Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szablyafűrészlapot

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szablyafűrészlapot

A szablyafűrész még mindig egy alulértékelt, nagyon speciális eszköz, amelyet eredetileg bontási és mentési munkákhoz fejlesztettek ki. Ma a fűrészlapoknak köszönhetően különféle célokra használják épületek építésénél és felújításánál. Felbecsülhetetlen segítőtárs atipikus anyagok, például nagy átmérőjű csövek vágásakor, ahol más szerszámokkal nem tudunk boldogulni.

Ez elvileg egy kulisszás mechanizmussal ellátott fűrész, amelyben a vágási hatást a fűrészlap tolásával és húzásával érik el. Szerkezetileg úgy van kialakítva, hogy függőleges helyzetben is használható legyen. Az aljzatban van egy talp, amely a vágandó felületre támaszkodik vágás közben, és megakadályozza, hogy a fűrész teste munka közben az anyaghoz képest elmozduljon.

A szablyafűrészlap első (de tényleg csak első) pillantásra egyszerű termék. A valóságban az alapanyag, a gyártási technológia, a fogak alakja, mérete és elrendezése, valamint a fűrészlap alakja és mérete egy összetett rendszert képez.

Ez a cikk nem azoknak szól, akik fűrésszel ágakat fűrészelnek a kertben. Elsősorban építőmunkások, fűtésszerelők és nyílászáró szerelők számára készült, akik a megfelelő fűrészlapokkal kombinálva teljes mértékben kihasználhatják a szablyafűrész előnyeit.

A szablyafűrészekhez való fűrészlapok anyagösszetétele és használata

Az alapanyag, amelyből a fűrészlap készül, kulcsfontosságú információ ahoz hogy milyen anyagot vághatunk vele. A szablyafűrészlapokon megtalálhatjók a következő jelölések: HSC, Cr-V, BiM, HM, TC, TCC, TCT.

Fűrészlapok fa vágásához

A HCS (High alloyed Carbon Steel) egy magasan ötvözött szénacél. Az így megjelölt fűrészlapok kizárólag fa stb. vágására alkalmasak. Fő előnyük a megfizethető ár. Ebbe az anyagkategóriába tartozik a króm-vanádium acél is (CV, CrV, Cr-V stb. megnevezéssel) Alapvetően krómot (0,80-1,10%) és vanádiumot (0,18%) tartalmazó acélötvözetről van szó. A króm növeli a keménységet és a szilárdságot, a vanádiummal való kombináció pedig alkalmassá teszi az acélt az edzésre. Mindkét anyagot (HCS és CrV) fűrészlapok gyártására használják fa fűrészeléséhez.

Fűrészlapok fém vágásához

A BiM (bimetal, bimetál) egy kettősfém szalag - két mechanikusan összekapcsolt fémszallag különböző tulajdonságokkal, amint az 1. ábrán látható.

 

1. ábra. Bimetál - két különböző tulajdonságú fémszalag

 

A fűrészlapok rugóacél kombinációját használják HSS - gyorsacélból készült vágórésszel kombinálva. A HSS gyorsacél a fémmegmunkáló szerszámok (például a jól ismert HSS-fémfúrószárak) gyártásához használt anyag. Az ilyen fűrészlap nagyon rugalmas, hajlítás után visszatér a kiindulási helyzetébe, és lehetővé teszi a fémek - és természetesen a fa - vágását, ha a fogak elég nagyok. A hátránya a magasabb ár.

Fűrészlapok építőanyagok vágásához

HM, TC, TCC, TCT - ezek mind olyan fűrészlapok, amelyek keményfém vágórésszel rendelkeznek. Figyelem - csak a vágórész keményfém, a fűrészlap teste HCS vagy CrV anyagokból készül.

A vágórészre forrasztott keményfémbetétekkel lehet felszereve, vagy a megfelelő szemcseméretű keményfémszemcséket elektrolitikusan viszik fel a fűrészlap vágórészére. Olyan építőanyagok vágására használják őket, mint a gipszkarton, csempe, járólap, tégla, pórusbeton, sőt némelyikük alkalmas még öntöttvas vágására is.

 

Megjelölés Vágandó anyag:
Cr-V, CV, vagy HCS Fa, műanyagok
BiM, Bi-M Acél, színesfémek, és fa is, valamint fa szöggekkel - minden a fogak alakjától függ.
HM, TC, TCT, TCC Építőanyagok

1. Táblázat. Fűrészlap alpanyag megjelölések és felhasználásuk

 

Azonban nem elég, ha csak néhány szót szólunk az alapanyagokról. Nagyon fontos tényező a fűrészlapok fogainak mérete, a köztük lévő távolság és a fogak geometriája.

A fűrészlap fogainak vágási geometriája

A gyakorlatban négyféle vágófoggeometriával találkozhatunk a fűrészeknél: MS, MWS, CS és CT.
MS (Milled Set) – Mart, szétfelé irányuló fogak

 

2. ábra. Mart, szétfelé irányuló fogak

 

A fogak felváltva jobbra és balra dőlnek. A fűrészlap felfelé és lefelé haladva is fogásban van, ezért a vágás durva. Az így beállított fogakkal ellátott Cr-V vagy HCS fűrészlapok a fa szálait tépik; a bimetál fűrészlapok ezt az elrendezést főként vastagfalú anyagok vágására használják.

MWS(Milled Wavy Set) – Mart fogak, hullámos elhelyezkedéssel

 

3. ábra Hullámos elhelyezkedésű mart fogak

 

A vágás a fog teljes felületén történik. A különbség az MS-hez képest csak a fogak alakjában van. A vágás viszonylag finom, és főként a vékony falú fém elemek vágására tervezett bimetálfűrészlapoknál használják.

CS (Crossground Set) – Keresztirányba csiszolt, szétfelé hajló fogazás

 

4. ábra. Keresztirányba csiszolt, szétfelé hajló fogak

 

A fogak ferde elhelyezkedése miatt a faanyag rostjai elvágódnak. Az ilyen elrendezésű és élezésű fogak nagyon nagy vágási sebességet biztosítanak a fűrészlapnak. Különösen alkalmas gyors vágáshoz fában, valamint élőfa vágásához - gallyazáshoz.

CT (Crossground Tapered) – Keresztirányba csiszolt, kúpos fogazás

 

5. ábra. Keresztirányba csiszolt, kúpos fogak

 

A fogak hátoldala és oldala finomra csiszolt, kúpos elrendeződésűek, ennek köszönhetően a fa rostjai és szálai átvágódnak. A vágás nagyon tiszta, különösen, ha a fogak gyémántcsiszolásúak.

A fogak mérete és távolsága

Minél nagyobbak és ritkábbak a fogak, annál durvább a vágás. Minél kisebbek és sűrűbbek a fogak, annál simább a vágás.

De a fogméretet mint paramétert hiába keresnénk. A fűrészlap fogai egyszerüen a méretük által megengedett sűrűségben követik egymást, ezért minél nagyobbak a fogak, annál nagyobb a távolság közöttük.

A fogak közötti távolságot fogtávolságnak nevezik, és az egyik fog hegyétől a szomszédos fog hegyéig mért távolság. Milliméterben van megadva, például 8,5 mm - 8,5 mm-enként egy fog (ritka fogak, durva vágás), vagy 2,5 mm - 2,5 mm-enként egy fog (sűrű fogak - finom vágás), vagy akár 1,0 mm, ami nagyon finom vágást jelent.

A fűrészlapok csomagolásán általában az adatok között található egy számadat, amelyet három betű követ: TPI (vagy t.p.i.)

TPI – mi az?

A TPI különleges megnevezés - hiába keresné az SI-egységek között. De nagyon praktikus is, és ha egyszer elsajátítjuk a használatát, elfelejthetjük a milliméterekben kifejezett távolságot.

Még ma is gyakran találkozunk a collal. Mondd meg egy ácsnak, hogy egy deszka vastagsága 1 col, és azonnal tudja, hogy mi az. 1 Col (inch) = 25,4 mm.

A TPI (Teeth Per Inch) a fogak számát jelenti "hüvelykenként", azaz colonként (németül: Zoll), a magyarázat nyilvánvaló a következő ábrán látható példából:

 

6. ábra. Fogak közötti távolság A TPI milliméterre történő átszámítása

 

A 14 TPI 14 fogat jelent egy hüvelyk hosszúságon, ezért a fogak közötti távolság 25,4 / 14 = 1,8 mm.

Fűrészlap alakja

A fűrészlap alakjából nagymértékben meghatározhatjuk a felhasználási területét.

A keskeny penge lehetővé teszi az ívek vágását (7. ábra), a rövid és tömör csőr alakú penge (8. ábra) szintén alkalmas merülő vágásokhoz, a teljes hosszában azonos szélességű penge egyenes vágásokhoz alkalmas (9. ábra).

 

7. ábra. Fűrészlap keskeny pengével

 

8. ábra. Fűrészlap rövid csőr alakú pengével

 

9. ábra. Fűrészlap azonos szélességű pengével

 

A vágandó anyag vastagsága

A vágandó anyag vastagsága alapján választjuk a fűrészlap hosszúságát.

 

10. ábra: Gerenda vágása

 

Fémprofilok vágásakor figyelembe kell venni a profil falvastagságát, és nemcsak a fűrészlap megfelelő hosszát, hanem a vágandó profil falvastagságához megfelelő fogazást is meg kell választani.

 

11. ábra. Fémprofil vágása

 

Zárszó

Azt már tudjuk, hogy ahhoz, hogy széles körű munkát végezhessünk, megfelelő fűrészlapokra van szükségünk. De az is fontos, hogy megfelelő teljesítményű kéziszerszámmal rendelkezzünk. A 220 V-os feszültségű fűrészgépekhez legalább 1200 W-os teljesítményt, az akkumulátoros fűrészekhez legalább 18 V/4Ah-s akkumulátorokat és lehetőleg szénkefe nélküli motort ajánlunk, amely nagyobb hatásfokkal működik, mint a szénkefés motor.

 

Források:

A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://sk.wikipedia.org/wiki/Legovanie
https://en.wikipedia.org/wiki/Chromium-vanadium_steel
https://sk.wikipedia.org/wiki/R%C3%BDchlorezn%C3%A1_oce%C4%BE
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kalenie
https://en.wikipedia.org/wiki/Reciprocating_saw


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné