Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Elektromos kéziszerszámok kommutátoros motorjainak meghibásodásai

Csapágyak, sztátor, rotor és szénkefék. Négy kulcsfontosságú alkatrész és hozzá néhány valódi fotó - hogy világossá váljon, mit kell kibírnia a kéziszerszámnak.

A különböző típusú, kommutátoros motorrú elektromos kéziszerszámok meghibásodási adatai igen eltérőek. Mások a sarokcsiszolókra, a kalapácsokra és mások a csavarozókra, vonatkozó adatok, de ha ezeket a meghibásodásokat "egy zsákba gyűjtjük", akkor megállapíthatjuk, hogy a meghibásodások fele a motorra vezethető vissza, a másik fele pedig "egyéb" meghibásodás (1. ábra). Ezek közé tartoznak a "nem motoros" mechanikai meghibásodások (sebességváltó, tokmány, szerszámház stb.). Az olyan javításoknál, ahol pótalkatrészt cseréltek, a legtöbb meghibásodás a rotornak és a szénkeféknek tulajdonítható.

Manapság szinte minden váltóáramú elektromos kéziszerszám kommutátoros motorral és ezért szénkefével rendelkezik. Ezek a motorok beváltak, időtállóak, és még sokáig megállják a helyüket. Unokáink valószínűleg még találkozni fognak szénkefékkel az ilyen típusú szerszámokban.

1. ábra. Statisztikák - a kommutátoros motorral ellátott kéziszerszámoknál kicserélt pótalkatrészek százalékos aránya

1. ábra. Statisztikák - a kommutátoros motorral ellátott kéziszerszámoknál kicserélt pótalkatrészek százalékos aránya

Kivételt képeznek azok a szerszámok, amelyeknél követelmény a kis méret, a nagy teljesítmény, a poros környezetben való munkavégzés és a jelentős túlterhelés elviselése. Tipikus példák erre (különösen) a gépipari üzemekben használt hálózati sarokcsiszolók. Itt a PMSM (szénkefe nélküli) motorok használhatók, de ezeknek a motoroknak a gyors elterjedése, várhatóan nem lesz annyira gyors mint az akkumulátoros szerszámokban használt BLDC motoroké. Egy későbbi cikkben tárgyaljuk, hogy miért.

Csapágyak

A csapágyak minimálisan járulnak hozzá a motor meghibásodásához. Nyilvántartásunk szerint minden 100 megjavított szerszámra 1,3 csapágy jut. A szerszámokban a csapágyak önkenőek, nem igényelnek karbantartást, és ha jó minőségűek, nagyon hosszú élettartamúak. Ajánlatos a rotor cseréjekor cserélni őket.

Egyértelmű jele annak, hogy valami baj van a csapágyakkal, a megváltozott motorhang, amelyet a rotortest és a sztátor lemezei közötti "súrlódási hang" alapján lehet felismerni. Bár a rotorcsapágyak okozta meghibásodások ritkák, esetenként a rotortest vagy a sztátor károsodhat.

2. ábra. Bal oldali forgórész váltakozó áramú és jobb oldali forgórész egyenáramú motorokhoz - mindkettő csapágyazva (1)

2. ábra. Bal oldali forgórész váltakozó áramú és jobb oldali forgórész egyenáramú motorokhoz - mindkettő csapágyazva (1)

3. ábra. A csapágyak kopása miatt sérült rotor (1)

3. ábra. A csapágyak kopása miatt sérült rotor (1)

Sztátor

A váltóáramú és az egyenáramú kommutátoros motorok közötti egyik alapvető különbség a sztátorban van.

A váltakozó áramú motorok sztátort egymástól elszigetelt lemezek valamint tekercselések alkotják; az egyenáramú motorok sztátort állandó mágnes alkotja (4. ábra). A motor meghibásodását tekintve a megállapítás egyszerű - az egyenáramú motor sztátoron nincs minek "elromlani", de a váltóáramú motor sztátorja sem járul hozzá jelentősen a motor meghibásodásához. Bár a százalékos arány egy tizeddel magasabb, mint a csapágyak esetében, nem haladja meg a 2%-ot. Pontosabban, ezek nem gyártási hibák; a kicserélt sztátoroknál a túlterhelés miatt megégett tekercsek voltak (5. ábra).

4. ábra. Különböző kialakítású sztátorok

4. ábra. Különböző kialakítású sztátorok

5. ábra. Leégett sztátor-tekercselés

5. ábra. Leégett sztátor-tekercselés

Ezeket a hibákat elkerülhetjük, ha névleges fordulatszámon dolgozunk, így nem terheljük túl a szerszámot, vagy csak rövid időre terheljük túl. A jobb hűtőlevegő-áramlás érdekében a lerakódott szennyeződések időnkénti kifújása jelentősen segít.

Kommutátoros forgórész

Ebben a fejezetben a barázdákról és a hornyokról lesz szó (6. ábra). A barázdák a kommutátorlapátok felületének forgásirányban történő sérülésére utalnak. A szigetelő hornyok két kommutátorlapát közötti keresztirányú hornyok.

Ha a csapágy- és sztátor-hibákat figyelmen kívül hagyjuk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy két alkatrész - a rotor és a szénkefék - teszik ki a szerszámjavítások során kicserélt "alkatrészek" felét (1. ábra). Mivel a szénkefék a szerszámokban kopó-fogyó eszköznek számítanak (akárcsak a gumiabroncsok a gépjárművekben), a rotorok nemcsak a leggyakoribb, de különösen a legköltségesebb részei a javításnak.

Ezért kellő figyelmet érdemelnek.

A kommutátor felületének színét például szinte mindig befolyásolja a tényleges terhelés, a hőmérséklet, a páratartalom, a szénkefére ható rugónyomás és a szennyeződés, ezért az idő múlásával a kommutátor színe változhat. Ez azt jelenti, hogy a kommutátor színe szorosan összefügg a motor elmúlt néhány órában végzett tevékenységével. Más jelek, például a fényesség, a gyűrődések és az égett kommutátorlapátok szintén sokat elárulnak.

6. ábra. Barázdák (1) a kommutátor kerületén és szigetelő hornyok (2) a lapátok között

6. ábra. Barázdák (1) a kommutátor kerületén és szigetelő hornyok (2) a lapátok között

7. ábra. A kommutátor ideális állapota

7. ábra. A kommutátor ideális állapota

A motor próbál szólni hozzánk, próbáljuk meg megérteni a beszédét. Először nézzük meg közelebbről, hogy mit árul el nekünk a kommutátor színe.

Egy jól működő kommutátornak egyáltalán nincsenek barázdák a kerületén. Enyhén fényes, sötétvörös vagy rézbarna színű - az öregített rézre vagy patinára emlékeztet. A pengék közötti szigetelő hornyok tiszták, szénpor nyomai nélkül. Röviden, a kommutátor (7. ábra) szuper állapotban van.

 

A kommutátor (8. ábra balra) túl világos színű - "aranyszínűbe" hajlik. Ha azonban nincsenek barázdák a kerületén, a világos film elfogadhatónak tekinthető, különösen, ha egyenletes. Lehetséges okok: száraz környezetben vagy (akár) alacsony hőmérsékleten történő munkavégzés. Néha az ok az alacsony fordulatszám, ami a szerszámoknál nagyon ritka - a rotor ugyanis (többnyire) állandó fordulatszámon forog, és a szükséges kimeneti fordulatszámot fogaskerekek biztosítják. És kevesen dolgoznak például egy csavarhúzóval úgy, hogy a fokozatmentes fordulatszám-szabályozással hosszú időn keresztül csökkentett fordulatszámmal dolgoznak.

8. ábra. Túl világos és túl sötét kommutátor

8. ábra. Túl világos és túl sötét kommutátor

A kommutátor túl sötét színének lehetséges oka, hogy a motor nedves környezetben dolgozik, emellett valószínű, hogy gyakran túlterhelt (8. ábra jobbra). A túlságosan barna szín valószínűleg szintén arra utal, hogy piszkos környezetben dolgozik, ami fokozott súrlódást eredményez. Nos, a megnövekedett súrlódás következménye a magasabb hőmérséklet. A súrlódás és a megemelkedett hőmérsékleten történő munkavégzés minden bizonnyal hozzájárul a kommutátor idő előtti elhasználódásához.

Ennyit a kommutátor színéről. Most nézzük meg a mechanikai egyenetlenségeket a kommutátor felületén.

9. ábra. Barázdák a kommutátor felületén

9. ábra. Barázdák a kommutátor felületén

A kommutátor felületén lévő finom barázdákat (9. ábra) általában a szénkefékre gyakorolt alacsony vagy egyenetlen rugónyomás, a szennyezett hűtőlevegő (erősen poros környezetben történő munkavégzés) és a párás környezetben történő munkavégzés okozza. A páratartalom ellen valószínűleg nehéz tenni valamit, de ellenőrizhetjük a szénkefék rugóinak nyomását, és gyakrabban tisztíthatjuk a szerszám motoros részét.

A kommutátoron gyakori jelenség a lamellák széleinek megégése (10. ábra). Ennek legvalószínűbb oka a helytelen szénkefe görbületi sugara, vagy a görbület hiánya, vagy (esetleg) a helytelen szénkefe. Ezek az okok gyakori szikrázást eredményeznek. A szikrák jól láthatóak, sárga vagy mélysárga színűek, és sok van belőlük. Ebben az esetben a rotor kommutátorát minél hamarabb rendbe kell hozni - legalábbis a lamellák szigetelő hornyait meg kell tisztítani, és ellenőrizni kell, hogy megfelelő szénkefékkel van-e szerelve a motor, és hogy a szénkefék sugara pontosan ki van-e csiszolva.

10. ábra.  Megégett szélű lamellák

10. ábra. Megégett szélű lamellák

11. ábra. Mély barázda a kommutátoron

11. ábra. Mély barázda a kommutátoron

A kommutátor kerületén lévő barázdát a nem megfelelő, nagyon kemény szénkefék okozzák (11. ábra). Ez a hiba nagyon gyakori - gyakran nem eredeti szénkeféket használnak, és ha ehhez hozzávesszük a piszkos környezetben való munkát, amikor a beszívott levegőben lévő porszemcsék szó szerint "besegítenek" a csiszolásba, a forgórész vége kérlelhetetlenül közeledik. Egy ilyen forgórészen nem segít a lapátok újbóli átesztergálása sem - túl alacsonyak lennének, és a köztük lévő szigetelőréteg nem lenne elegendő.

Az utolsó (12. ábra) egy olyan kommutátor fényképe, amely már az élettartama végére ért. A lamellák és így a szigetelő hornyok túl nagy kopása miatt az ív áthúzott, és mindent elégetett, ami az útjába került. Ez a forgórész elvégzett egy jókora munkát, de már javíthatatlan, és ki kell cserélni.

Ha a kommutátorhibákat időben észlelik, azok esztergálással javíthatók. Az ilyen javítás mellett gazdasági megfontolásokból kell dönteni. A kis kommutátoros motorok nem annyira drágák, hogy egy ilyen javítás megérje.

12. ábra. Teljesem tönkrement  kommutátor

12. ábra. Teljesem tönkrement kommutátor

Akárhogy is, a kommutátor javítása csak a sérülést javítja, nem pedig az okot szünteti meg. Ezért fontos, hogy először a valódi okot találjuk meg - ez pedig vagy a nem megfelelő szénkefék és/vagy a rájuk nehezedő túl nagy nyomóerő, vagy (nagyon ritkán) egy törött szénkefe. Elvileg mindegy, hogy a kommutátor cseréje vagy javítása mellett döntünk - az okot kell azonosítanunk.

És még röviden az esztergálás forgásmélységéről. Erre nincs végleges válasz, és az adott helyzettől függ. De a lényeg az, hogy elegendő anyagnak kell maradnia a kommutátoron – elég réz a lamellákon és elég szigetelőanyag a lamellák között. Ez azért is fontos, hogy a nagy rotorfordulatszámon keletkező centrifugális erő ne okozza a lamellák kilazulását. Az elektromos kéziszerszámok motorjai nagy fordulatszámúak, így a centrifugális erő jelentős.

Szénkefék

A szénkeféket, mint kopó-fogyó alkatrészeket a gyakorlatban nagyon alábecsülik - elvégre a cseréjük nem jelent problémát. Aztán úgy is néz ki a dolog. Ezért egyik következő cikkünket ennek a témának szenteljük.

Kulcsszavak: kommutátoros motor, szénkefe, rotor, sztátor, motorhibák

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Jáger Viktor

    Kedves Herman úr! Szépen ír a kommutátorokról, érdekes és sok infó van benne, de had hívjam két lényeges dologra fel a figyelmét, mert talán a forgórész meghibásodások két leggyakoribb okozója. Menetzárlat esetén a kommutátor szegmensek színe a kerület mentén nem lesz egyenletes, hol világosabb, hol sötétebb a lamellák színe, attól függően, hogy a zárlatos tekercselem hol helyezkedik el, és hogy van elkötve a kommutátoron. Ezért nem tanácsos a gép szikrázása, vagy csak egy sima karbantartása esetén a kommutátor felületének tisztítása. Arra egész egyszerűen nincs szükség a gép élettartamán belül, feltéve ha a felület egyenletes, és kifogástalan a lamellák mika felé eső éle, kialakítása. A másik fontos jelenség, amiről csak érintőlegesen tesz említést, az, ha a mika egy ponton mélyre ég, vagy a mika szélessége a kerület mentén láthatóan egy ponton egyenletlen, szélesebb mint máshol. Ez akkor alakul ki, ha a forgórészen szakadás van, vagy a kommutátor és a forgórész tekercselés érintkezése megsérül, pl. kilazul a préselés a zászlós kialakítású csatlakozásnál. Ezen akár egy jól irányzott és méretezett ütés is segíthet. A tekercs szakadása pedig mindig mechanikai sérülés miatt van, esetleg szerelési hiba. Ezt is elsősorban a mélyre égett mika jelzi, és esetlegesen az, ha a gép egy ponton nem indul meg, csak ha kicsit meglökik, megpörgetik. Csökkentett feszültség esetén pedig ahol a gép megállítható, ott nem ad morgó búgó hangot, csak áll, hisz nincs zárt áramkör a motoron belül a szakadás miatt. Hozzá kell tenni, hogy ez kettős szakadásra igaz csak, egyszeres szakadásnál nem, ott mindig megindul a gép. Remélem segíthettem. Köszönöm, hogy végig olvasott, keressen rám bátran, Jáger Viktor

    Válasz:
    Tisztelt Jáger úr ! Az építő jellegű hozzászólásából látom, hogy jól ismeri a témát és annak problematikáját. Annál jobban örülünk az Ön pozitív értékelésének, és ez motivál a további munkánkhoz. Az észrevételeit az Ön engedélyével beépítjük a következő hasonló témájú cikkünkbe. Tisztelettel Nagypál Herman

  2. Ordasi Zoltàn

    Nagyon tanulsàgos.

Következő cikk

A lamellás tárcsa alakjának hatása a csiszolás módjára

A csiszolásra szolgáló betétszerszámok egyik csoportja a lamellás tárcsákat foglalja magába. A lamellás tárcsákat nevezik legyezőktárcsáknak, lamellás korongoknak, legyezőlapos korongoknak is. A lamellás tárcsák fő alapanyagai a csiszolószalagok, amelyekből a lamellákat vágják. Ezeket legyezőszerüen helyezik el a tárcsa kerületén.

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné