszik fel, amelynél a tekercs szigetelése megolvad, ami gyakran érezhető (szag) vagy akár látható (füst), és csökken a teljesítmény. A szerszám füstje mindig komoly problémát jelez. Munka közben soha ne terhelje a szerszámot annyira, hogy a névleges fordulatszám lecsökkenjen. A névleges fordulatszámon való működtetés szükséges a motor hatékony hűtéséhez.

A szénkefe nélküli motorok meghibásodásairól és a szénkefés (kommutátoros) motorok meghibásodásairól korábbi cikkeinkben olvashat bővebben.

Elektronika

Az elektronika az eszköz szíve. Egy kapcsolón keresztül csatlakoztatja a motort a feszültségforráshoz (akkumulátor), továbbá az akkumulátor állapotának ellenőrzésére szolgál a munka megkezdése előtt és munka közben.

Ellenőrzi az akkumulátor feszültségét, hőmérsékletét, a szolgáltatott áramot és a motortekercseken átfolyó áram erősségét szabályozza.

Ha a szerszám túlterhelt, az áram megnő, ami a hőmérséklet emelkedéséhez, sőt a motor vagy az elektronika kiégéséhez vezet (6. ábra).

6. ábra. Kiégett elektronika

6. ábra. Kiégett elektronika

Akkumulátorok

Az akkumulátorokat ugyanolyan tisztán kell tartani, mint a csavarozó többi részét. Az idő előtti károsodás megelőzése érdekében legalább az alábbi irányelveket tartsa be:

  • Az akkumulátorokat szobahőmérsékleten töltse fel. A -10 °C alatti vagy 50 °C feletti hőmérsékleten történő töltés maradandó károsodást okozhat az akkumulátorban. Ha az akkumulátor forró, hagyja lehűlni egy száraz és szellőztetett helyiségben, amíg el nem éri a szobahőmérsékletet.
  • Kerülje az akkumulátorok teljes lemerülését olyan szintre, hogy a szerszám ne tudjon tovább dolgozni. Ez maradandó károsodást okozhat, és az akkumulátor többé nem lesz képes a teljesen feltöltődni.
  • Az akkumulátorokat hűvös, száraz helyen tárolja. Ne tárolja őket lemerült állapotban. A lemerült állapotban tárolt akkumulátorok veszíthetnek kapacitásukból vagy visszafordíthatatlanul károsodhatnak.

Zárszó

Az akkus kéziszerszámokkal kapcsolatos problémák elkerülésének legjobb módja, ha megfelelően gondoskodik róluk, és a gyártó ajánlásainak megfelelően rendszeresen karbantartja őket. Az optimális teljesítmény érdekében ügyeljen arra, hogy csak kompatibilis tartozékokat és áramforrásokat használjon. A kéziszerszámokat a tartozékokkal együtt száraz és pormentes környezetben tárolja.

Kulcsszavak: fúrócsavarozó, akkus ütvecsavarozó, akkus fúró, ütvecsavarozók, szénkefe nélküli motor, 18V-os akkumulátor, műszaki tanácsadás, csavarozó javítás, fúrás, csavarozás, fúrószárak fémre, fúrószárak fára, csavarok, csavarozó tartozékok

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné