Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

A tökéletes furatok készítésének titka

Ha a fúrószár nem pontosan a tengelye körül forog, akkor radiális ütés lép fel, és a fúrt furat nem tökéletesen kör alakú. Ez azonban fordítva nem igaz - a furat tökéletlenségét nem feltétlenül a fúrószár radiális ütése okozza.

A fúrás olyan művelet, amelynek során egy fúrószár segítségével kör keresztmetszetű furatot hoznak létre a megmunkálandó anyagban két mozgás segítségével amely a: forgácsoló forgómozgás (főmozgás) és az előtolómozgás.

Mindkét mozgás szerepet játszik a fúrás pontosságában, ezért az első kérdés, amit fel kell tenni, az az, hogy egy adott furat esetében mekkora a szükséges fúrási pontosság, és ez mitől függ.

Legtöbbször mindannyian a betétszerszám befogóendszerét gyanúsítjuk először, ha egy furat "nem megfelelő". Például az SDS-plus gyorskioldó rendszernek első ránézésre (vagy tapintásra) nagy radiális ütése van - de elsősorban betonba való fúrószárak rögzítésére tervezték, ahol nincs szükség nagy pontosságra. Természetesen egy ilyen fúrókalapáccsal fémbe is tudunk fúrni az SDS-plus adapter, tokmány és fémre való fúrószár, segítségével, de ideális furatokat ne várjunk - de az építkezésen ez rendben van, ha ilyen pontosság is elegendő.

Más a helyzet azonban, ha fába vagy fémbe fúrunk, és minden attól függ, hogy milyen pontosságra van szükség a fúrás során.

Ezért nem foglalkozunk a betonba, téglába vagy fába való fúrással, és a kérdés buktatóit a fémbe való fúrásnál ismertetjük.

A hagyományos fém fúrásához használt fúrószárak hengeres szárral rendelkeznek, ezért beszélni fogunk a hárompofás tokmányokról is, amelyekbe ezeket a fúrószárakat fúrás közben be kell fogni.

Alapvetően három tényező befolyásolja a furat végső alakját: az emberi tényező, a fúrószár és a fúrórendszer radiális ütése.

Az emberi tényező

Elektromos kézifúrógépekkel vagy akkumulátoros fúrócsavarozókkal történő fúráskor az emberi tényező kulcsszerepet játszik, és a legnagyobb hatással van a furat végső formájára.

Kevesen tudják ugyanis úgy tartani az elektromos kéziszerszámot a kezükben, hogy a fúrószár minden irányban merőleges legyen a fúrandó anyagra.

A fúrószárnak a merőlegestől való bármilyen eltérése esetén a keletkező furat nem kör alakú lesz, hanem a külföldi szakirodalomban " stadium " vagy "obround"-nak nevezett alakot vesz fel (1. ábra B) - ez egy téglalap, amelynek szembelévő oldalai félkörökkel végződnek. A kör alakú furatnak az olykor "meghatározhatatlan" alakúvá való deformálódása attól függ, hogy a fúrószárat fúrás közben mennyire és milyen irányban térítik el a merőlegestől.

1. ábra. A fúrási szögtől függ a furat alakja

1. ábra. A fúrási szögtől függ a furat alakja

A jó hír az, hogy ha szükséges, és rendelkezünk a megfelelő felszereléssel, ezt a tényezőt könnyen kiküszöbölhetjük - például egy asztali fúrógép használatával. Ez biztosítja, hogy a fúrószár merőlegesen álljon a fúráskor, és nekünk csak a megfelelő egyenletes előtolásra kell odafigyelnünk.

Ha azonban a fúrószár előtolása aránytalanul nagy, akkor túl nagy terhelés éri, és a fúrószár elhajlik (vagy eltörik). A meghajlott fúrószárral történő fúrás a fent leírt módon deformálja a furatot.

Természetesen ez a jelenség kézifúróval történő fúráskor is könnyen előfordulhat, ilyenkor a furatot eldeformáló hatás a fúrás közbeni pontatlan szerszámtartás miatt még nagyobb.

A fúrószár

A fúrószár radiális ütése, mint a deformált furat oka, közvetlenül az emberi tényező után következik (asztali fúrógépek esetében az 1. helyen áll).

Ezt egy egyszerű teszttel ellenőrizheti: fogja be a fúrószárat a tokmányba, fordítsa el a kéziszerszámot úgy, hogy elölről nézze a fúrószár közepét, és kapcsolja be a szerszámot. A gyakori átmérők esetében szabad szemmel is észlelheti a radiális ütést. Nem egy pontként látja a fúrószár középpontját, hanem körkörösen mozog.

2. ábra. Elhajlott fúrószár

2. ábra. Elhajlott fúrószár

Fémek fúrásához a leggyakrabban használt fúrószárak a DIN 338 szerinti szabványos hosszúságú HSS-R, HSS-G és HSS-E fúrószárak, illetve ezek meghosszabbított változatai, pl. a DIN 340. A boltokban beszerezhető fúrószárak minősége különböző - a csavart szög minőségűtől a nagyon kemény acélok fúrására való kobalt adalékkal készült fúrószárakig terjed. Egy dolog azonban közös bennük: kenni kell őket (pl. vágó- és fúróolajjal), megfelelő erővel kell előtolni őket fúráskor, és a 6 mm feletti átmérőjű fúrásoknál jobb, ha a furatot kisebb átmérővel előfúrjuk.

Ha nem keni a betétszerszámot, a fúrószár túlmelegedhet, és a túl nagy nyomás miatt elhajolhat (2. ábra). Ez az elhajlás fúráskor radiális ütésben fog megnyilvánulni, ami végül befolyásolja a furat végső alakját.

A fúróegység radiális és axiális ütése

A radiális ütés a forgó alkatrész aszimmetriáját kifejező mennyiség. Az axiális ütést a forgástengellyel egybeeső irányban, a radiális ütést a forgástengelyre merőleges irányban kell kiértékelni. A megnövekedett ütés az alkatrészek és csapágyak túlzott kopását okozza, és a fúrószár törését okozhatja.

A hengeres szárú fúrószár egy hárompofás tokmányba van befogva. Radiális ütés akkor keletkezik, ha a fúrószár nem tökéletesen a tengelye körül forog. Ennek megszüntetése vagy legalábbis minimalizálása fontos a furat kívánt méretének és alakjának eléréséhez.

A fúróegység ütése a tokmány, a csapágyak és a kimeneti tengely ütésének összege. Jó műszaki állapot esetén a kézi elektromos fúrógépekkel vagy akkumulátoros fúrócsavarozókkal történő fúrás esetén ezek hatása a furat kívánt alakjának deformációjára minimális.

Tokmány

A tokmányt a betétszerszám kéziszerszámba való befogására használják. A kéziszerszámok kétféle tokmánytípussal vannak felszerelve:

  • Gyorskioldó tokmány (3. ábra A) - a betétszerszámot tokmánykulcs használata nélkül rögzíti. A betétszerszám rögzítéséhez húzza meg az óramutató járásával megegyező irányba a tokmányházat.
  • Fogaskoszorús tokmány (3. ábra B) - a betétszerszám biztonságos rögzítéséhez a pofákat egy tokménykulccsal kell meghúzni.
3. ábra. Gyorskioldó tokmány (A), Fogaskoszorús tokmány tokmánykulccsal (B)

3. ábra. Gyorskioldó tokmány (A), Fogaskoszorús tokmány tokmánykulccsal (B)

4. ábra. Tokmányok sérült szorítópofákkal

4. ábra. Tokmányok sérült szorítópofákkal

A legtöbb tokmány három önközpontosító szorítópofával rendelkezik. Ezek egyenletesen a középpont felé mozognak a tokmányházban, hogy a betétszerszámot és a tokmányba középen fogják be.

A fúrószárnak a tokmányba történő behelyezésekor győződjön meg arról, hogy a fúrószár megfelelően van behelyezve. Ha a fúrószár nem középen van a tokmányban, az radiális ütést okoz. A betétszerszámok nem megfelelő erővel történő meghúzása a tokmányban a betétszerszám elforgását és a szorítópofák sérülését okozza (4. ábra).

A csapágyak

Még új kéziszerszámok esetén is előfordulhat, hogy a tokmánynak radiális ütése van, amelyet a fúróorsó csapágyának játéka okoz. A csapágyjátékot úgy határozzák meg, mint azt a legnagyobb távolságot, amellyel az egyik csapágygyűrű a másikhoz képest radiális irányban (radiális holtjáték - 5. ábra A) vagy axiális irányban (axiális holtjáték - 5. ábra B) elmozdulhat. Csak a radiális holtjáték befolyásolja a fúrt furat végső alakját. Új szerszámnál ez a holtjáték elhanyagolható.

A fúróorsó csapágyainak kopása az orsó megnövekedett radiális ütésében nyilvánul meg, ami a tokmány körkörös forgását és ütését eredményezi. Az ily módon sérült csapágy az excentrikus forgás miatt károsítja a csapágyházat, amelyben elhelyezték.

5. ábra. A csapágy radiális (A) és axiális játéka (B)

5. ábra. A csapágy radiális (A) és axiális játéka (B)

A kimeneti orsó

Maga a kimeneti orsó új szerszámok esetén elhanyagolható mértékű radiális ütéssel rendelkezik, de a helytelen kezelés, a túlterhelés vagy a nem megfelelő szerszámok használata jelentősen növelheti az ütés mértékét.

A maximális radiális ütés

A szerszámokban használt tokmányok és csapágyak bizonyos pontossággal, szabványok szerint készülnek. Az elektromos és akkumulátoros kéziszerszámokban használt tokmányok esetében legfeljebb 0,35 mm-es megengedett hézagot írnak elő. A csapágyak pontossága az ISO szerint öt osztályba van osztva. Az összes alkatrész - a tokmány, a csapágy és a kimeneti orsó – tűrési hézagjainak összeadása adja a szerszám maximális radiális ütését.

A pontos furat készítésének alapelvei

A 6. ábrán látható a különböző tényezők hatása az elkészült furat pontosságára.

6. ábra. A fúrás szögének és az egyes alkatrészek dobásának hatása az elkészült furat pontosságára

6. ábra. A fúrás szögének és az egyes alkatrészek dobásának hatása az elkészült furat pontosságára

Egyszerűen fogalmazva: amíg a tokmány nemkívánatos ütését nem látja szabad szemmel az indítás után, addig nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja a csapágyak, az orsó és a tokmány radiális ütésének a hatását. Ügyeljen arra, hogy egyenes fúrószárral fúrjon, de ami a legfontosabb - fúrjon merőlegesen az anyagra. Az eredmény szó szerint az Ön kezében van!

Ha pontosabb furatokra van szüksége, használjon asztali fúrógépet, és gondosan ellenőrizze a fúrószár és a tokmány radiális mozgását. A megfelelő fúrási sebesség megválasztásával, valamint fúró- és hűtőolaj használatával megakadályozhatja a fúrószár túlmelegedését.

Fúrás közben ne gyakoroljon túl nagy nyomást - csak olyat, hogy a fúrószár forgácsolja az anyagot. Emellett mindig tartsa szem előtt, hogy a cikkben említett, a furat végső formáját befolyásoló tényezők annál nagyobb súllyal esnek latba, minél kisebb átmérőjű fúrószárat használ.

Kulcsszavak: fúrószár, fúrás, fúróegység radiális ütése, axiális ütés, radiális ütés, hengeres szár, tokmány, fúró, SDS-plus, SDS-max

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://beliana.sav.sk/heslo/hadzavost
https://www.skf.com/my/products/rolling-bearings/principles-of-rolling-bearing-selection/general-bearing-knowledge/bearing-basics/internal-clearance
https://koyo.jtekt.co.jp/en/support/bearing-knowledge/10-0000.html
https://shop.eriks.nl/en/bearing-clearance/
https://www.yukiwa-usa.com/products/drillchucks/dcfaq01.php#a3


Szerezzen egy 4.000 Ft értékű kupont egyszerűen:

1. Értékelje a cikket
Értékelés hozzáadása

2. Válaszoljon helyesen a kvíz kérdésekre
Indítsa el a kvízt

Cikkek recenzió

  1. Kubik Imre

    Értékes tanácsok kezdők számára.

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné
×