Ön nincs bejelentkezve
Bejelentkezés Regisztráció

A meghúzási nyomaték az meghúzási nyomaték és kész...

... az igazság azonban sokkal összetettebb. A csavarkötéseknél néha találkozunk a "kemény" és "puha" meghúzási nyomaték kifejezésekkel.

Mit jelentenek ezek a kifejezések, és hogyan kell értelmezni őket? A kemény és puha meghúzási nyomatékok összehasonlításakor sok számmal és változóval találkozunk, amelyekben el lehet veszni. Ennek a cikknek némi fényt kellene derítenie ezekre a fogalmakra, és tisztázznia, hogy mit jelentenek.

A meghúzási nyomaték és a csavarkötések

A meghúzási nyomaték fogalmát elsősorban csavarkötések szerelésekor használják. A kötések nagyon fontos szerepet játszanak a rögzítésben. A kötés jellegét a kötőelem (csavar, anya, alátét, tömítés stb. típusa), valamint a rögzítendő anyag határozza meg. E tényezők alapján megkülönböztetünk kemény és puha kötéseket.

A megkülönböztetés szempontjából kulcsfontosságú a kötőelem elfordulási szögének nagysága a rögzítendő anyaggal való kezdeti érintkezéstől számítva a végső (kívánt) meghúzási nyomaték eléréséig.

Egyszerűen fogalmazva: amikor a csavar meghúzási nyomatéka emelkedni kezd, az a kezdet. Amikor a kötést készre húzzuk, az a végpont. A kettő közötti szög pontosan az, amiről beszélünk.

A kemény kötések olyanok, amelyek nem tartalmaznak alátéteket vagy tömítéseket, és nem kötnek össze puha (összenyomható) anyagokat - mindig kemény anyagok összekötéséről van szó. A kemény kötés kapcsán kemény meghúzási nyomatékról beszélünk.

A kemény meghúzási nyomaték úgy határozható meg, hogy az anya vagy a csavar alacsony ellenállást fejt ki a forgással szemben, amíg az anya vagy csavar el nem éri azt a pozíciót, ahol elkezd emelkedni a nyomaték, ugyanakkor ettől a ponttól a csavarkötés meghúzásának befejezéséig az elfordulási szög kisebb mint 30° (1. ábra).

A meghúzási nyomaték 10%-ról 100%-ra nő, gyakran 27°-nál kisebb elfordulási szög esetén.

1. ábra. Kemény meghúzási nyomaték

1. ábra. Kemény meghúzási nyomaték

A puha kötések olyanok, amelyek tömítéseket, rugalmas alátéteket stb. tartalmaznak, vagy puha (összenyomható) anyagokat kötnek össze. A rögzítendő anyag hajlamos "megtalálni a helyét" és (vagy) megváltoztatni az alakját is. A puha kötéssel összefüggésben puha meghúzási nyomatékról beszélünk.

Mint mindig és mindenhol, itt is vannak kivételek - például egy autó kerékfelfüggesztésének csavarkötése szintén puha kötés, bár nem tartalmaz alátéteket, és kemény anyagokra alkalmazzák. Ennek az az oka, hogy ez a kötés mechanikailag meg van terhelve, és nagy erőre van szükség az alkatrészek összkapcsolásához. A fába való csavarozás szintén puha kötés, mivel sok energiát használunk fel a csavar tengely irányú nyomására.

2. ábra. Puha meghúzási nyomaték

2. ábra. Puha meghúzási nyomaték

A puha meghúzási nyomatékot úgy lehet meghatározni, hogy az anya vagy csavar alacsony ellenállást fejt ki a forgással szemben, amíg az anya vagy a csavar el nem éri azt a pozíciót, ahol elkezd emelkedni a nyomaték, ugyanakkor ettől a ponttól a csavarkötés meghúzásának befejezéséig a forgási szög nagyobb, mint 360° (2. ábra). Gyakran még ennél is nagyobb szögeket adnak meg - 720°-ot vagy annál is nagyobbakat. A lényeg azonban az, hogy a nyomaték kezdeti emelkedésének pillanatától a csavarkötés ellenállása lassan növekszik, és a meghúzási nyomaték 10%-ról több száz fokos elfordulási szög megtétele után nő 100%-ra. A kemény és puha meghúzási nyomaték lefolyását jól szemlélteti az 1. diagram, a 3. ábrán pedig tipikus példákat láthatunk kötésekre.

Miért kisebb szám a puha meghúzási nyomaték értéke a keményhez képest?

Ez azért van, mert egy puha kötésnél nagyobb nyomóerőt kell kifejteni, mint egy kemény kötésnél. Az egyszerűség kedvéért gondolhatunk egy kemény kötésre úgy, mint egy metrikus menetes csavar becsavarására acélba, ahol elhanyagoljuk a súrlódást. Ezzel szemben a puha kötés egy csavar fába csavarozása lesz, ahol a fa ellenállását és a csavarfejre ható szorítóerőt is le kell küzdeni.

 

1. diagram.  Kemény és puha meghúzási nyomaték lefolyása

1. diagram Kemény és puha meghúzási nyomaték lefolyása

 

3. ábra. Gumialátétet használó kötés (1), fa - fa kötés (2), fém - alátét - fém kötés (3), fém - fém  kötés (4)

3. ábra. Gumialátétet használó kötés (1), fa - fa kötés (2), fém - alátét - fém kötés (3), fém - fém kötés (4)

Záró tanácsok:

  • o A meghúzási nyomaték általában számokkal van jelölve a kéziszerszámon, és egy forgókapcsolóval állítható - a nagyobb szám nagyobb nyomatékot jelent.
  • o A meghúzási nyomatékértékeket az utóbbi években folyamatosan növelték a szükségesnél nagyobbra. Ne feledje, a rutinmunkák elvégzéséhez nem a piacon kapható legerősebb csavarozóra van szüksége. Például még a legkisebb csavarozónk, a HERMAN AXS-1080 is 30 Nm meghúzási nyomatékkal rendelkezik és képes egy 6x140 mm-es csavart becsavarni egy lucfenyőgerendába.
  • o A kemény és puha meghúzási nyomatékra vonatkozó adatok nem kötelező adatok a kéziszerszámoknál, és nem mindig pontos számértékek. Ha azonban a gyártó csak a "maximális meghúzási nyomatékot" adja meg, akkor ez a kemény meghúzási nyomaték értéke.

A kemény és puha meghúzási nyomatékhoz szorosan kapcsolódik a meglazítási nyomaték, amelyet egy későbbi cikkben tárgyalunk.

Kulcsszavak: meghúzási erő, nyomaték, kemény kötés, puha kötés, állítható nyomaték, csavarkötések, csavarozás fába, fém csavarozása, fa összecsavarozása csavarral, fa gerendák összekötése, deszka csavarozása, nyomatékkulcs, kéziszerszámok, betoncsavar, facsavarok, asztalos facsavarok, csavarhúzó, akkus csavarozó

Források:
A HERMAN cég belső műszaki és oktató dokumentációi
https://stahlwille.com/en_de/news/detail/torque/43230517
https://www.protoolreviews.com/difference-between-hard-torque-soft-torque/
https://rxs-asia.com/2020/10/07/how-do-we-differentiate-between-hard-and-soft-joint/
https://www.vut.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=173589


Cikkek recenzió Értékelés hozzáadása

    Ezt a cikket még senki nem értékelte. Legyél az első!

Következő cikk

Válassza ki a saját országát
Válassza ki a országot, ahová a rendelés kézbesítését szeretné