Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

Hogyan cserélje ki a tárcsát egy sarokcsiszolóban probléma nélkül

Miért nem mindegy, hogy hogyan helyezi be a betétszerszámot a sarokcsiszolóba? Hogyan kerüljük el az esetleges problémákat a cserénél, és mire kell figyelnünk, hogy időt takarítsunk meg és megóvjuk a sarokcsiszolót?

A legtöbb sarokcsiszoló betétszerszámot intuitív módon cseréljük vagy a mellékelt egyszerű használati utasítások alapján. Például a gyémánt vágótárcsát úgy szereljük fel, hogy a forgásirány megegyezzen a betétszerszámon lévő nyíl által jelzett iránnyal.

A csiszolótárcsákat és a lamellás tárcsákat úgy szereljük fel, hogy a préselt középpont domború oldala a sarokcsiszoló karimájára kerüljön (különben nem tudnánk csiszolni), a menetes szerszámokat a tengelyre csavarozzuk stb.

A csiszolószerszámok esetében azonban van egy olyan részlet, amelyet ritkán veszünk észre, amikor cseréljük őket.

 

A középső acélgyűrű és annak jelentősége

Ez egy vékony, horganyzott préselt alkatrész, a belső középponti nyílláson egy apró peremmel. Ez határozza meg a szerszám belső furatát. A gyártók általában központosító acéllemez elemet használnak, amelyen a több lyuk is van. A préselés során egy kis anyag kerül ezekbe a lyukakba és a kemencében történő égetés után ez rögzíti a gyűrű helyzetét a betétszerszámon.

Bár ez a legolcsóbb alkatrész a gyártás folyamatában, fontos funkciói vannak:

  1. biztosabb befogást biztosít , és ezáltal növeli a munkabiztonságot
  2. pontosan meghatározza a tárcsa belső furatát - 22,23mm
  3. megakadályozza, hogy a tárcsa "beleharapjon" a sarokcsiszoló belső karimájába, így könnyebbé teszi a betétszerszám cseréjét

 

A sarokcsiszoló karimája

A karima a vágókorong szerszámba történő biztonságos rögzítésének elengedhetetlen része.

Az érintkezési felületen a körgyűrűn hornyok vannak - ez a tárcsa jobb rögzítését szolgálja a szorítóanya meghúzásakor, és megakadályozza, hogy magától meglazuljon.

Vágótárcsa helyes rögzítése

A vágókorongot úgy kell behelyezni a sarokcsiszolóba, hogy a tárcsa középső acélgyűrűje (1) felfeküdjön a karima (2) hornyaira. Ez után kell felcsavarozni a szorítóanyát (3), nyomja meg az orsó reteszelő gombját – rögzítse az orsót (4), húzza meg a szorítóanyát megfelelő erővel (érzéssel) a szerelőkulccsal (5) - és kész.

A " megfelelő erővel meghúzni" kifejezés gyakran előfordul a kézikönyvekben és használati utasításokban, de soha nem volt pontosan definiálva. . Ez azt jelenti, hogy "se nem túl erősen, se nem túl gyengén" - tehát érzéssel.

Egy túlságosan erősen meghúzott szorítóanya problémát okozhat a szerszámcsere során. Néha még a nyers erő, a véső és a kalapács sem segít. Ilyen módszerek alkalmazásakor a csiszoló karimája vagy tengelye könnyen megsérülhet, és a szerszám a szervízben végzi.

Ha az anya lazán van meghúzva - különösen a biztonsági fékkel ellátott sarokcsiszolókon, akkor kikapcsoláskor magától meglazulhat. Bár ez nem jár nagy veszéllyel, de semmi kellemes nincs abban, ha az egész műhelyben egy meglazult anyát, betétszerszámot, sőt néha még a karimát is keresgélni kell. Ha a helyes eljárást követjük, gyakorlatilag lehetetlen, hogy a penge munka közben "beleharapjon" a karimába, és meglazítása a cserekor másodpercek kérdése.

A biztonság kedvéért: mielőtt bármilyen szerszámot cserélne a sarokcsiszolóban, mindenképpen csatlakoztassa le azt az elektromos hálózatról.

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné