Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Kézi körfűrész – veszélyes, de biztonságos szerszám

A körfűrészek "családjához" tartozik az elektromos kézi körfűrész, a gérvágó fűrész és az asztali körfűrész - cirkula. A betétszerszám egy fűrészlap.

Egy kis történelem

Az első, a maihoz hasonló kézi körfűrészt Edmond Michel találta fel 1923-ban, és csigahajtással rendelkezett. Skilsaw márkanéven kezdték tömegesen árusítani, ezért a hordozható körfűrészeket egyes országokban még mindig gyakran Skilsaw-nak vagy Skil Saw-nak hívják.

1. Ábra A Skilsaw 77-es modell

A körfűrész különösen a professzionális fűrészek mára már elérték a lehetőségeik maximumát. Konstrukciós elemei már nagyon régóta nem változtak lényegesen. Az utóbbi időben népszerűvé váltak az akkumulátoros körfűrészek. Az asztali és a kézi körfűrész között azonban nem csak az a különbség, hogy az egyik álló, a másik hordozható, hanem a fő különbség a vágás módjában van. Kézi körfűrésszel történő vágáskor a vágandó anyag általában vízszintesen, mozdulatlanul helyezkedik el a satuban, és a fűrészt lassan mozgatják az anyaghoz képest. Az asztali fűrésznek fix helyzete van, és a vágandó anyagot mozgatják a fűrészlaphoz képest.

A vágás a fűrészlap kerületén lévő fogak segítségével történik, amelyek egy horony kialakításával kettéválasztják az anyagot. A fogak fokozatosan beleütköznek a munkadarabba, és minden egyes fog apró forgácsokat hoz létre minden egyes ütközésnél. Ezeket a forgácsokat a fűrészlap fogai eltávolítják. A vágás keskeny és viszonylag sima felületű, a vágott felületek egyenesek és pontosak, a fűrész általában csak apró sorját hagy a fém és műanyag felületeken. Fémek vágásakor vágóolaj használatát javasoljuk.

 

A körfűrész szerkezete

A kézi körfűrész kötelező biztonsági elemekkel van "felturbózva", ami ebben az esetben teljes mértékben indokolt. Műszakilag az egyik legigényesebb eszköznek számít, még akkor is, ha nem vesszük figyelembe, hogy számos elektronikus "kütyü" állhat rendelkezésére, különösen a nagy teljesítményű elektromos körfűrészmotoroknál. Ezért a tervezéskor és a gyártásánál szükséges a nagy elrendezési pontosság, különösen a szűk helyviszonyok miatt. A körfűrész otthoni javítása ezért meglehetősen kockázatosnak tekinthető.

2. Ábra Mai körfűrész

 

3. Ábra Körfűrész és fő részei

  1. Főkapcsoló
  2. Biztonsági kapcsoló
  3. Felső rögzített burkolat
  4. Alsó mozgatható fedél
  5. Alaplap
  6. Állítható vezető
  7. Beállító elemek

 

Hol van a retesz?

A főkapcsoló nem ott reteszel, ahol azt várnánk. Ugyanis nincs reteszelése… A retesz kapcsolója helyén van egy biztonsági kapcsoló. Megakadályozza a szerszámmotor véletlenszerű bekapcsolását. Ha nincs benyomva, blokkolja a motor indítását. Ez például akkor fontos, amikor fűrésszel a kezünkben sétálunk, és a fűrészt a fogantyújánál fogva tartjuk, ahol a főkapcsoló is van.

 

A retesz hiánya nagyobb biztonságot jelent. A motor csak a fő és a biztonsági kapcsoló egyidejű megnyomásával indítható. Nem kell félnünk a nehézkes kezeléstől, a jó fűrészeknél mindkét kapcsoló ergonómikusan van elhelyezve, hogy a hüvelyk- és mutatóujjal, vagy a mutató- és középső ujjal kényelmesen tudjuk működtetni – kinek melyik felel meg jobban.

Az elektronika harcra készen várja a feladatot

Ilyen például az elektrodinamikus fék, amely a főkapcsoló elengedésekor azonnal leállítja a forgó fűrészlapot. A rendszert úgy tervezték, hogy megvédje a kezelőt az esetleges sérülésektől, a munkadarabot a károsodástól és a gépet a visszarúgástól.

4. Ábra A motor bekapcsolása a mutató- és hüvelykujjal

 

Egy fűrészlap két burkolat

A kezelőt két burkolat védi a fűrészlap forgó fogaitól. A felső burkolat rögzített, az alsó burkolat mozgó, automatikus helyzetbeállítással, így a lehető legnagyobb mértékben takarja a fűrészlapot, és minimálisra csökkenti a sérülések kockázatát a munka során. A vágás irányából egy rugó nyomja a munkadarabhoz, és nem zavarja a vágást.

Az alsó védőburkolat azonban akadályozza a beszúró vágást, ezért helyzete egy kar segítségével kézzel módosítható. Egy kézzel a burkolatot tartani és a másikkal egyidejűleg irányítani a vágást azonban jelentős jártasságot és gyakorlást igényel. Emiatt a merülővágásokhoz precíz és biztonságos merülő körfűrészeket használnak.

Nem mindegy, hogy milyen az alaplap

A körfűrész funkcionalitása nagy mértékben függ az alaplapjától, mert ide vannak felszerelve a segédelemek, azok mechanikus beállításai és rögzítései. A dönthetőség elengedhetetlen - ennek köszönhetően lehetséges a ferde vágás. Ez az alaplap oldalirányú dőlésszögének megváltoztatásával valósul meg a fűrészlaphoz képest. A dőlésszög általában 30°, 45° -ra állítható, de egyes gépeknél 50-55° vagy még nagyobb.

 

5. Ábra Beállító elemek

Jó körfűrészeknél az alaplapon a vágási mélységet állító mechanizmus is megtalálható. Általában ez egy negyed kör alakú horony, rögzítőkarral, és többnyire skálával. A jó minőségű beállító elemek fő előnye, hogy gyorsak, megbízhatóak és pontosak.

A vezetősín az alap része és jó segédeszköz, különösen a precíz hosszirányú vágásokhoz. A helyzete általában külön karral állítható, és általában eltávolítható. Az alaplapok könnyűfém ötvözetből vagy acélból készülnek. Hagyományosan a könnyűfém ötvözetből készülteket tartják jobbnak, és egyértelműen a professzionális szerszámosztályra utaltak.

 

Azonban a nagy vastagságú préseléssel formázott acél alaplapoknak is megvannak az előnyei. Bár nehezebbek, az ütésnek jobban ellenállnak - nem repednek meg ha véletlenül leesik a szerszám, olcsóbbak, és egyes professzionális szerszámokban is használják őket.

Egyéb fontos elemek

Figyelmet érdemelnek többek között a fogantyúk, a szívókarima elszívás csatlakoztatására, az orsó reteszelési lehetősége a fűrészlap könnyebb cseréje érdekében, a jól látható vágási jegyzékek egyenes irányú vágáshoz és ferde vágáshoz stb.

6. Ábra Vágási jegyzékek egyenes irányú vágáshoz és 45°-os vágáshoz

 

Akkus körfűrész és használati területe

Nem is olyan régen az ilyen gépek még megvalósíthatatlannak tűntek. A mai akkumulátorok olyan erősek, a motorok olyan gazdaságosak és a töltők olyan gyorsak, hogy még egy olyan energiaigényes szerszám, mint a kézi körfűrész is használható már akkumulátoros változatban, és népszerűsége és használati értéke tagadhatatlan.

Vegyen két nagy teljesítményű Li-On akkumulátort legalább 18 V feszültséggel és legalább 4 Ah kapacitással, továbbá egy gyorstöltőt, és máris nincs áramellátási probléma. Amíg az egyikk akkuval dolgozik, a másik töltődik.

Az akkumulátoros körfűrészek teljesítménye és nyomatéka ma már egyenrangú a hasonló, hálózati meghajtású gépekkel. A mobilitás és az ergonómia terén pedig verhetetlenek. Különösen szeretik az építők és a tetőfedők, akik kényelmesen dolgozhatnak magasban is anélkül, hogy hosszú hosszabbító kábeleket kellene maguk után húzniuk.

Összefoglalás

A kézi körfűrészt kifejezetten fa és fa alapanyagú termékek, például OSB lap, forgácslap és farostlemez, rétegelt lemez és hasonlók egyenes vágására tervezték. Ezenkívül alkalmas vas- és színesfémek vágására is a megfelelően kiválasztott fűrészlappal és nagy teljesítményű motorral.

A helyzet az, hogy a kézi körfűrész közel sem olyan sokoldalú, mint a szablya- vagy orrfűrész, és nem teszi lehetővé az ívek vágását sem. Ez azonban egy olyan eszköz, amely tökéletesen tartja a vágási vonalat. Ebben nincs versenytársa, és ez a fő előnye - a tökéletesen egyenes vágás, még ferde szögben döntve is. Éppen ezért nem hiányozhat egy mesterember alapfelszereléséből.

 

Források:

A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://en.wikipedia.org/wiki/Circular_saw
Raj Pruthi (2004). Prehistory and Harappan Civilization. APH Publishing. p. 185. ISBN 978-81-7648-581-4.
Rebecca Kraft Rector (15 July 2016). The Early River Valley Civilizations. The Rosen Publishing Group, Inc. p. 45. ISBN 978-1-4994-6328-6.
https://www.tool-rank.com/com/blog/first-generation-skilsaw-model-77-20100228897/


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Csaba Kiss

    Könnyen érthető szakszerű magyarázat.Hasznos volt és érdemes elolvasni!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné