Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

A lamellás tárcsa alakjának hatása a csiszolás módjára

A csiszolásra szolgáló betétszerszámok egyik csoportja a lamellás tárcsákat foglalja magába. A lamellás tárcsákat nevezik legyezőktárcsáknak, lamellás korongoknak, legyezőlapos korongoknak is. A lamellás tárcsák fő alapanyagai a csiszolószalagok, amelyekből a lamellákat vágják. Ezeket legyezőszerüen helyezik el a tárcsa kerületén. A csiszolószalagok a "bevonatos csiszolóanyagok" (coated abrasives) csoportjába tartoznak - a csiszolószemcsét felhordják, majd kötőanyaggal rögzítik a hordozószövethez.

1. Ábra Csiszolószalagok lamellás tárcsák gyártásához

Az alkalmazási terület (a megmunkálandó anyag típusa) elsősorban a csiszolószemcse típusától függ (leggyakrabban korund, cirkónium-korund vagy kerámiaszemcse), a csiszolás vizuális eredménye elsősorban a csiszolószemcse méretétől függ. (leggyakrabban P40 – től (durva), P120-ig (finom) szemcseméret)

Van itt azonban még egy dolog ami figyelmet érdemel:

 

A lamellás tárcsa alakja

A lamellás csiszolótárcsákat általában egyenes (T27) vagy kúpos (T29) alaptárcsával gyártják. Mi a különbség a felhasználás tekintetében?

Az alaptárcsa hordozza a csiszolólamellákat. A lamellákat speciális, epoxigyanta alapú ragasztóval ragasztják az alaptárcsához.

2. Ábra Egyenes és kúpos alaptárcsa

 

3. Ábra Egyenes lamellás csiszolótárcsa

Egyenes lamellás csiszolótárcsa

Az alaptárcsa egyenes (T27 es tipus) : az érintkezési felület merőleges a sarokcsiszoló tengelyére.

Az egyenes tárcsák 0-15°-os szögben a leghatékonyabbak. Az érintkezési felület teljeskihasználása csak 0°-os dőlésszög esetén lehetséges. A sarokcsiszolónak ez a pozíciója azonban csak kisebb felületek vagy nagyfelületek szélének megmunkálásakor lehetséges.

 

Egyenes tárcsával hatékonyan csiszolhat nagy egyenetlenségeket sík felületeken. A tárcsa kis érintkezési felülete lehetővé teszi, hogy pontosan fókuszáljon egykritikus pontra.

Az egyenes lamellás tárcsák felületek egységesítésére is alkalmasak, és jól használhatók befejező műveletekhez. Főleg nagyobb egyenetlenségek eltávolítására szolgálnak, és nagyonjól használhatók fém munkadarabok felületeinek egységesítésére a munkadarab nagy felületein és külső sarkain.

4. Ábra Az egyenes lamellás tárcsa kis felületen érintkezik a munkadarabbal

 

5. Ábra Kúpos lamellás tárcsa

Kúpos lamellás tárcsa

Az alaptárcsa kúpos (T29 es tipus) az érintkezési felület meg van döntve a sarokcsiszoló tengelyéhez képest. Az ajánlott megmunkálási szög 15˚ - 25˚. A ferdén döntött sarokcsiszoló lehetővé teszi a lamellás tárcsa és a munkadarab nagy érintkezési felületének kihasználását – ezért fa csiszolására is kiválóan alkalmas.

 

A kúpos tárcsa fémek megmunkálásakor a legközkedveltebb. Nagyobb felületen érintkezik a munkadarabbal, a sarokcsiszoló ferde helyzete nagyobb erőkifejtést tesz lehetővé. Ez jelentősen megkönnyíti a munkát nagy felületeknél, és kiváló segítőtárs a korrózió és a szennyeződés eltávolításában.

Az ajánlott megmunkálási szöget könnyű betartani, mert a sarokcsiszoló a kézben természetes helyzetben van.

6. Ábra A kúpos lamellás tárcsa nagy felületen érintkezik a munkadarabbal

 

Összefoglalás és befejezés

  • Egyenes alak
  • Célzott csiszolás kis felülettel
  • Megmunkálási szög 0˚ - 15˚
  • Felületek egységesítésére a munkadarab nagy felületein és külső sarkain
  • Kúpos alak
  • Nagy felülettel csiszolás
  • Megmunkálási szög 15˚ - 25˚
  • Agresszívabb csiszolás, jobb kontaktus. Felületi egyenetlenségek, rozsda és festékmaradványok eltávolítására jól használható

 

Az egyenes és kúpos tárcsák közös jellemzői az azonos gyártási technológia és azonos alapanyagok. Ezért a T27 és T29 közötti választáskor csupán egy lényeges kérdés van: Nagy vagy kis érintkezési felülettel szeretne csiszolni?

A jobb megjegyezhetőség érekében a megnevezések "Area" vagy "Canta" amelyek a nagy felületre vagy a külső sarkakra utalnak. Igaz, itt van még a "Punta", de arról majd legközelebb.

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://www.empireabrasives.com/blog/t27-vs-t29-flap-disc-differences/
https://handymansworld.net/t27-vs-t29-flap-disc/


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

  1. Csaba Kiss

    Könnyen érthető szakszerű magyarázat.Hasznos volt és érdemes elovasni!

  2. Vincéné Sebestyén

    Teljesen érthetően összefoglalt cikk, mindenkinek hasznos lehet.

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné