Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Körfűrész fűrészlapok fogai és leggyakoribb kombinációik

ATB, HATB, HiATB, FTG, H-ATB, WZ, HATB, Hi-ATB, FZ, High-ATB, FA, TCG, FAS, TZ, ATBR, HLTCG, TR-F …

Áttekinthetetlen? Valóban az, de találkozhatunk ilyen megjelölésekkel is, és megfájdulhat tőle a fejünk. A következő szövegben elmagyarázzuk, hogyan lehet eligazodni a megjelölések e zavaros világában.

Bevezetőként el kell mondanunk, hogy egészen a közelmúltig csak a teljesen fémből készült szerszámacél fűrészlapokat ismertük, amelyek főleg króm-vanádium acélból készültek. A fűrészlapok teste és fogai ugyanabból az anyagból készültek. Gyorsan eltompultak, de szinte végtelenségig tudtuk élezni őket. A fogak és a lap szélessége azonos volt. Ezeket a fűrészlapokat a mai napig elsősorban szennyezett épületfa és tűzifa vágására használják.

A fejlődés során előtérbe kerülnek azonban a keményfém betétes fűrészlapok, amelyeket HM / HW / TC, TCT és hasonló megnevezésűek. A kerületen elhelyezkedő fogak a tárcsatesthez vannak rögzítve, és keményfém betétekből készülnek. Különböző a geometriájuk a számuk és különböző kombinációkban vannak beépítve, eltérő homlok- és hátszögűek... Mindez befolyásolja a vágás minőségét és a felhasználás célját. Az ilyen fűrészlapok sokkal tovább megőrzik vágási tulajdonságaikat, mint a szerszámacél fűrészlapok. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a keményfém betétek nagyon kemények, de törékenyek is. Ezért ezeket a fogakat általában védik, például szilikongyűrűvel. Ezeket a fogakat is lehet csiszolni, de nem annyiszor, mint a szerszámacél fűrészlapok fogait.

 

A fűrészfogak négy alapcsoportja

Az első pillantásra összetettnek tűnő megnevezésekett négy csoportba soroljuk.

1. Ábra ATB fogak

Váltakozó ferde fogak

A leggyakoribb megnevezés: ATB (Alternate Top Bevel) vagy WZ (Wechsel Zahn).

Az ATB fogak ferdesége a fog felső, szélső oldalától indul lefelé, a fűrészlap másik oldaláig. A ferdeség 10 és 20 fok között van, és mindkét fog esetében azonos. A jobb és a bal ferdeségű fogak felváltva helyezkednek el a fűrészlap teljes kerületén.

 

A 20 fokos fogferdeség tisztább vágást biztosít, mint a 10 fokos. Az ATB fúrészlapok, különösen a nagyobb fogszámmal rendelkezők, a legalkalmasabbak fa keresztirányú vágására. Érvényes tehát hogy minél nagyobb a fogak ferdeségi szöge, annál tisztább a vágás, de a fogak hamarább kitompulnak és a vágás lassúbb lesz.

Felhasználás: univerzális puha és kemény fára , farostos anyagokra, furnérozott rétegelt lemezekre stb. Minél nagyobb a fogak száma, annál tisztább a vágás, és annál szebbek a vágási keresztmetszetek.

2. Ábra Az ATB fogak általában használt ferdeségi szögei

 

3. Ábra A Hi-ATB fogak ferdeségi szögei 25-38

Az ATB fogak alcsoportját alkotják a felváltva ferde , nagy ferdeségű fogak ahol a ferdeség több mint 25 fokos.. Elnevezésük Hi-ATB (High ATB, HATB, Hi-ATB, Hi/ATB, H-ATB…).

A legtisztább és legtökéletesebb vágásokhoz vannak optimalizálva. Általában nagyobb fogszámmal készülnek. A vékony és éles fogcsúcsok azonban gyorsabban elhasználódnak, így a Hi-ATB fogak élettartama rövidebb, mint más típusú fogaké. Erős fűrészgépre van szükségük – a nagyszámú fog nagyobb ellenállást fejt ki vágáskor. Alkalmazási terület: kiváló vágási tulajdonságok, különösen a vágás tisztaságára érzékeny anyagoknál, pl. laminátok, furnér és rétegelt lemezek. Kiválóan alkalmasak keményfa nagyon finom vágására is.

 

Lapos fogak

A leggyakoribb megnevezés: FTG - Flat Top Grind vagy FZ - Flach Zahn.

Gyors és hatékony vágást tesznek lehetővé, ellenállóbbak a sérülésekkel szemben és hosszú élettartammal rendelkeznek. Hátrányuk, hogy a vágás nem szép, és a szálak roncsolódását okozzák (pl. fában), ezért az FTG fogú fűrészlapokat nem használják keresztvágásokhoz, vagy olyan vágáshoz, ahol a vágás tisztasága, külalakja fontos. Ezek az egyedüli fogak, amelyek a vágási rés alját tökéletesen laposra munkálják meg vágáskor, és ideálisak az ilyen igényű munkákhoz. Emiatt gyakran találkozunk FTG fogakkal más típusú fogakkal kombinálva. Vésőként működnek, amely megtisztítja a vágási horony belső széleit és kiegyenlíti a vágás alját.

Alkalmazási terület: Fa gyors vágásához a szálak mentén, és olyan munkákhoz, ahol szép felületű hornyot kell vágnunk , valamint a vágás aljának egyenesnek kell lennie.

4. Ábra FTG fogak alakja

 

5. Ábra Lapos lesarkalt fogak

Lapos lesarkalt fogak

A leggyakoribb megnevezés: FAS vagy FA

A külső élek általában 30 fokban vannak lesarkalva - az egyik él mindig váltakozva. Az ilyen fogakkal rendelkező fűrészlap ellenálló a vágandó anyagban lévő idegen testekkel szemben, pl. szögek, betontörmelékek stb.

Alkalmazási terület: fa, zsaluzat és forgácslap vágására szolgál építkezéseken. Megfelelő fogszám és fűrészlap átmérő mellett a fogak homlok- és hátoldali szögének helyes megválasztásával acél vágására használják.

 

Trapéz alakú fogak

A leggyakoribb megnevezés: TCG- Triple-Chip Grind vagy TZ - Trapez Zahn

A négy leggyakrabban használt fogtipust a trapéz alakú fogak zárják. Trapéz alakúak, általában mindkét oldalon 45 fokos lesarkalással.

Használata: általában lapos fogakkal kombinálva.

Ilyen fogakkal találkozunk leggyakrabban. A többi megjelölés csak ezeknek a fogtípusoknak a kombinációja.

6. Ábra Trapéz alakú fog

 

A leggyakoribb fogkombinációk

7. Ábra ATBR fogak

Felváltva ferde és lapos fogak

Ezeket az egyes fogtípusok megfelelő betűkombinációval kellene jelölni, azaz ATB + FTG vagy WZ + FZ, de ez nem így van. Ezek neve ATBR (Alternate Top Bevel with Raker), azaz "Alternatív felső ferdeség gereblyézővel". Ennek a névnek az indoklását azonnal megmagyarázzuk.

A négy váltakozó ferde ATB fog és egy lapos FTG fog kombinációját használják a leggyakrabban. A sorozat ezen ötödik fogát gereblyének nevezik – ez azért van, mert "takarít" az előző négy fog után.

 

Az FTG Lapos felső élei merőlegesek a fűrészlap testére, és a vágórésben a vésőhöz hasonlóan működik. Kivágja a résből, amit az előző fogak otthagytak. Takarít.

Alkalmazási terület: gyors és tiszta vágásokhoz tiszta élekkel puha és kemény fában, fagerendákban és forgácslapokban, a fa szálirányára merőleges vágásra optimalizálva. Hosszanti vágásokhoz is jól használható, ezért jó univerzális fogazatnak tekinthető.

Trapéz alakú és lapos fogak

A leggyakoribb megnevezés: HLTCG (High-Low Tripple Chip Grind) vagy TR-F (Trapez - Flat)

A trapéz és a lapos fogak felváltva helyezkednek el a fűrészlap kerülete körül, a lapos fog kissé lejjebb. A trapézfog feladata a bemetszés érdesítése, ezt követi a lapos fog - ismét a "gereblye" funkcióban - a metszés tisztítása. Ennek a kombinációnak az eredménye egy tartós és stabil lap, alacsony fogellenállással vágás közben, nagyon csekély élszakadással és gyors forgácsleválasztással. A kombináció alkalmas szilárd felületű anyagok vágására, valamint vas- és színesfémek vágására.

Alkalmazási terület: ragasztott anyagok, laminált forgácslap, műanyagok, keményfa, de acél, réz vagy alumínium vágására is.

8. Ábra HLTCG fogak

 

Zárszó

Ezek a szabályok és elvek más fogakra is vonatkoznak, amelyekkel a gyakorlatban találkozhatunk. Ha megértjük őket, jobban el tudjuk képzelni, mi történik a vágási folyamat során, és nem okoz majd gondot, ha a pult mögötti eladóval elkezdünk egy esetleges beszélgetést a fűrészfogakról. Vizsgáljuk meg a fogak formáját és elhelyezkedését az új fűrészlapon is. Főleg a kézi körfűrészekhez való lapoknál lesz szükségünk nagyítóra – a fogak olyan kicsik, hogy szabad szemmel nem kell mindig jól azonosítani őket. Ezt a tudást akkor is ihasználhatjuk, ha több fűrészlapot használunk, de arról nincs információnk, hogy milyen vágásra alkalmasak.

 

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://www.woodcraft.com/blog_entries/choosing-the-right-table-saw-blades
https://expertdie.com/all-about-saw-blades
https://df.tuzvo.sk/sites/default/files/10-1-13-siklienka-kminiak-argay_1_0_0_0_0_0_0.pdf


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Nem szőtt szerkezetű csiszolóeszközök sarokcsiszolókhoz

Ahol az általánosan használt csiszolóanyagok lehetőségei véget érnek, ott a nem szőtt szerkezetű csiszolóanyagoknak még jók az esélyei. Kiválóan alkalmasak befejező felületi megmunkálásra, széles felhasználási körrel rendelkeznek , annyira sokféle anyag megmunkálására alkalmasak , hogy a többi csiszolóanyagot felülmúlják.

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné